logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[C++] Algorytm sumy dwóch tablic i sito Eratostenesa w aplikacji konsolowej

xdbstx 14 Sty 2012 17:11 1868 4
REKLAMA
  • #1 10396423
    xdbstx
    Poziom 2  
    Witam, osobiście mam problem z takimi oto 2 zadankami:

1. Załóżmy, że dane są dwie n elementowe tablice A oraz B wypełnione losowo wartościami całkowitymi w porządku niemalejącym oraz dana jest liczba X. Zaproponować i zaimplementować algorytm sprawdzający czy istnieją dwie liczby a, b takie że a+b=X, przy czym liczba a znajduje się w tablicy A natomiast liczba b w tablicy B. Zaproponować algorytm, o możliwie najmniejszej złożoności licznonej liczbą porównań

2. Dla zadanej liczby naturalnej N znaleźć ile liczb pierwszych znajduje się w przedziale [2,N]. Liczb pierwszych poszukiwać można za pomocą algorytmu sita Erastotenesa.

Z 1 zadaniem mecze się już parę ładnych dni, ale z racji iż dopiero zaczynam cos nie coś programować a nasz profesorek nie za bardzo umie nam wiedzę wyłożyć to siedzę w czarnej d...

Co do drugiego zadania udało mi się odnaleźć ten algorytm sita: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sito_Eratostenesa ale ni czorta nie wiem jak mam go wpakować do programu ;/

Myślę, ze 1 zadanko jest dość skomplikowane, ale 2 dla wprawionego informatyka to 5 min roboty - a może ma już ktoś podobny programik zrobiony ;]

Z góry dziękuje za udzielona pomoc (prace robiliśmy w programach:MS Visual C++ 2005 Express, MS Visual Basic 2005 Express ale programy z tych zadań mogą być w wersji konsolowej )
  • REKLAMA
  • #2 10397725
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    To lenistwo, czy ignorancja?
    Cytat:
    ale ni czorta nie wiem jak mam go wpakować do programu

przecież na tej stronie masz napisane gotowe programy.
  • REKLAMA
  • #3 10399345
    xdbstx
    Poziom 2  
    Czyli ten kod:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

to już gotowy program?? Przepraszam jeżeli zrozumiałeś to jako ignorancje, po prostu mam to zrobić a jestem dopiero na początku programowania, nawet nie znam jeszcze podstawowych komend dlatego chciałem się poradzić bardziej doświadczonych kolegów ;]

Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq
  • REKLAMA
  • #4 10399718
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Podpowiedź 1:
    Przy wklejaniu kodu korzystaj z "SYNTAX" dla odpowiedniego języka. Będzie czytelniejszy.
    Wracając do tematycznego problemu:
    Zanim zaczniesz coś tworzyć zapoznaj się choćby z podstawami tego czego chcesz lub musisz używać. Bez nich możesz korzystać tylko z gotowców (a takich tu nie otrzymasz) z którymi jak widzę teraz też nie wiesz co zrobić. W necie jest wiele stron poświęconych programowaniu. Dla C masz na przykład tą stronę. To tylko jedna z wielu, które podpowiada wujek Google. Więc do dzieła. Powodzenia.
  • #5 10400532
    xdbstx
    Poziom 2  
    ok dzięki za wyrozumiałość ;]
REKLAMA