logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SyncMaster 753Dfx - brak reakcji po włączeniu komputera, jak zdjąć obudowę?

klapek 21 Gru 2004 13:05 7070 15
  • #1 1077168
    klapek
    Poziom 11  
    Witam!

Niestety padl mi monitorek :( Wylaczylem komputer, a gdy go wlaczylem
    ponownie monitor juz nie ruszyl, zero reakcji zero spalenizny, nic. Miał
    moze ktos podobny problem i jest w stanie pomoc mi zdiagnozowac problem? I jeszcze pytanko , jak zdjac obudowe z tego monitora? bo z tylo mam tylko dwie srubki i po ich odkreceniu nie idzie w zaden sposob zdjac obudowy.

Pozdrawiam

Kamil Warzecha
  • Pomocny post
    #2 1077210
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Właśnie najpierw trzeba rozkręcić. Jak nie ma więcej niż 2 (np. pod zaślepkami), to pewnie są zatrzaski ok 5-7 cm od brzegu na górze, które trzeba nacisnąć np ostrzem lub bardzo cienkim wkrętakiem.
    Następnie sprawdzić napięcia np na mostku prostowniczym - jeśli brak - poleciał bezpiecznik. Jak poleciał bezpiecznik to trzeba sprawdzić dlaczego - czyli strona pierwotna i wtórna przetwornicy.
    Nie radzę wymieniać bez sprawdzenia (czasami działa, ale na ogół robi większe spustoszenia w układzie).
    Pozdrawiam.
    ps.
    Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.
  • #3 1077242
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Mam taki sam monitor i tez nie mam pojecia jak zdjac obudowe. Mam go na gwarancji ale nie widzialem zadnych plomb. Nie silowalem sie z tym zeby czegos nie polamac. Ale zdjecie tej obudowy jest troche pokrecone.
  • #4 1077296
    klapek
    Poziom 11  
    Witam ponownie!

Obudowe zdjąłem! i tu wielkie dzieki za pomoc oczywiscie miales racje.Na gorze monitora byly dwa zatrzaski, dlugi cienki nozyk i po problemie.Pod spodem biekna obudowa z blachy ;) zdjalem i ja. Jednak nie jestem elektronikiem i nie wiem jak sie zabrac do diagnozowania... Nie chce czegos zepsuc...nawet nie mam czym napiec pomierzyc, a w sumie to i tak chyba bym nie wiedzial jak to zrobic... (wyobrazalem sobie ze problem bedzie widoczny i banalny do rozwiazania) Ech... chyba pozostaje serwis... Bo raczej trudno "za raczke" kogos poprowadzic w naparwie monitora (tym bardziej ze nie mam o tym pojecia.Jesli jednak ktos bedzie mial jakies pomysly, instrukcje, porady prosze o ich umieszczanie.

Pozdrawiam

Kamil Warzecha
  • Pomocny post
    #5 1077434
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Racja, ale jak już "Masz go na stole" to Sprawdź chociaż bezpiecznik.
    Pozdrawiam.
    ps.
    Jak będzie spalony - możesz spróbować mając na uwadze to co napisałem wcześniej włożyć inny nie większy jednak (chodzi o wartość prądu) niż zastosowany. Najlepiej jednak mniejszy (np jeśli siedzi 3,15A - wstaw np 3A).
    Jak pójdzie monitor to dobrze (wówczas radzę wymienić bezpiecznik na wartość nominalną). Jak nie - to i tak w serwisie zedrą.
    Pozdrawiam.
    ps.
    Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.
  • #6 1077513
    klapek
    Poziom 11  
    Witam!

Tylko ,ze bezpiecznik jest wlutowany, a ja sie troszke boje zblizac lutownice to plyty w monitorze... (rozumiem ,ze mowisz o tym bialym(mleczny kolor nieprzezroczysty) bezpieczniku na plytce ktory jest zaraz obok gniazda zasilania?). Jesli tak tom oze jakos uda mi sie go wymienic.

Pozdrawiam

Kamil Warzecha
  • #7 1078145
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Skoro boisz się bezpiecznika to moze nie ruszaj tego monitora wogóle? Dobra rada - zanieś do serwisu lub daj znajomemu elektronikowi, który zna temat.
  • #8 1078234
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Connor MacLeod ma jednak rację. To białe wlutowane w płytę to raczej rezystor bezpiecznikowy. W monitorach bezpieczników się raczej nie lutuje, a są instalowane w specjalnych gniazdach aby ich wymiana nie sprawiała kłopotu.
    Dlatego lepiej Zanieś do serwisu lub Zawołaj kolegę, jak napisał Connor MacLeod będzie bezpieczniej dla Ciebie i monitora.
    Pozdrawiam.
  • #9 1078423
    klapek
    Poziom 11  
    WItam!

A możecie mi wskazac miejsce w ktorym taki bezpiecznik sie znajduje ?
    (o ile jego lokalizacja jest standardowa ,lub wiecie z autopsji gdzie on sie znajduje).Skorzystam z pierwszej rady i sprobuje go wymienic , ale wczesniej po wyciagnieciu go zdam relacje co do oznaczenia bezpiecznika i zasiegne porady u Was jaki powinienem wstawic w zamian.
    A moze macie link ze zdjeciem bezpiecznika w monitorach, zebym wiedzial czego szukac?

P.S trzeba zdobywac nowa wiedze i doswiadczenia a najlepiej robi sie to w praktyce ;) (oczywiscie z pomoca madrzejszych) Wiec zanim serwis dostanie w swoje rece monitorek moze uda mi sie samemu sprawdzic bezpiecznik :)

Pozdrawiam!

Kamil Warzecha
  • #10 1078807
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    a jednak w tych monitorach bezpieczniki sie lutuje:)) szklane z piaskiem wyprowadzenia osiowe:)) a do sprawdzenia nie jest portzrebne wylutownie tylko wystarczy zwykły test ciagłosci :)) miernik lub piszczyk:)) zakładam ze takowe posiadasz:))
  • #11 1079144
    Bolo Lacznik
    Poziom 13  
    Jeśli bezpiecznik w Twoim monit. jest spalony, wyjmij wtyk cewek rozmagnesowujących(koniec tej pętli wokół kineskopu) włóż nowy bezp i włącz. Jeśli padnie ponownie, najpewniej do wymiany sterownik przetwornicy ,seria DP104 lub DP105.
  • #12 1079218
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    No nieźle - a słyszałeś o czymś takim jak pomiary? Bezpiecznik tam jest po to aby zapobiegać a nie niszczyć. Skoro padł to znaczy, że jest uszkodzenie - czyt. zwarcie - i trzeba to wyeliminować.
  • #13 1079239
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Znowu zwykła oszczędność - z tymi lutowanymi bezpiecznikami (spotkałem, ale np w zasilaczach do kompów).
    Czasami jest jak napisał Bolo Lacznik, ale tylko czasami i wymiana samego bezpiecznika może na długo nie pomóc.
    Częściej jest to co napisał Connor MacLeod.
    Ale zaraz zaraz czy nie zagalopowaliśmy się - a może bezpiecznik jest dobry?
    Pozdrawiam.
    ps.
    Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim.
  • #14 1084180
    klapek
    Poziom 11  
    A może ktoś ma zdjęcie tego bezpiecznika, lub wie gdzie takowe znajduję się w sieci?Będę wdzięczny.

Pozdrawiam i życzę wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szampańskiego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku!

Kamil Warzecha
  • #15 4015903
    Burakes
    Poziom 1  
    Witam. Mam podobny problem. Monitor nie reaguje, nie pobiera napięcia. Udało mi się go rozebrać i zlokalizowałem coś co przypomina bezpiecznik ceramiczny (taki nieprzezroczysty, mleczno-biały) wlutowany osiowo niedaleko gniazda na kabel zasilający. Problem w tym, że nie da rady go usunąć. Musiał bym go wylutować (a żeby to zrobić musiał bym najpierw całkowicie i pracowicie wymontować płytę główną żeby dostać się do jej "drugiej strony"). Zastanawiam się czy możliwe jest działanie monitora (w miarę bezpiecznie) jeżeli kupię drugi taki sam bezpiecznik plus gniazdo bezpiecznikowe i je dolutuje do już istniejącego (taki mostek). Lub ewentualnie zrobię coś idiotycznego i wlutuje zamiast bezpiecznika jakiś drucik. Proszę o pomoc.

edit:

Zrobiłem obejście bezpiecznika.. ale wychodzi na to, że jednak to nie jego wina.. co więcej okazało się chyba że bezpiecznik jest w porządku...
    zastanawiam się czy może nie jest to wina włącznika.. ale chyba nigdy się tego nie dowiemy... bo zdaje się że grzebiąc tu i uwdzie udało mi się go uszkodzić... cóż.. teraz pozostaje zorganizować konkurs rzutu młotkiem w monitor...
  • #16 4649150
    antojnio_97
    Poziom 1  
    Witam
    widze ze chcesz skasowac mlotkiem monitor:)
    ale zanim go skasujesz to moze jeszcze na nim zarobisz!!!
    ja tez mam taki monitor i kabel sie mi zepsul przy wtyczce do kompa i nie wyswietla prawidlowo...
    W zwiazku z tym mam pytanko czy moglbys wyciagnac kabel (o ile masz sprawny)i ja bym go kupil od ciebie
    jak cos to pisz na gg: 12602588

Pozdrawiam Darek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z monitorem Samsung SyncMaster 753Dfx, który po ponownym włączeniu komputera nie reaguje, nie wyświetla obrazu i nie wykazuje oznak uszkodzenia mechanicznego. Po rozkręceniu obudowy, która jest zabezpieczona dwoma śrubkami i zatrzaskami na górze, użytkownik uzyskał dostęp do wnętrza monitora, jednak nie posiadał narzędzi ani wiedzy do dalszej diagnostyki. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie bezpiecznika na płycie zasilacza, który może być wlutowany i ma postać ceramiczną, mleczno-białą, osiową. Zalecano test ciągłości bezpiecznika miernikiem lub testem dźwiękowym (piszczykiem). Wymiana bezpiecznika powinna uwzględniać wartość prądu nominalnego, najlepiej nie przekraczając oryginalnej wartości. W przypadku uszkodzenia bezpiecznika, możliwe jest, że przyczyną jest zwarcie lub awaria sterownika przetwornicy (seria DP104 lub DP105). Kilka osób odradzało samodzielną naprawę ze względu na ryzyko dalszych uszkodzeń i sugerowało oddanie monitora do serwisu lub konsultację z elektronikiem. Jeden z użytkowników opisał próbę obejścia bezpiecznika, która nie rozwiązała problemu, co wskazuje na bardziej złożoną usterkę. Wątek zawiera także pytania o lokalizację bezpiecznika i prośby o zdjęcia lub schematy, które mogłyby pomóc w samodzielnej naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA