logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 / laptop acer aspire 5732 pro.blem z instalacja

blumblamciu 26 Sty 2012 17:24 7968 14
REKLAMA
  • #1 10451514
    blumblamciu
    Poziom 10  
    Witam,

Pare dni temu kolezanka podrzucila mi laptopa bym wgral jej windowsa. Po otrzymaniu windows system sie nie ladowal, po screanie uruchamianie systemu windows nastepowal czarny ekran i brak reakcji.

Wiec postanowilem sprobowac zainstalowac od nowa system , niestety po ustawieniu w biosie botowania z plyty , w momencie ekranu z wiadomoscia " nacisnij dowolny klawisz by uzyskac rozruch z plyty cd" po nacisnienciu przycisku gdzie powinna wystartowac instalacja windows , nachodzi nowy ekran z napisalem u dolu ekranu "windows is loading files ... " i ładuje sie szary pasek . Po załadowaniu paska wyskakuje normalnie starting windows i znowu czarny ekran.
    Jezeli jednak nie nacisne by uruchomic rozruch z plyty ,wyskakuje ekran o tresci :
    Windows error recovery
    Staralem sie wybrac z dwoch opcji naprawde systemu lecz to nic nie pomoglo by gdy uruchamial sie wiersz z ładujacymi sie plikami ,komputer zawieszal sie w trakcie .

Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10452051
    rexina
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Wg. mnie może to być np. porysowana płyta skoro nie chce się zabootować z płyty.
    Spróbuj sformatować dysk, i ponowie się zabootować.
  • #3 10452099
    tomi1516
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Skopiuj płytkę (tym nie łamiesz licencji) i spróbuj wgrać z tej kopii, Windows nadal będzie legalny, a jeżeli błąd był z tym związany to masz rozwiązanie, lecz jeśli nie, to masz jedną przyczynę mniej.
    Pamiętaj tylko o zachowaniu faktury, mimo tego czy to jest OEM czy BOX, nie liczy się "naklejka".
  • REKLAMA
  • #4 10452232
    blumblamciu
    Poziom 10  
    Płytke kopiowalem , na moim osobistym kąputerze dziala bez zarzutów . Na laptopie rowniez ja czyta bo jezeli jej nie wloze to po komunikacie by nacisnac przycisk aby uruchomic rozruch z plytki nie wyskakuje "windows loading files ".

Jest jakas mozliwosc zformatowania dysku , bez zalogowania sie w system i pomijajac gdy robimy to reinstalujac system . Moze sa jakies bledy w systemie uniemozliwiajace to ? bo tak jak mowie , system w ogole na laptopie nie chce sie zaladowac , po ikonie windowsa i pasku ktory sie laduje pod nim , nastepuje czarny ekran i na tym sie konczy , jedynie po jakis 3 minutach pojawia sie jedynie kursor na nim . Czekalem dluzszy czas na jakas reakcje ale jej nie bylo
  • #5 10452261
    tomi1516
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    A próbowałeś w Biosie przywróć ustawienia domyślne i tylko zmienić na botowanie z płytki??
  • REKLAMA
  • #6 10452274
    blumblamciu
    Poziom 10  
    tak , z reguly tez odpalalem botowanie spod F12 .
  • #7 10452278
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Przywróć oryginalny system z recovery.
  • #8 10452401
    blumblamciu
    Poziom 10  
    niestety gdy biore repear z recovery , laduje sie pasek na dole ekranu windows is loading files ... gdy dojdzie do konca czarny ekran i dziekuje .
  • #9 10452411
    linuks
    Spec od komputerów
    W instrukcji laptopa jest jaki klawisz przy starcie uruchamia procedurę przywracania systemu z recovery.
    Coś takiego w necie znalazłem.
    Nowy system w Acerze, jeśli masz oryginalny system.
    - wchodzisz do BIOS
    - włączasz w BIOS funkcję D2D Recovery
    - zapisujesz ustawienia BIOS
    - uruchamiasz ponownie noteboka
    - kiedy pojawi się ekran z napisem Acer, naciskasz, przytrzymujesz ALT, potem wciskasz F10
    - jeśli masz partycję serwisiową, Recovery, system zostanie zainstalowany ponownie
    Uwaga jedna, stracisz wszelkie dane na partycji systemowej, zapewne C.

http://translate.google.com/translate?hl=pl&s...icial%26biw%3D1045%26bih%3D822%26prmd%3Dimvns
  • #10 10452463
    blumblamciu
    Poziom 10  
    tak jak napisalem wyzej , nie pomaga. Jakies jeszcze pomysly , tak jak pisalem wyzej mysle ze dalo by sie to rozwiazac jezeli jest jak sformoatowac dysk pomijajca wchodzenie w system .
  • #11 10452471
    linuks
    Spec od komputerów
    Nic nie pisałeś o próbie przywrócenia systemu z recovery tylko o instalacji nowego systemu z CD. To są dwie różne sprawy.

Dodano po 2 [minuty]:

To frormatuj jak musisz partycję C. Po przywróceniu z recovery komputer stwarza wrażenie zawieszonego przez ok 5-15 minut. Potem zaczyna się proces instalacji. W ostateczności można przywrócić system ręcznie z recovery oczywiście gdy pliki obrazu nie są uszkodzone. SMART dysku sprawdź bo może nie ma sensu nic przywracać w przypadku uszkodzonego dysku.
  • #12 10452579
    blumblamciu
    Poziom 10  
    no tak zgadza sie , zapomnialem przytoczyc tego na poczatku gdy pisalem o informacji "windows is loading file " .

Tylko jak mam sprawdzic Smart dysku , jezeli nie mam mozliwosci uruchonienia systemu , poniewaz sie nie uruchamia w trakcie rowniez w momencie gdy powinien wyskoczyc niebieski ekran i informacja "zapraszamy ' wyskakuje tez czarny ekran i dalej sie nic nie laduje . Czekalem z godzine na jakas reakcje i nic z tego .
  • REKLAMA
  • #14 10453855
    zubol21
    Poziom 10  
    witam
    miałem podobny problem jakby płytka byłą nieczytelna a okazało się ze wina była po stronie hardware : pamięć ram uszkodzona i przy kopiowaniu wywalało błędy CRC sprawdź najpierw kompa
  • #15 10472225
    blumblamciu
    Poziom 10  
    Udalo mi sie rozwiazac problem w sumie prostym sposobem o ktorym zapomnialem, bo niestety nic innego nie pomagalo.

Wyjolem dysk z lapka i podlaczylem do stacjonarnego przez sate normalnie i zasilanie komputera ale niestety wtedy system nie chcial sie tez zaladowac u mnie na komputerze do konca , tak tez podlaczylem go przez adapter bo akurat posiadam i sie udalo. Sformatowalem normalnie dysk systemowy na mojej jednostce i po ponownym wlozeniu do laptopa normalnie instalacja sie powiodla .

Dziekue za wszelkie odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z instalacją systemu Windows 7 na laptopie Acer Aspire 5732, który nie ładował się poprawnie, kończąc na czarnym ekranie. Po próbie reinstalacji z płyty CD, system również nie uruchamiał się, a użytkownik napotkał komunikaty o błędach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie płyty instalacyjnej, przywrócenie ustawień BIOS, a także użycie funkcji D2D Recovery. Użytkownik próbował różnych metod, w tym przywracania systemu z recovery, jednak bezskutecznie. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez podłączenie dysku twardego do stacjonarnego komputera, sformatowanie go, a następnie ponowną instalację systemu na laptopie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA