logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uruchamianie Windowsa - Secondary hard disc drive 0 not found

12322Adam123223 23 Sty 2012 20:19 4149 5
REKLAMA
  • #1 10438885
    12322Adam123223
    Poziom 9  
    Witam.

Od pewnego czasu podczas uruchomiania komputera pojawia się:
    "Diskette drive 0 seek failure"
    "Secondary hard disc drive 0 not found "
    A po naciśnięciu F1 ciągle komunikat:
    "Strike F1 to retry boot, F2 for setup utility"

To bardzo stary komputer, wziąłem więc dysk, przełożyłem do nowego i zainstalowałem XP, oczywiście XP zepsuł mi plik boot i mój Win7 przestał działać.
    Naprawiłem swojego windowsa (7), próbowałem również naprawić XP:
    "bootcfg \rebuild" w konsoli odzyskiwania.

Niestety nic to nie dało.
    Ale uwaga: Istnieje również prawdopodobieństwo braku zworki, mogłem tutaj dać ciała, pamiętam że z jakiegoś dysku ją wyjąłem, jednak nie bardzo wiem czy to był ten który obecnie nie wczytuje windowsa, czy być może mój, a może to była zworka z nagrywarki...

Na skutek któregoś z wyżej wymienionych wydarzeń windows się nie uruchamia.

Wiem że płyta główna to jakiś "DELL", niestety nie mam tego komputera u siebie, jeżeli będzie to konieczne - sprawdzę i podam specyfikację.

Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam i dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10439062
    hazerwwo
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Wiem co to za komputer, mam ten sam (stoi na szafce aktualnie nie używany). Miałem ten sam problem u mnie problemem była walnięta taśma, która idzie od płyty głównej do dysku. Te płyty główne mają już taki urok, że za nim coś wykryję to trzeba się trochę nabawić. U mnie chociaż taśma była sprawna to i tak dysku nie wykrywało, dopiero gdy podłączyłem którąś z kolei taśmę to dopiero wszystko zadziałało. Polecam także na początek zrobić Clear CMOS po przez wyciągnięcie bateryjki z płyty głównej na około 5minut po czym wsadzić ją ponownie i uruchomić komputer.
    Tak na marginesie to nawet jeżeli sformatujesz i zainstalujesz windowsa w innym komputerze i przełożysz dysk do innego to windows się nie odpali gdyż windows musi być zainstalowany na płycie głównej w której ma działać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10439116
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10440522
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    12322Adam123223 napisał:
    jeżeli będzie to konieczne - sprawdzę i podam specyfikację.

Tak, to nie tylko będzie, ale i jest konieczne.
    Poza tym może jednak się zdecydujesz o co chodzi, boś więcej niż trochę namieszał:
    1. Przełożony dysk + instalacja systemu w innej konfiguracji (w znaczącej ilości przypadków Windows nie wyrzuci ekran błędu lub sie zrestartuje).
    2. Brak plików startowych (działania z konsoli).
    Oba kłopoty do łącznego rozwiązania poprzez instalacje naprawczą, jednak dopiero po uporaniu się z komunikatem dot. flopa i dysku, a tu...
    3. Brak informacji o priorytetach w BIOS-ie oraz sposobie konfiguracji dysku - master/slave - na kontrolerze itp.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #5 10441729
    12322Adam123223
    Poziom 9  
    Ok, dzięki za odpowiedzi, dzisiaj po szkole wszystkie sprawdzę.

3. Brak informacji o priorytetach w BIOS-ie oraz sposobie konfiguracji dysku - master/slave - na kontrolerze itp.

Tzn tak, dysk w BIOS-ie mam ustawiony jako pierwszy, a z tą zworką to nie bardzo wiem co zrobić, ustawiłem ją na wszystkie opcje i nigdy nie działa. Aczkolwiek w biosie dysk widać.

Na resztę pytań odpowiem wieczorem, jeżeli ktoś miałby już jakieś sugestię - bardzo proszę.
  • Pomocny post
    #6 10445088
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    12322Adam123223 napisał:

Tzn tak, dysk w BIOS-ie mam ustawiony jako pierwszy, a z tą zworką to nie bardzo wiem co zrobić, ustawiłem ją na wszystkie opcje i nigdy nie działa. Aczkolwiek w biosie dysk widać.

Na którym ekranie BIOSu jest widoczny ten dysk? To że w opcjach bootowania jest dostępny jakiś dysk wcale nie oznacza że BIOS widzi/rozpoznaje jakikolwiek dysk. Nadal brak informacji o konfiguracji dysku (primary/secondary/master/slave). Jeśli wyjmowałeś dysk to upewnij się czy wszystkie przewody masz dobrze podłączone.
REKLAMA