logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig 32LXW82 - zielone linie i zniekształcone menu, układ Micronas VCT 49X3G?

cudak10 22 Sty 2012 18:19 2067 3
REKLAMA
  • #1 10433683
    cudak10
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam!!
    W TV Grundig 32LXW82 zaczął mi się psuć obraz najpierw pojawiają się zielone linię foto.1. Następnie, najczęściej jak TV jest podłączony do komputera z obrazem dzieje się coś takiego jak na foto 2 i 3, na 3 fotce te dziwne znaczki to jest menu. Napięcia na zasilaniu są w normie, chassis tego TV to BEKO Z1J190R-8 a zasilacza Z1J194-11. Podejrzewam układ Micronas VCT 49X3G który dosyć mocno się grzeje. Czy ten układ może być winowajcą??
    Zaznaczam że nie chce oddawać TV do serwisu.
    Grundig 32LXW82 - zielone linie i zniekształcone menu, układ Micronas VCT 49X3G? Grundig 32LXW82 - zielone linie i zniekształcone menu, układ Micronas VCT 49X3G? Grundig 32LXW82 - zielone linie i zniekształcone menu, układ Micronas VCT 49X3G?
  • REKLAMA
  • #2 10434509
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    cudak10 napisał:
    Napięcia na zasilaniu są w normie
    Co to znaczy "w normie"? A konkretnie?
    cudak10 napisał:
    Podejrzewam układ Micronas VCT 49X3G który dosyć mocno się grzeje
    Układ o takiej skali integracji ma prawo się grzać.
    cudak10 napisał:
    Nikt nie musi oddawać, zawsze można zezłomować.

Co mówią tematy o innych tv, z podobnymi objawami?
  • REKLAMA
  • #3 10434585
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Może być.
    Komputer też może być.
    Telewizor należy wykorzystywać do właściwych celów. Jak ma pracować jako monitor (co jest jego funkcją uboczną), to należy zaznajomić się z zasadami obsługi tych urządzeń i perfekcyjnie ich przestrzegać. Może wtedy na dłuższą metę się udać.

cudak10 napisał:

Pozostaje w takim razie zakup nowego telewizora. No bo skoro jedyną Twoja umiejętnością jest odczytanie literek i cyferek oraz sprawdzenie palcem temperatury, to wybacz, ale nie mamy tu o czym z Tobą dyskutować.
    W związku z zerową wiedzą elektroniczną tu przedstawioną nie mamy również najmniejszych chęci, aby proponować jakiekolwiek inne czynności, niż wymiana na nowszy model, skoro naprawa u fachowców odpada.
    Obowiązku udzielania Tobie informacji również nie mamy.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html
  • #4 10434632
    cudak10
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    W normie to znaczy że napięcie na wyjściu zasilacza na linii 12V wynosi 12,4V a 24V wynosi 23,9V w pkt pomiarowych ze schematu (nie będę zamieszczał z powodu regulaminu) 1. 5,02V, 2. 101,2V, 3. 1.03V, 4. 4,98V, 5. 99,7V, 6. 2,09V. Napięcia na odłączonym zasilaczu od chassis. Na podłączonym bardzo podobne pomiary ale niestety nie zapisałem.
    Zasugerowałem się wysoką temperaturą ponieważ wyczytałem że ten układ może przy wysokiej temperaturze może powodować zniekształcenia na obrazie.
    Można zezłomować ale ja tego nie chcę robić TV jest u syna w pokoju i on go głównie używa do grania na konsoli w najgorszym wypadku wymienię całą płytę, znalazłem nową za 140zł ale wymianę traktuję jako ostateczność.
    Nie znalazłem tematów o takich objawach.

Dzisiaj korzystając z dnia wolnego ponownie rozebrałem TV i znalazłem uszkodzony kondensator w zasilaczu 680uf/35V (rozerwany od spodu) przy okazji wymieniłem wszystkie kondensatory w zasilaczu poza 150uf/400V (takowego niestety nie posiadałem ale jakieś 2 lata temu go wymieniłem ponieważ poszedł z dymem) Jeżeli wymienię całą płytę to mogę zastosować z innym wyposażeniem, powiedzmy z PIP lub inną wersje??
REKLAMA