logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP – po usunięciu wirusów biały ekran zamiast pulpitu, jak przywrócić?

Zdzichu 22 Gru 2004 12:59 1840 13
REKLAMA
  • #1 1079479
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Proszę o pomoc w takiej sprawie. Wczoraj mój komp zaatakowały wirusy mimo że miałem antywirusa ale wyraźnie sobie z nimi nie radził . Zainstalowałem inny antywirus i ten sobie z nimi poradził ale nie do końca . Pousuwał wirusy ale ślad po nich pozostał. Problem został taki że jak załącze kompa to nie widać pulpitu ( ikony są ) , zamiast pulpitu jest jakiś link do strony. Znalazłem ten link i usunołem go ale teraz zamiast pulpitu mam białe tło. Co z tym zrobić ? Mam XP.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1079541
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Jak bediziesz mial jeszcze coś w kompie to zroob tak.: Powyłanczaj wszystkie aktywne podejrzane procesy, w mscong-u z autostartu też... a następnie weż ad-aware www.lavasoft.com i Hijackthis <poszukaj sobie:P> i wez przeskanuj tymi programami. Może one coś wykryją. Ahadomniemywam ze update masz najnowszy Zarówno windowsa jak i programu antywirusowego. - pozdrawiam
  • #4 1079546
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Wygląda na to, że wirus nie był taki groźny, jak ten kto go usuwał. Prawdopodobnie wraz z wirusem usunąłeś pliki, które są niezbędne do poprawnej pracy Windows. Użyj opcji "Przywracanie systemu" i przywróć stan sprzed kilku dni. Pulpit powinien być wtedy w porządku. Po tym zabiegu jeszcze raz usuń wirusy (opcja wylecz, a nie usuń plik).
    Możesz też użyć: START > URUCHOM >CMD i tam wpisz: sfc /scannow
  • #5 1079563
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Wariant CWS: system32.dll / secure.html tak właśnie coś takiego miałem . Przywracanie systemu nic nie zmienia. Zrobiłem tak : w Panelu sterowania-->Ekran-->Pulpit-->Dostosuj Pulpit-->Sieć Web--> powyłączałem i pokasowałem wszystkie strony sieci web i pulpit już widzę ale co jeszcze mogę mieć namieszane?
  • REKLAMA
  • #6 1079673
    md
    Poziom 41  
    Na trojany z rodziny CWS najlepszy jest CWShredder. Pobież z sieci i uruchom. Program sam odnajdzie i usunie co potrzeba. Możesz jeszcze użyć Hijackthis na zakończenie.
  • #7 1080344
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 1080365
    md
    Poziom 41  
    Przeinstalowanie Windows na zawirusowanym komputerze (CWS-y) nie ma najmniejszego sensu. Poza tym, jak pisałem wyżej, naprawę plików systemowych uruchamiamy poleceniem sfc np. z opcją sfc /scannow. Jest to o wiele szybszy sposób od reinstalki. Koniecznie trzeba pozbyć się robactwa z dysków. Ponownie doradzam użycie Hijackthis lub przynajmniej StartupRun - dużo łatwiejszy w obsłudze, choć nie tak skuteczny jak Hijackthis.
  • #9 1081762
    Zdzichu
    Poziom 32  
    No i miałem problem a tera z mam jescze większy problem. A było tak: Przeskanowałem kompa jescze raz antywirusem a mam NOD32 z aktualną bazą , nieznalazł nic , dla pewności uruchomiłem też sugerowany CWShredder ale ten też nic nie znalazł. Włożyłem płytkę z XP i uruchomiłem naprawę systamu i to już był koniec bo naprawianie przeszło do końca ale komputer już się nie uruchamie. Ładuje się do momentu wyboru trybu , zwykły czy awaryjni i niezależnie co wybiorę to pojawia się po chwili napis : " Pres ESC to cancel loading a 347bus.sys " a potem się resetuje i tak dookoła. Czy pozostało mi sformatować dysk i stawiać system na nowo czy da sie to jescze uratować? Proszę o pomoc!
  • #10 1081777
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    MKS-on line.potem Ad aware.Jeżeli nie usunie Ci plików Zapisz Sobie które i na twardo je usuń, np.Comanderem.Ja tak miałam i powiodło się.Potem jv16 i bingo.pozdrawiam.mon
  • #11 1081809
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Tylko jak mam coś zrobić jak mi system nie wstaje ?
  • #12 1081846
    md
    Poziom 41  
    Teraz najprościej możesz uruchomić instalkę od początku, tylko wybierasz opcję ZAINSTALUJ, a nie napraw. Windows nadpisze poprzedniąwersję i będziesz miał system nałożony na stary. Po zainstalowaniu, zajmij się na nowo wirusami, tylko już bardziej fachowo.
  • #13 1081852
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Uruchom ze startowej i bingo.pozdrawiam.mon
  • #14 1081878
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Oj aż taki dobry to nie jestem żeby chodzić po sieci w dosie . Żeby uruchomić skaner on line z dyskietki startowej to nie dla mnie.

Podsumowanie tematu

✨ Po ataku wirusów na system Windows XP, mimo użycia różnych programów antywirusowych, pojawił się problem z białym ekranem zamiast pulpitu. Wirusy usunięto częściowo, jednak pozostały ślady infekcji, które zmieniły ustawienia pulpitu, m.in. dodając linki do stron internetowych w tle. Rozwiązaniem było wyłączenie i usunięcie stron sieci Web w ustawieniach pulpitu (Panel sterowania → Ekran → Pulpit → Dostosuj pulpit → Sieć Web). Zalecano także skanowanie systemu narzędziami takimi jak Ad-Aware, HijackThis oraz CWShredder, specjalizującym się w usuwaniu trojanów z rodziny CWS. Próba naprawy systemu za pomocą polecenia sfc /scannow oraz funkcji naprawy z płyty instalacyjnej Windows XP nie powiodła się, a system po naprawie nie uruchamiał się, wyświetlając błąd związany z plikiem 347bus.sys. W takiej sytuacji sugerowano reinstalację systemu Windows XP z nadpisaniem istniejącej instalacji, a następnie ponowne, dokładne usunięcie wirusów. Dodatkowo wskazano na możliwość ręcznego usuwania zainfekowanych plików za pomocą menedżerów plików działających poza systemem, np. Total Commander, oraz użycie narzędzi do czyszczenia rejestru jak jv16. Wskazano również na konieczność aktualizacji systemu i programów antywirusowych przed kolejnym skanowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA