logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue Screen po kilku minutach grania przy obciążeniu.

matiswidnica 25 Sty 2012 01:39 5860 15
REKLAMA
  • #1 10444999
    matiswidnica
    Poziom 9  
    Witam wszystkich! postanowiłem opisać tutaj mój problem gdyż nie znalazłem jeszcze rozwiązania a mianowicie kilka dni temu złożyłem własnoręcznie komputer:
    CPU: i5 2500k
    GPU: ASUS GTX480 1,5GB
    Ramy: 4gb 1600 hyperx
    Płyta główna: Gigabyte P67A-D3-B3
    Dysk: SATA II 500gb WD
    PSU: OCZ MOD X STREAM-PRO 600W

a mianowicie problem polega na tym , że kiedy gram w Battlefield 2 Bad Company po około 10-15min gry wywala mi blue screena i tak za każdym razem. Kod błędu jest następujący:
    *** STOP: 0x00000124 (0x0000000000000000.0xFFFFFA8004C0D028.0x00000000BF800000.0x0000000000200001)

Proszę o pomoc nie znam się za tego typu rzeczach a jednocześnie przepraszam jeśli temat dałem w zły dział forum jestem tutaj nowy i nie orientuję sie za bardzo. Bardzo dziękuję za każdy rodzaj pomocy Na komputerze mam tylko 2 gry CoD'a 4 w ktorym nie mam tego problemu i Bf'a w ktorym ten problem występuje dodam , że jak gram procesor ma około 60 stopni. grafika 65stopni.
  • REKLAMA
  • #2 10445054
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Bardzo brzydki BugCheck.
    Bardzo ogólny.
    Sam go przerabiałem na swoim komputerze ale na szczęście znalazłem i zlikwidowałem przyczynę.

Zamieść zrzut (minidump) który mam nadzieję powstał w wyniku tego błędu. Jeśli jest ich kilka do daj kilka, w nazwie zawierają datę więc daj te najnowsze.

Pierwsze co musisz zrobić to ustalić, czy winowajcą nie jest PunkBuster w BFBC2.
    Używasz jakichś programów do regulacji wentylatorów/monitorowania temperatur? Jeśli tak, to jakich?
    PunkBuster dotyka je w intymnych miejscach co powoduje tego typu reakcje.
  • REKLAMA
  • #3 10445060
    matiswidnica
    Poziom 9  
    tutaj minidump'y http://www.speedyshare.com/
    do podkręcania wentylatora w grafice i sprawdzania temperatury używam msi afterburner
    do sprawdzania temperatur procesora używam CPUID HWMonitor
    Jest jakaś metoda żeby sprawdzić czy to punkbuster nie jest przyczyną błędów gram dużo w CoDa 4 i wiem , że czesto pb bywa magiczne :)

A zapomniałem do sprawdzania napięcia w kompie używam jeszcze Easy Tuner 6 od Gigabyte Powyłączałem wszystkie turbo boosty ustawilem procka na 3.31Ghz i napięcie się ustawiło 1,2v stałe a ustawiałem 1,3 nie wiem czemu ...

Ustawiałem napięcie i procka przez biosa nie program
  • REKLAMA
  • #4 10446789
    p9p
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Blue Screeny powoduje uszkodzony plik hal.dll
  • #5 10447181
    matiswidnica
    Poziom 9  
    I co muszę teraz zrobić podmienic ten plik od kogoś ? Przeinstalowac windowsa?
  • #6 10448343
    ..Robi..
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    wklep to w konsoli (cmd) i włóz płytę do napędu. Ta komenda przywróci wszystkie pliki systemowe. Potestuj komputer bez podkręcania bo być może w tym tkwi problem.
  • REKLAMA
  • #7 10448491
    matiswidnica
    Poziom 9  
    nie podkręcałem kompa ;) właśnie włączyłem program Memtest86+ zobaczymy czy wyskoczą jakieś błędy ale po teście zrobię tak jak mówisz :)

włączłlem program na swoim komputerze teraz siedzę na innym oczywiście ;)
  • #8 10449373
    wlw_wl
    Poziom 38  
    p9p napisał:
    Blue Screeny powoduje uszkodzony plik hal.dll
    [FACEPALM] kolego czy Ty przemyślałeś to co napisałeś???
    Błąd występuje, ponieważ PB wykrywa, że MSI:AB komunikuje się z kartą graficzną na niskim poziomie, postanawia sprawdzić czy to nie próba cheatowania, zaczyna grzebać po pamięci mapowanej na urządzenia i urządzenie któreś się zawiesza. Stąd błąd Windows Hardware Error Architecture, Hardware Abstraction Layer, hal.dll.

Autorze, czy w MSI Afterburner używasz trybu zgodności z Punk Buster? Jest tam taki ptaszek do odznaczenia, wyłącza dostęp do urządzeń na niskim poziomie żeby obejść bug PB. Spróbuj tego najpierw, bo to znany problem z tym programem (PB, nie MSI:AB).
    Ptaszek ten znajduje się na zakładce General (Ogólne) i nazywa się Enable low-level hardware interface. Zaznaczony to normalnie, odznaczasz aby ominąć problemy z PB. W nowszych wersjach możesz zostawić zaznaczone, ale zmienić tryb na tryb jądra (kernel mode). Jeśli to nie pomoże to musisz wyłączyć całkowicie.
  • #9 10450258
    matiswidnica
    Poziom 9  
    wlw_wl ok zmieniłem na tryb karmel idę zobaczyć czy to pomoże
  • #10 10450315
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Karmel :D

Jak nie pomoże to odznacz ptaszka całkiem.

ED: z resztą w zrzutach pamięci z BSODów jest napisane jak na dłoni:

PROCESS_NAME:  PnkBstrB.exe
    0: kd> kc
    Call Site
    nt!KeBugCheckEx
    hal!HalBugCheckSystem
    nt!WheaReportHwError
    hal!HalpMcaReportError
    hal!HalpMceHandler
    hal!HalpMceHandlerWithRendezvous
    hal!HalHandleMcheck
    nt!KxMcheckAbort
    nt!KiMcheckAbort
    nt!memcpy

PnkBstrB.exe chciał zajrzeć gdzie mu nie wolno i dostał po łapach.
  • #11 10450363
    matiswidnica
    Poziom 9  
    OK grałem i wywaliło BS to odznaczę całkowicie przed chwilą znowu włączyłem intel turbo boost i automatyczne napięcie to się podejmuję kolejnej próby a istnieje jakiś alternatywny program do podkręcania wiatraczka w gpu? bo ta karta przy standardowych obrotach (30%) po 2min gry ma temperaturę 103 stopni :D
  • #12 10450387
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Każdy program gadający z k. graficzną na niskim poziomie będzie powodował takie zachowanie PB.
    Jak odznaczenie ptaszka w MSI:AB nie pomoże, to jeszcze możesz mieć inny program o podobnej funkcjonalności. Ostatecznie winne mogą być sterowniki od karty dźwiękowej Realteka, ale to raczej nie objawia się BSODem, tylko wyrzucaniem z gry.

W sterownikach od karty graficznej nie możesz ustawić profilu na Auto albo coś podobnego?
  • #13 10450402
    matiswidnica
    Poziom 9  
    używam jeszcze programu Easy Tuner 6 a jak ustawić profil Auto do karty graficznej? :D
  • #14 10450426
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Nie wiem, nie mam w tej chwili GPU Nvidii pod ręką więc nie sprawdzę.

Sprawdź czy odznaczenie ptaszka pomogło.
  • #15 10450553
    matiswidnica
    Poziom 9  
    Niestety nie pomogło znów wywaliło BS dodam ,że towarzyszy mu zapętlający się dźwięk kurde od zawsze wiedziałem ,że PunkBuster to magia gdyż gram w CoD'a 4 cztery lata i już nie jedno widziałem. Dodałem Bf'a nawet do DEP (w CoD4 to czasami pomaga)

Dodano po 53 [minuty]:

Nie włączałem programu msi afterburner i znowu to samo BS :(
  • #16 10453912
    wlw_wl
    Poziom 38  
    W takim razie jest to jeden z (licznych) przypadków konfliktu ze sterownikiem karty dźwiękowej Realteka zintegrowanej na Twojej płycie głównej.
    Mój kolega ma to w BF3, do wyboru masz:
    1. wyłączyć dźwięk i grać na serwerach z PB,
    2. grać z dźwiękiem ale na serwerach bez PB czyli z cheaterami,
    3. zainwestować z jakąś kartę dźwiękową
    4. spróbować najnowszych sterowników Realteka, a nóż widelec pomoże

PB to nie magia tylko g...no, nie dość że nie robi tego co ma robić czyli nie chroni przed oszustami, to w dodatku powoduje masę problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niebieskim ekranem (BSOD) podczas grania w Battlefield 2 Bad Company, który występuje po około 10-15 minutach. Komputer został złożony z komponentów takich jak CPU i5 2500k, GPU ASUS GTX480, 4GB RAM HyperX, płyta główna Gigabyte P67A-D3-B3 oraz zasilacz OCZ MOD X STREAM-PRO 600W. Błąd BSOD wskazuje na problem z plikiem hal.dll. Użytkownik korzysta z programów MSI Afterburner do monitorowania temperatury i Easy Tuner 6 do regulacji napięcia. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie ustawień MSI Afterburner, wyłączenie niskopoziomowego dostępu do GPU oraz aktualizację sterowników karty dźwiękowej Realteka, które mogą powodować konflikty z PunkBuster. Użytkownik testuje również pamięć RAM za pomocą Memtest86+.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA