logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera przy uruchamianiu Counter-Strike na Windows XP

AvE maryja 26 Sty 2012 13:49 1565 10
REKLAMA
  • #1 10450614
    AvE maryja
    Poziom 2  
    Witam Serdecznie.
    Chciałbym Wam przedstawić mój problem z komputerem.
    Problem odnosi się gry. A więc gdy siedzę na komputerze, używam internetu itp itd to komputer normalnie działa, wszystko pięknie śmiga a jak włączę grę ( counter strike ) to komputer po kilku sekundach po włączeniu się gry zwiesza się i nie ma innego wyjścia jak go zresetować, żaden skrót klawiszowy typu alt+f4 , alt+ctrl+del nie działa Wszystko się zwiesza. Nie wiem o co w tym chodzi ponieważ komputer normalnie działał aż tu nagle zaczął się zwieszać.
    Mój sprzęt:
    Windows XP sp2
    Karta graficzna geforce 5500
    Procesor amd sempron 2600 1.6ghz
    512 mb ram

Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 10451029
    bardzozlysim
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Na początek radził bym przeinstalować sterowniki od karty graficznej oraz samego CS. Warto również sprawdzić czy nie ma badów na dysku (SMART np programem everest).
    Czy ten CS działał wcześniej dobrze, czy to nowy "nabytek".
  • REKLAMA
  • #3 10451230
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    Podaj SMART dysku (może traci się w trakcie gry) oraz temperatury.
  • #4 10451964
    AvE maryja
    Poziom 2  
    bardzozlysim, nie gre mam już długo oczywiście steam. Kiedyś się tak działo na ns i tez nie wiedziałem o co chodzi.
    Temperatura dysku to 32 stopnie a stan UWAGA, 48bit LBA
  • REKLAMA
  • #5 10451987
    1010011010
    Poziom 32  
    AvE maryja napisał:
    bardzozlysim, nie gre mam już długo oczywiście steam. Kiedyś się tak działo na ns i tez nie wiedziałem o co chodzi.
    Temperatura dysku to 32 stopnie a stan UWAGA, 48bit LBA

A możesz podać cały SMART? screena poproszę.
    Crystal disc lub HDtune.
  • #6 10451989
    bardzozlysim
    Poziom 20  
    Wklej całą zakładkę z everesta np paintem (żeby wyglądało tak jak poniżej)
  • #7 10454950
    AvE maryja
    Poziom 2  
    Komputer zacina się przy normalnym użytkowaniu. (net itp)

Everesta nie mam ;/
  • REKLAMA
  • #8 10455023
    bardzozlysim
    Poziom 20  
    To ja bym sprawdził jeszcze czy procesor się nie przegrzewa, możesz odczepić radiator i sprawdzić czy pasta termoprzewodząca nie skamieniała. Tylko ostrożnie bo czasem tak się przyczepi procesor że razem z radiatorem wychodzi, może pomóc w razie czego delikatne przekręcanie na boki radiatora. Procesora bym nie ruszał z podstawki (niektórym się zdarza pogiąć nóżki przy wkładaniu).
  • #9 10455715
    1010011010
    Poziom 32  
    To ja bym sprawdził jeszcze czy procesor się nie przegrzewa, możesz odczepić radiator i sprawdzić czy pasta termoprzewodząca nie skamieniała.
    A nie łatwiej sprawdzić speedfan'em temperatury? (podaj screena speedfana na forum).
    Zdejmując radiator należy się nastawić na nową pastę tak czy siak.
  • #10 10455863
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Proszono cię o cały SMART, wstaw ponownie cały obrazek!
    Wartość RAW zmień w menu na DEC.
    HDD ma jakiś problem.
  • #11 10456518
    bardzozlysim
    Poziom 20  
    1010011010 napisał:
    To ja bym sprawdził jeszcze czy procesor się nie przegrzewa, możesz odczepić radiator i sprawdzić czy pasta termoprzewodząca nie skamieniała.
    A nie łatwiej sprawdzić speedfan'em temperatury? (podaj screena speedfana na forum).
    Zdejmując radiator należy się nastawić na nową pastę tak czy siak.

No fakt, zapomniałem napisać, dzięki za uzupełnienie mojej wypowiedzi.

AVE jak sobie nie poradzisz z tamtym programem to daj screena z hd tune (tam nie trzeba nic przestawiać).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się komputera podczas uruchamiania gry Counter-Strike na systemie Windows XP. Komputer działa poprawnie przy normalnym użytkowaniu, ale po kilku sekundach gry przestaje odpowiadać, co wymusza reset. Użytkownik posiada kartę graficzną GeForce 5500, procesor AMD Sempron 2600 (1.6 GHz) oraz 512 MB RAM. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym reinstalacja sterowników karty graficznej i gry, sprawdzenie stanu dysku twardego (SMART), monitorowanie temperatury procesora oraz ewentualna wymiana pasty termoprzewodzącej. Użytkownik nie posiada programu Everest do analizy SMART, co utrudnia diagnozę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA