Witam, posiadam serwerek z windows serwer 2003, na którym mam uruchomionego FTP poprzez Filezille. Wszystko sprawuje się całkiem nieźle ale przy kilkudziesięciu zapisanych użytkownikach, zarządzanie nimi staje się irytujące. Przy zakładaniu nowego użytkownika, trzeba go wpisać do filezilli, utworzyć katalog, ustawić uprawnienia (praktycznie zawsze te same), zapisać gdzieś hasło, wysłać hasło mailem. Drugi problem: w czasie przesyłania plików znacznie zwiększa się ping dla podsieci, co skutkuje "muleniem neta". Internet to usługa DSL4000 od TP, z 5cioma adresami stałymi. Jeden z nich chcę poświęcić tylko i wyłącznie na FTP - przetestowane efekt taki jak by było kilka łącz, prędkość internetu znacznie wzrasta. Niestety obecnego serwera nie mogę podłączyć "na krótko" gdyż pracuje na nim jeszcze kilka usług związanych z księgowością oraz udostępnianiem plików w związku z czym serwer musi pozostać w obecnej podsieci.
Ruch nie jest duży bo w granicach 500mb na tydzień.
Proszę o rady co zrobić aby na starszym PC postawić FTP(około ~1GHz 512ram, muszę sprawdzić)
1. Soft - tylko i wyłącznie darmowe rozwiązania (Ubuntu server etc)
2. Znośne zarządzanie użytkownikami FTP (Zakładanie konta, folderu, wysyłanie automatycznego maila z hasłem, najlepiej zdalne)
Co polecacie zrobić?
Pozdrawiam.
Ruch nie jest duży bo w granicach 500mb na tydzień.
Proszę o rady co zrobić aby na starszym PC postawić FTP(około ~1GHz 512ram, muszę sprawdzić)
1. Soft - tylko i wyłącznie darmowe rozwiązania (Ubuntu server etc)
2. Znośne zarządzanie użytkownikami FTP (Zakładanie konta, folderu, wysyłanie automatycznego maila z hasłem, najlepiej zdalne)
Co polecacie zrobić?
Pozdrawiam.