logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Impedancja kolumn. Kolumny 8 Ohm, wzmacniacz 4 Ohm. Dopasowanie.

maciejek32 21 Gru 2004 18:28 3852 9
REKLAMA
  • #1 1077917
    maciejek32
    Poziom 12  
    witam mam taki problem posiadam kolumny o impedancji 8Ω a wzmacniacz 4Ω (unitra PA-1801) kolumienki śa starszej daty ale sprawują się elegancko lecz nie na moim wzmacku bo przez impedancję tracą dużo mocy a wzmacniacz jest bardziej obciązony a efekty marne (ja tak to rozumiem) i w tej sprawie mam pytanie Czy jest jakiś szprytny i mądry sposób na dopasowanie do siebie tych dwóch impedancji tak aby był lepszy efekt ? Proszę o pomoc !!!
    [h]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1077932
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Mi się wydaje że ten wzmacniacz ma 4Ω MINIMUM! więc jak podłączasz 8 ohm głośniki to jest idealnie dla wzmacniacza i dla kolumn i raczej nic nie tracisz(owszem moc wydzielana na kolumnach 8 ohm jest mniejsza niż na kolumnach 4 ohm ale nie gra to aż takiej różnicy)
  • REKLAMA
  • #3 1077934
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    nie do końca tak jest. wzmacniacz jest mnie obciązony przez co oddaje mniej mocy. nieda się w prosty sposób dopasować impedancji kolumny no chyba że przez wymiane basówki
  • #4 1078171
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    I znowu pieciesiąty post dotyczący tego samego, zazwyczaj ludzie sie pytają jak jest w przeciwną strone, czyli jesli wzmanciacz ma większa impedancje od głośnika.

Po prostu powiedz co to za basówki i kup nowe podobnych parametrów.

najprościej zrobisz tak - poprostu dociążając końcówke dodatkowymi 8-ohmowymi kolumnami podłaczonymi równolegle najlepiej takimi samymi. Wypadkowo zestaw bedzie mial wyższa skuteczność no i mniejsza impedancje bedzie mógł lepiej wysterować glośniki... Ale przypominam że wartość impedancji jest tylko najniższym modułem impedancji zmiennej w częstotliwosci po osiągnięciu przez głośnik rezonansu mechanicznego... czasami jednak spada ona poniżej tej wartości.

Ja bym się nie przerażał tym i zostawił na 8 Ohmnach w przeważajacej częsci wykresu impedancji nawet 4 Ohmowce maja więcej niż 8 Ohmów...

No ewentualnie jeszcze prościej kup wzmacniacz na 8 Ohm ! To, że daje mniejszą moc to wcale nie znaczy, że gorzej gra, no może w szczególnych przypadkach, kiedy THD jest większe w środku wartości mocy maksymalnej... Ale na pewno wzmanciacz bedzie ise mniej grzał na 8 Ohmach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 1078382
    maciejek32
    Poziom 12  
    tych basówek nigdy w życiu nie zmienię to są stare tonsile bardzo dobre są po pierwszym remącie ale poprostu git to są chyba z tych co miały japońskie membrany (jak słyszałem) a wszystko się trzyma tylko zawieszenie gumowe bylo zmienione reszta jest spoko :)

Dodano po 39 [minuty]:

a mam pytanie czy nie wie ktoś gdzie można dostac dokumentację od mojego wzmacka
    on nie jest tytanem bo ma tylko 4*15 wat lub 2*30
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1078559
    Tremolo
    Poziom 43  
    Nie była to wielka moc.. ponoc góra 2 x 15 W. Ale jak na swoje czasy ponoc niexle grał. Tak jak mówie dokup podobne dwa tonsile, aby uzyskać te 4 Ohm

(łaczenie równoległe stary + nowy na kazdy kanał)

8Ohm||8Ohm=4Ohm= (8*8)/(8+8)=64/16=4Ohm

Podaj co to za głośniki , tonsil produkował całe miliony głośników, wiec post jest niekonkretny. Więc jak chcesz żeby ktoś pomógł powiedz co to za głośnik GDn ??/?? bo inaczej post wyladuje w koszu albo innym dziale.

podam Ci rozwiązania, które padły, albo jeszcze nie padły:

A) inny wzmacniacz (nie wiadomo co to za głośnik więc co mam Ci zaproponować)

B) inny głosnik (odpada wg Ciebie)

C) dodatkowe 2 głośniki dociążające (podobne ale nie wiem jakie bo nic jeszcze nei podałeś)

.. inne rozwiazania nie maja sensu ale moge Ci
    powiedzieć:

D) przewiniecie cewek
    E) transformator głośnikowy 4Ohm -> 8Ohm
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 1078783
    maciejek32
    Poziom 12  
    podam cio to za głośniczki lecz w dniu środa bo dziś nie mam zbytnio czasu którego trochę trzeba poiświęcić na to z góry dziękuję za dotychczasowe porady / zastanawia mnie ten transrormator czy on powiniem mieć tylko przkładnie impedancyjną ?
  • #8 1079577
    maciejek32
    Poziom 12  
    więc są to głośniki tonsil gnd 30/60 (3) 60W 8Ω :)
  • #9 1080816
    Tremolo
    Poziom 43  
    dodaj tam jakieś dwa ośmioohmowce równolegle o niskiej sprawnosci daj je do tyłu sali - wziekszy to oczywiście pobór mocy a wpłynie jedynie w małym topniu na skutecznosć ale cóż , radze zapoznać się z terminami skuteczność moc - i sam sobie odpowiesz na pytanie co z tym fantem robić.

Ilez to wzmacniaczy 8-ohmowych lezy w lombardach, ileż to sklepów elektronicznych sprzedaje kości i kitów do lutowania... że na pewno bedziesz mógł sobie zrobić do tego wzmacniacz 2x60W choćby na wszędzie omawianym TDA 7294. Jednak wq ogólnie przyjetych zasad to ze dziąłasz na wzmacniaczu 4 ohmowym i kolumnach 8 ohmowych wszystko jest ok gorzej jakby było na odwrót... Ta różnica impedancji jest kompensowana wysoką skutecznością głosnika (93 dB) a i wzmacniacz mniej się grzeje.

Po prostu nic nie rób przynajmniej nic nie zepsujesz tak czy siak można 'powiedzieć' ze impedancje są dopasowane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 1081348
    maciejek32
    Poziom 12  
    No rozumim trtoche mi to dało do myslenia raczej nie bede kombinował z dołączaniem kolejnych głośników bo wzmacniacz osiąga pełną poc na 2/10 zakresu regulacji siły głosu. Ja już myślałem nad stworzeniem wzmacniacza na TDA7294 mił on posłużyć do subwoofera który miał pwostać. Dołączam plik ze schematem który nie jest trudny do wykonania
    czy on bedzie dobry. Bo może są lepsze rozwiązania układowe.
    I mam prośbę czy ktoś może ma jakiś nietrudny do wykonania (bo nie jestem bardzi zaawansowany) przedwzmacniacz stereo tak aby się nadawał dobrze do tych wzmacniaczy bo bede musiał wykonać je 2.
    Z góry dziękuję :)
    Załączniki:
    • Impedancja kolumn. Kolumny 8 Ohm, wzmacniacz 4 Ohm. Dopasowanie. TDA7294.GIF (50.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu dopasowania impedancji kolumn głośnikowych 8 Ω do wzmacniacza o impedancji 4 Ω (Unitra PA-1801). Uczestnicy wyjaśniają, że wzmacniacz o impedancji minimalnej 4 Ω może bezpiecznie współpracować z kolumnami 8 Ω, choć moc oddawana na kolumnach 8 Ω będzie mniejsza niż na 4 Ω, co niekoniecznie wpływa negatywnie na jakość dźwięku. Propozycje rozwiązań obejmują dołączenie dodatkowych kolumn 8 Ω równolegle, co obniży impedancję do około 4 Ω i zwiększy skuteczność zestawu, jednak wiąże się to z większym poborem mocy. Inne metody to przewinięcie cewek lub zastosowanie transformatora głośnikowego do dopasowania impedancji. Właściciel kolumn posiada głośniki Tonsil GDN 30/60 o mocy 60 W i impedancji 8 Ω, które są oryginalne i niezamierza ich wymieniać. Wzmacniacz Unitra PA-1801 ma moc około 2x15 W. W dyskusji pojawiła się także sugestia budowy wzmacniacza na układzie TDA7294 do subwoofera oraz prośba o prosty przedwzmacniacz stereo kompatybilny z tymi wzmacniaczami. Ogólnie zaleca się pozostawienie kolumn 8 Ω bez zmian, gdyż różnica impedancji nie powinna powodować uszkodzeń ani znacznych strat jakościowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA