W związku z odbiegnięciem poprzedniego tematu od rzeczywistego problemu i usunięciu go, zakładam go jeszcze raz, ponieważ problem nadal trwa, a mianowicie:
Brak obrazu, żadnego mrugnięcia ,czy zakłócenia, nic, tak jakby był całkowicie odłączony
Po rozkręceniu zauważyłem spuchnięty kond. główny 150µF/385V, po pomiarach okazało się, że miał pojemność 82µF, więc go wymieniłem na taki jaki miałem czyli 220µ/400V wylutowany z jakiegoś monitora.
Następnie okazało się, że tranzystor linii BU508DF był uszkodzony, również go wymieniłem
Zauważyłem zwęglony rezystor R332, po pomiarach miał 8,2kΩ a powinien 10kΩ, a teraz najlepsze fabrycznie odwrotnie niż na schemacie oraz płycie głównej wlutowana dioda D304 BA159 - to przypuszczam było winą zwęglonego R332, wymieniłem go na 10kΩ.
Trafopowielacz widać był wymieniany, być może przyczyną była ta dioda D304?
Po uruchomieniu TV nadal nie ma obrazu, słychać pracę cewek odchylania oraz widać żarzenie kineskopu pomierzyłem napięcia na zasilaczu:
N1 powinno być 118V jest 120V
N2 powinno być 33V jest 31,6V
N4 5V - prawidłowe
N5 12V - prawidłowe
N7 5V - prawidłowe
Napięcia na płytce kineskopu:
ŻARZENIE -nie mierzyłem skoro się żarzy
12V - prawidłowe
200V - a jest 189V.
Na kineskopie:
G2 =ok 2V -to jest niepokojące (R528-sprawny)
B=116V
R=138
G=133V
Sprawdziłem kond C313, C310, C421 wszystkie sprawne, kręcenie SCREEN nic nie daje.
Nie mam sondy W.N. więc nie mogę pomierzyć napięcia na fajce trafa. Po ściągnięciu fajki z kineskopu i podłączeniu TV iskra bardzo słabo skacze do śrubokręta max 1mm.
Proszę o pomoc co mogło się uszkodzić?
Jak sprawdzić czy kineskop jest sprawny?
Brak obrazu, żadnego mrugnięcia ,czy zakłócenia, nic, tak jakby był całkowicie odłączony
Po rozkręceniu zauważyłem spuchnięty kond. główny 150µF/385V, po pomiarach okazało się, że miał pojemność 82µF, więc go wymieniłem na taki jaki miałem czyli 220µ/400V wylutowany z jakiegoś monitora.
Następnie okazało się, że tranzystor linii BU508DF był uszkodzony, również go wymieniłem
Zauważyłem zwęglony rezystor R332, po pomiarach miał 8,2kΩ a powinien 10kΩ, a teraz najlepsze fabrycznie odwrotnie niż na schemacie oraz płycie głównej wlutowana dioda D304 BA159 - to przypuszczam było winą zwęglonego R332, wymieniłem go na 10kΩ.
Trafopowielacz widać był wymieniany, być może przyczyną była ta dioda D304?
Po uruchomieniu TV nadal nie ma obrazu, słychać pracę cewek odchylania oraz widać żarzenie kineskopu pomierzyłem napięcia na zasilaczu:
N1 powinno być 118V jest 120V
N2 powinno być 33V jest 31,6V
N4 5V - prawidłowe
N5 12V - prawidłowe
N7 5V - prawidłowe
Napięcia na płytce kineskopu:
ŻARZENIE -nie mierzyłem skoro się żarzy
12V - prawidłowe
200V - a jest 189V.
Na kineskopie:
G2 =ok 2V -to jest niepokojące (R528-sprawny)
B=116V
R=138
G=133V
Sprawdziłem kond C313, C310, C421 wszystkie sprawne, kręcenie SCREEN nic nie daje.
Nie mam sondy W.N. więc nie mogę pomierzyć napięcia na fajce trafa. Po ściągnięciu fajki z kineskopu i podłączeniu TV iskra bardzo słabo skacze do śrubokręta max 1mm.
Proszę o pomoc co mogło się uszkodzić?
Jak sprawdzić czy kineskop jest sprawny?