logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zarządzanie użytkownikami FTP na Windows Server 2003 - alternatywy dla Filezilli?

kaytec 24 Sty 2012 23:33 1540 4
REKLAMA
  • #1 10444681
    kaytec
    Poziom 20  
    Ocena: 311
    Witam, posiadam serwerek z windows serwer 2003, na którym mam uruchomionego FTP poprzez Filezille. Wszystko sprawuje się całkiem nieźle ale przy kilkudziesięciu zapisanych użytkownikach, zarządzanie nimi staje się irytujące. Przy zakładaniu nowego użytkownika, trzeba go wpisać do filezilli, utworzyć katalog, ustawić uprawnienia (praktycznie zawsze te same), zapisać gdzieś hasło, wysłać hasło mailem. Drugi problem: w czasie przesyłania plików znacznie zwiększa się ping dla podsieci, co skutkuje "muleniem neta". Internet to usługa DSL4000 od TP, z 5cioma adresami stałymi. Jeden z nich chcę poświęcić tylko i wyłącznie na FTP - przetestowane efekt taki jak by było kilka łącz, prędkość internetu znacznie wzrasta. Niestety obecnego serwera nie mogę podłączyć "na krótko" gdyż pracuje na nim jeszcze kilka usług związanych z księgowością oraz udostępnianiem plików w związku z czym serwer musi pozostać w obecnej podsieci.

Ruch nie jest duży bo w granicach 500mb na tydzień.

Proszę o rady co zrobić aby na starszym PC postawić FTP(około ~1GHz 512ram, muszę sprawdzić)

1. Soft - tylko i wyłącznie darmowe rozwiązania (Ubuntu server etc)
    2. Znośne zarządzanie użytkownikami FTP (Zakładanie konta, folderu, wysyłanie automatycznego maila z hasłem, najlepiej zdalne)

Co polecacie zrobić?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10445140
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    kaytec napisał:

1. Soft - tylko i wyłącznie darmowe rozwiązania (Ubuntu server etc)
    2. Znośne zarządzanie użytkownikami FTP (Zakładanie konta, folderu, wysyłanie automatycznego maila z hasłem, najlepiej zdalne)

Ad1 Zainstaluj dystrybucję, którą znasz najlepiej (lub chcesz poznać)
    Ja np mam fedore jako serwer ftp robi vsftp

Ad2. Odpowiednio oskryptować i będziesz miał "w automacie"
  • REKLAMA
  • #3 10445267
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    kaytec napisał:
    Drugi problem: w czasie przesyłania plików znacznie zwiększa się ping dla podsieci, co skutkuje "muleniem neta". Internet to usługa DSL4000 od TP,

To jest chyba łącze asymetryczne, czyli 4mbs download i znacznie mniejszy upload. Jaki masz upload ? A ftp server przy wysłaniu plików zużywa upload twojego łącza. A jak 'zatkasz' upload to download pada (taka natura tcp) i stąd muli łącze. Filezilla powinna mieć ograniczanie pasma [mbs]. Daj na próbę np 50% uploadu.

Ftp serwer na łączu ADSL to jest 'nieporozumienie'.

Dodano po 1 [minuty]:

google filezilla server add user script
    http://forum.filezilla-project.org/viewtopic.php?f=6&t=215
  • REKLAMA
  • #4 10446402
    kaytec
    Poziom 20  
    Ocena: 311
    Serwer głównie tylko download, czyli ktoś przysyła pliki, na odwrót praktycznie nigdy. Upload to 512 kb.

A co do skryptów, nie mogę znaleźć choćby przykładów.
  • Pomocny post
    #5 10446552
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    W perl-u scripcik w godzinę wypocisz.

Dodano po 1 [minuty]:

To ogranicz w filezilli download w ustawieniach globalnych, np 50% downloadu łącza.

Dodano po 37 [minuty]:

Zainstaluj perl-a, ustaw PATH aby był dostęp do perl.exe z CMD.exe okna
    Wypakuj do katalogu filezilla server
    Edit add-user.cmd i ustaw $root = ....

Edit add-user-template.xml (__user__ __pass__ __desc__ zostaną zmienione). Najlepiej dodaj użytkownika ręcznie z interfejsu filezilli i potem z "filezilla server.xml" wytnij konfigurację użytkownika, fragment "<user> .... </user>" do tego pliku, patrz gdzie były wstawione __user__ __pass__ __desc__ zmienne.

wywołuj

add-user USERID PASS [DESC]
    Załączniki:
    • add-user.zip (1.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA