logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 Ultimate x64 – brak wzajemnej widoczności komputerów w sieci LAN

gofrus 28 Sty 2012 17:49 1220 2
REKLAMA
  • #1 10460892
    gofrus
    Poziom 9  
    Witam.

Mam w domu 2 komputery. Pisałem o tym w tym https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2201850.html#10451339 temacie, ale to nie jest tutaj bardzo istotne.
    Postanowiłem wrócić do stanu wyjścia.

2 komputery win7 ulti x64.

Jak się okazało, coś w komputerze z netem przez usb się zepsuło. Widzę udostępniony drugi komputer, normalnie z niego zgrywam pliki. Ale nie widzę siebie, on nie widzi mnie i nie mogę nawet sam siebie pingować. Tzn. mogę, ale wszystkie pakiety są utracone, podobnie w przypadku próby jakiegokolwiek innego pingowania.
    Nie przeszkadzałby mi ten fakt, ale w grach na lan komputery też się nie widzą.

Czasem komputer pojawi się u siebie, jest wtedy "nieokreślony". Ale generalnie go nie ma.

Czy można na to coś poradzić?

Dodano po 55 [minuty]:

Okazało się, że jest włączona mimowolna autokonfiguracja ip. Tyle, że w tcp/ipv4 mam wpisane konkretne ip (192.168.0.1). Mimo to po sprawdzeniu ip okazuje się, że jest całkiem inne.

Niestety w google nie znalazłem, jest jakiś sposób na wyłączenie autokonfiguracji ip?
  • REKLAMA
  • #2 10461354
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10461574
    gofrus
    Poziom 9  
    Maska podsieci oczywiście jest ustawiona cały czas na 255.255.255.0, ip również jak wyżej chyba, że nie zrozumiałem o co chodzi (też jest taka opcja, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie). Niestety wyłączenie zapory & firewalla nie pomogło.
REKLAMA