logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ELEMIS 5550TM, całkowity brak obrazu, dźwiek jest

matroxi 16 Sty 2012 21:07 2085 30
REKLAMA
  • #1 10407088
    matroxi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    W związku z odbiegnięciem poprzedniego tematu od rzeczywistego problemu i usunięciu go, zakładam go jeszcze raz, ponieważ problem nadal trwa, a mianowicie:
    Brak obrazu, żadnego mrugnięcia ,czy zakłócenia, nic, tak jakby był całkowicie odłączony

Po rozkręceniu zauważyłem spuchnięty kond. główny 150µF/385V, po pomiarach okazało się, że miał pojemność 82µF, więc go wymieniłem na taki jaki miałem czyli 220µ/400V wylutowany z jakiegoś monitora.
    Następnie okazało się, że tranzystor linii BU508DF był uszkodzony, również go wymieniłem
    Zauważyłem zwęglony rezystor R332, po pomiarach miał 8,2kΩ a powinien 10kΩ, a teraz najlepsze fabrycznie odwrotnie niż na schemacie oraz płycie głównej wlutowana dioda D304 BA159 - to przypuszczam było winą zwęglonego R332, wymieniłem go na 10kΩ.
    Trafopowielacz widać był wymieniany, być może przyczyną była ta dioda D304?

Po uruchomieniu TV nadal nie ma obrazu, słychać pracę cewek odchylania oraz widać żarzenie kineskopu pomierzyłem napięcia na zasilaczu:
    N1 powinno być 118V jest 120V
    N2 powinno być 33V jest 31,6V
    N4 5V - prawidłowe
    N5 12V - prawidłowe
    N7 5V - prawidłowe

Napięcia na płytce kineskopu:
    ŻARZENIE -nie mierzyłem skoro się żarzy
    12V - prawidłowe
    200V - a jest 189V.

Na kineskopie:
    G2 =ok 2V -to jest niepokojące (R528-sprawny)
    B=116V
    R=138
    G=133V

Sprawdziłem kond C313, C310, C421 wszystkie sprawne, kręcenie SCREEN nic nie daje.
    Nie mam sondy W.N. więc nie mogę pomierzyć napięcia na fajce trafa. Po ściągnięciu fajki z kineskopu i podłączeniu TV iskra bardzo słabo skacze do śrubokręta max 1mm.

Proszę o pomoc co mogło się uszkodzić?
    Jak sprawdzić czy kineskop jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #2 10407172
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    Ty liczysz , że takiemu pyskatemu, przemądrzałemu, zarozumiałemu jeszcze ktoś Pomorze? Działów nie czytałeś? Jest opisane jak sprawdza się kineskop, trafopowielacz .
  • REKLAMA
  • #3 10407225
    matroxi
    Poziom 14  
    Przemilczę sprawę pyskatego, mądrali-ponieważ znowu usuniecie mój post. Dodam tylko, że moje poprzednie posty były zabarwione ironią bo skoro zadaje pytania to znaczy że nie wiem.. a prawie każdy najeżył pióra i temat wylądował w koszu.

To jest dział początkujących... nie mam testera trafopowielaczy a nawet innego TV, to samo tyczy się kineskopu. Liczyłem bardziej na sugestie i doświadczenie kolegów
  • #4 10407298
    LeDy
    Poziom 43  
    matroxi napisał:

To jest dział początkujących... nie mam testera trafopowielaczy a nawet innego TV, to samo tyczy się kineskopu. Liczyłem bardziej na sugestie i doświadczenie kolegów
    Cytat:
    Proszę sobie łaskawie uświadomić, że "początkujący" nie jest tu ujęte w znaczeniu "początkujący elektronik", ale jako osoba, która na elektronice się, zna (miernictwo, czytanie schematów, logiczne myślenie, budowa i działanie elementów elektronicznych, podstawy teoretyczne działania telewizora i tak dalej), a praktyki nie ma z TV. Po prostu elektronik, który zaczyna naprawiać telewizory.
    Ano tak powinien wyglądać ten dział Początkujący Co ci tu jeszcze tłumaczyć? Na co ci tester jak zwykły miernik wystarcza?
  • #5 10407344
    matroxi
    Poziom 14  
    mirex opisał przypadek kiedy sprawdzić czy działa elektronowe działają,u mnie głucha cisza
  • REKLAMA
  • #6 10407372
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 403
    Umiesz (czytać) schemat? Zobacz na schemacie skąd wychodzą napięcia
    Napięcia na płytce kineskopu:
    ŻARZENIE -nie mierzyłem skoro się żarzy
    12V - prawidłowe
    200V - a jest 189V.

Na kineskopie:
    G2 =ok 2V -to jest niepokojące (R528-sprawny)
    B=116V
    R=138
    G=133V
    i odpowiedz na pytanie
  • #7 10407384
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Chyba gdzieś napisałem wyraźnie że G2 masz do znalezienia. Trudno to zweryfikować?
  • #8 10407401
    xixin
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Sprawdź prąd na N1, np. podłącz szeregowo do R331 miliameromierz, nie powinien przekraczać 200-300mA - nie wiem dokładnie dla tego modelu ile wynosi
  • #9 10407435
    matroxi
    Poziom 14  
    Znalazłem G2 i co dalej, pomierzyłem bezpośrednio na trafie i też 2V
  • #10 10407467
    radsat
    Moderator
    matroxi napisał:

Jak to zrobiłeś że G2 zmierzyłeś bezpośrednio na trafie?
  • #11 10407484
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 403
    Pokaż na schemacie w którym miejscu mierzysz G2, bo chyba nie wiesz co mierzysz.
  • #12 10407507
    matroxi
    Poziom 14  
    G2- bezpośrednio na kineskopie oraz w punkcie z przylutowanym przewodem od trafa oznaczonym na płytce kineskopu G2
  • #13 10407532
    radsat
    Moderator
    Zrób wreszcie ten prosty manewr i postaw sprawę jasno.
  • #14 10407633
    matroxi
    Poziom 14  
    Fotka z punkami pomiarowymi

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #15 10407654
    radsat
    Moderator
    No i co dalej? Pomyślisz trochę czy nie? Sposób naprawdę pierwsza klasa.
  • #16 10407685
    matroxi
    Poziom 14  
    Nie wiem? :?: coś z masą?
  • #18 10407742
    matroxi
    Poziom 14  
    antek124 napisał:
    A może sprawdzisz przed R528, ile masz?

sprawdziłem, dobry 1,45kΩ. Napięcie mierzyłem przednim jak również za nim

Rozumiem że G2 jest za niskie no ale co jest przyczyną?

Dodano po 7 [minuty]:

antek124 napisał:
    Totalna parodia.
    Ten rezystor sprawdziłem jako pierwszy a Ty się wyśmiewasz

Nikt nie wie dlaczego nie ma napięcia na G2? Czyżby trafo? bo sądząc po schemacie tak wychodzi
  • REKLAMA
  • #19 10408003
    radsat
    Moderator
    Załóżmy że coś ci przywiera to napięcie (nie trafo), jak to wtedy byś sprawdził?
  • #20 10408300
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    matroxi napisał:

Odłącz przewód zasilający G2 od płytki kineskopu i wtedy zmierz na nim napięcie. Tylko uważaj aby gdzieś nie dotknął.
  • #21 10408605
    xixin
    Poziom 14  
    Jeszcze raz powtarzam, sprawdź prąd w gałęzi N1 to jest podstawowa rzecz, jeśli Ci się nie chce wylutowywać R331 to zmierz spadek napięcia na nim i napisz ile wynosi. Gałąź N1 jest główną "szyną" prądową tego trafa i może dużo wyjaśnić.
    Skoro BU508 Ci się spalił a kondensatory w jego obrębię są sprawne wskazywałbym na trafo, chodź lepiej jeszcze się upewnić bo czasmi bywa to mylne a bez dostatecznych informacji można jedynie przypuszczać.
    Kineskopy w tych telewizorach były dość solidnie wykonane i rzadko zdażały się uszkodzenia,przynajmniej mnie w przeciwieństwie do trafopowielaczy które jarały się jak głupie.
    A jezeli chcesz i z tego co widzę mieszkamy w jednej miejscowości to podjedź do mnie kiedyś z tym Elemisem to rzucę okiem na niego.
  • #22 10409227
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    xixin napisał:
    Kineskopy w tych telewizorach były dość solidnie wykonane i rzadko zdażały się uszkodzenia,przynajmniej mnie w przeciwieństwie do trafopowielaczy które jarały się jak głupie.

Jasne. :)
    Ciekawe tylko, dlaczego wzmacniacze wizji "jarały się jak głupie"?
    Szanowny kolego fachowcu od rzucania okiem:
    - jest WN? Jest.
    - jest napięcie na wzmacniacze wizji? Jest.
    - działa pion z poprawnymi napięciami? Pewno działa, choć nie wiem, bo nie mam siły czytać tego. Ani tamtego.
    - jest zarzenie? Jest, i pewno dobre, ale laik i tak nam nie powie.

To czego chcesz od prądu tamże? Test ten wykaże Ci dlaczego nie ma (?) napięcia na siatce drugiej?
    Weź pomyśl trochę, zamiast głupoty pisać i amatora w maliny wpuszczać.
  • #23 10411082
    xixin
    Poziom 14  
    kolego mirex wnioskuje, że jesteś doświadczonym elektronikiem w zakresie napraw RTV ale nie mogę zgodzić się z Twoimi uwagami.
    Skąd wiesz, że W.N to W.N. a może nie ma tam W.N., kolega matroxi nie jest w stanie tego stwierdzić, może to napięcie jest nieprawidłowe.
    Uważasz, że jak napięcia w kluczowych miejscach są prawidłowe to trafopowielacz jest sprawny? Nie miałeś przypadku w swojej karierze uszkodzonego trafa, którego objawy wskazują jak w/w?.
    Sugerujesz, że każde uszkodzenie wzmacniacza wizji spowodowane jest uszkodzeniem kineskopu?.
    Kolego Ty jesteś doświadczonym fachowcem?
    I na koniec odnoszę wrażenie, że się bardzo wywyższasz i podśmiewujesz (nie tylko Ty) z początkujących "fachowców" jakim niebywale jest matroxi.
    Temat jest założony w dziale dla początkujących i nawet pytanie "jak podłączyć woltomierz, aby zmierzyć natężenie prądu w telewizorze"- nie powinno Cię zdziwić, bo ja jak przyuczałem kiedyś młodego elektronika to na takie właśnie musiałem udzielić odpowiedzi.
    Jesteś Moderatorem tego działu to prawie jak ojciec czy wychowawca i tak trzeba się zachowywać i tekst typu "weź trochę pomyśl" w stosunku do mojej osoby nie znając moich kwalifikacji jest nie na miejscu
  • #24 10411196
    radsat
    Moderator
    Owszem, zdarzały się uszkodzenia samych bloków potencjometrów w trafie, WN pewnie nie takie jak powinno choć coś tam jest, no ale nie mów że kineskopy w tych Elemisach nie padały. Co do znaczenia działu "Początkujący" można by dyskutować. Co do ogólnej sprawności trafo-powielacza, to nie możemy jeszcze nic powiedzieć dopóki autor nie wyjaśni pewnej kwestii, może być tak że transformator jest sprawny a układ powielacza już nie.
  • #25 10411209
    matroxi
    Poziom 14  
    Prąd na amperomierzu włączonym w szereg do R331 po włączeniu TV wynosił 220mA i spadał po kilkunastu sekundach do 200mA.
    Napięcie na G2 po wyjęciu płytki z podstawki kineskopu również wynosi 2V
    Więc co dalej?
  • #26 10411247
    radsat
    Moderator
    matroxi napisał:
    Napięcie na G2 po wyjęciu płytki z podstawki kineskopu również wynosi 2V

Masz odlutować (wyjąć) całkowicie z PK przewód i zmierzyć na nim, rozumiesz.
  • #27 10411313
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Na razie xixin kwalifikacjami się nie wykazałeś. Wręcz przeciwnie. Więc mam podstawy do takiej, a nie innej oceny tego, co tutaj napisałeś.
    Ale odpowiem.
    xixin napisał:
    Skąd wiesz, że W.N to W.N. a może nie ma tam W.N., kolega matroxi nie jest w stanie tego stwierdzić, może to napięcie jest nieprawidłowe.
    Uważasz, że jak napięcia w kluczowych miejscach są prawidłowe to trafopowielacz jest sprawny? Nie miałeś przypadku w swojej karierze uszkodzonego trafa, którego objawy wskazują jak w/w?.

Miałem. Tyle tylko, że wobec wyników pozostałych pomiarów żaden pomiar prądu (szczególnie totalnemu amatorowi) nic nie da. Bo będzie taki, jak być powinien pomimo faktu, że WN nie będzie, lub będzie szczątkowe.
    Pleciesz więc z tym pomiarem prądu w gałęzi +B (N1) i tyle. Bezsensowna podpowiedź wobec faktów podanych przez autora.
    xixin napisał:
    Sugerujesz, że każde uszkodzenie wzmacniacza wizji spowodowane jest uszkodzeniem kineskopu?.

Nie, nie wszystkie. 90%. A w przypadku Elemisów zdecydowanie więcej. O ile chwilowe przebicie w kineskopie uważasz za jego uszkodzenie, a nie wybryk natury.
    I nie zmieni tego faktu nawet czyjeś tłumaczenie, że "jakoś po zastąpieniu wzmacniaczy na układach scalonych, wzmacniaczami na tranzystorach, to się nie psuje".
    xixin napisał:
    Kolego Ty jesteś doświadczonym fachowcem?

Niestety. Jestem.
    xixin napisał:
    Temat jest założony w dziale dla początkujących i nawet pytanie "jak podłączyć woltomierz, aby zmierzyć natężenie prądu w telewizorze"- nie powinno Cię zdziwić, bo ja jak przyuczałem kiedyś młodego elektronika to na takie właśnie musiałem udzielić odpowiedzi.

Kolejna nieprawda. Tacy ludzie, którzy nie potrafią mierzyć, niech się uczą w szkole, na kursach, na innych forach lub nawet tutaj - w działach Początkujący Nauka.
    xixin napisał:
    Jesteś Moderatorem tego działu to prawie jak ojciec czy wychowawca i tak trzeba się zachowywać i tekst typu "weź trochę pomyśl" w stosunku do mojej osoby nie znając moich kwalifikacji jest nie na miejscu

Moderator jest przede wszystkim od porządków. O uczenia i wychowywania są inne instytucje. Ja mogę, ale nie muszę. A uświadomienie komuś, że jest słaby w te klocki, to też forma nauki i wychowywania. Może w porę ktoś zrozumie i weźmie się za fizykę na przykład, przez co wyrośnie nam nowy Einstein, zamiast tracić czas na naprawianiu telewizorów.
    A skoroś jednak fachowiec, to pięć razy pomyśl co piszesz. I komu podpowiadasz. Również moje prawo, aby takim ludziom zwrócić uwagę. Aby myśleli przed, a nie po.
    Jeśli prośba o większa dawkę myślenia Cię obraża, to już trudno.
  • #28 10411351
    capitomito
    Poziom 2  
    Cytat:

Koń by się uśmiał. Szanowny kolego, podstawowe nauki pobiera się w szkole, z książek itp.. a nie z forum. To nie jest również dział początkujący elektronik, tylko początkujący TV, czyli dział w którym początkujący elektronik nie ma miejsca. Ile razy można to tłumaczyć? W dole forum masz działy takie jak piaskownica itd... Kapiszi? Tu należy spełnić wymagania, które są opisane w zasadach działu. Polecam je tobie przeczytać, xixin, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
    Cytat:
    Jesteś Moderatorem tego działu to prawie jak ojciec czy wychowawca i tak trzeba się zachowywać

A tym tekstem to mnie rozbroiłeś. Jeden dzień na forum mnie nie było i zaraz pojawiają się jakieś cudaki....
  • #29 10411368
    matroxi
    Poziom 14  
    Zrobiłem radsat jak mówiłeś
    Miernik prądu stałego UNIT pokazuje jakieś głupoty.. po przestawieniu na prąd zmienny wyświetla się 34V i regulując potencjometrem SCREEN zmienia się od 34-44V.
    Podłączyłem drugi miernik taki za 10zł na Wolumenie i ten pokazał 100V ale wynik bardzo niestabilny i się zmieniał, regulując SCREEN 0-100V
    Nie wiem któremu wierzyć ten pierwszy lepszy z True RMS ten drugi do dziadostwo
  • #30 10411652
    LeDy
    Poziom 43  
    matroxi napisał:

Zmierzyłem C518 ma 4,3nF zamiast 4,7nF czy może być tak?
    Wygląda na wysokonapięciowy, może ktoś wie jakie napięcie musi wytrzymać?
    I znowu wymądrzanie się. Wiesz ile jest różnicy między 4,3 a 4,7? Tyle co nic a ty zadajesz filozoficzne pytania. Pora już skończyć to ośmieszanie działu serwis .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem ELEMIS 5550TM, który nie wyświetla obrazu, mimo że dźwięk działa. Po rozkręceniu urządzenia zauważył spuchnięty kondensator główny, który wymienił, a także uszkodzony tranzystor BU508DF oraz zwęglony rezystor R332. Po wymianie tych komponentów telewizor nadal nie działał poprawnie. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące pomiarów napięć na kineskopie oraz sprawdzania prądu w gałęzi N1, co może wskazywać na problemy z trafopowielaczem. Dyskusja obejmuje również różnice w pomiarach napięcia oraz sugestie dotyczące dalszych kroków diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA