logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogar 205 – montaż silnika Simson DUO, mocowanie, podnóżek, zapłon S51/SR50

arek35087 25 Sty 2012 22:58 6612 3
REKLAMA
  • #1 10448882
    arek35087
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam
    Właśnie nabyłem silnik do swojego ogara od simsona duo(niżej zamieszczam fotki z aukcji)
    Mam pytanie jakie przeróbki mocowania będę musiał zrobić by silnik spasował??
    Czy da się zastosować podnóżek od simsona by cięgło od hamulca było po drugiej stronie??
    Czy do tego silnika będzie pasował cały zapłon od simsona s51/sr50??
    Proszę o odpowiedź i pozdrawiam wszystkich forumowiczów:-)

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10450149
    maras52
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Cytat:
    Mam pytanie jakie przeróbki mocowania będę musiał zrobić by silnik spasował??

Przyjdzie silnik to zobaczysz pomierzysz, w silniku M541(nowszym) trzeba uciąć kawałek karteru i nawiercić nowy otwór w mocowaniach (w ramie), a jak to w przypadki silnika z Duo wygląda sam zobaczysz.

Cytat:
    Czy da się zastosować podnóżek od simsona by cięgło od hamulca było po drugiej stronie??

Co ma piernik do wiatraka ? Podnóżek w Simsonie nie ma nic wspólnego z dźwignią hamulca, są to dwa osobne elementy. podsyłam link do rozwiązania które sam mam u siebie :
    http://www.bikepics.com/members/maras52/p20/

Do przeróbek :
    -Uciąć blokadę koła w wahaczu (ten bolec)
    -Wspawać bolec z drugiej strony
    -Obrócić koło
    -Kombinować dźwignią hamulca

Cytat:
    Czy do tego silnika będzie pasował cały zapłon od simsona s51/sr50??

Tak, ale będziesz musiał go obrócić o 180st bo w starych silnikach jest inaczej rowek na klin.
  • REKLAMA
  • #3 10511218
    arek35087
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Wielkie dzięki za fotki, jak byś wrzucił jakieś z okrągłym silnikiem był bym wdzięczny:)
    Jeszcze chciał bym się dowiedzieć gdzie trzeba obciąć kawałek karteru? ? ?
  • Pomocny post
    #4 10513611
    maras52
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Z "jajkiem" nie mam fotek bo sam posiadam M541.

W miejscu montażu (tam gdzie przechodzą śruby M8 do przykręcenia silnika do łoża) od strony zapłonu wystają "nadlewki/tulejki" przez co szerokość mocowania jest większa (nie pamiętam ile dokładnie ma całe mocowanie) niż w Romecie (ok 60mm) należy więc odciąć do zadanego wymiaru czyli po chłopsku "żeby wlazło w ramę".

Jednak trzeba uważać na osiowanie silnika z tylnym kołem a dokładnie to osiowość kół zębatych. Przyznam się że sam pokapowałem się jak już silnik siedział w ramie przez co muszę mieć tylną zębatkę lekko zdystansowaną od całego koła bo inaczej :
    1. Notorycznie spadał łańcuch.
    2. Jak ustawiłem żeby nie spadał to zrobił się dwuślad.

Także jeszcze raz przypominam o ZACHOWANIU OSIOWOŚCI !

Teraz patrząc na zdjęcia Twojego silnika wiem że tak łatwo z montażem nie będzie bo w/w nadlewek nie ma tylko cały karter jest szerszy. Zostaje tylko :
    1. Rozgiąć seryjne mocowania w ramie.
    2. Odciąć i wykonać nowe mocowania.
REKLAMA