logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słuchawki DJ do 500zł – modele z mocnym basem i wysoką głośnością na wesela/kluby

cjevda 30 Sty 2012 21:46 7361 25
REKLAMA
  • #1 10471967
    cjevda
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Tak jak w temacie... Jakie najlepsze słuchawki dla DJ.
    Gram głównie wesela, 18stki ale kluby również odwiedzam więc muszą być głośne i wyraźne z soczystym basem.
    Kwota jaką chcę wydać to max 500zł (+ - 50zł)

PS. Jak możecie to piszcie też jakich Wy używacie i jak się sprawują.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10472039
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1079
    Poszukaj recenzji Sennheiser HD 205. Nie kosztują kroci a ja osobiście nie wybrał bym innych.
  • #3 10472430
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10472625
    F4r33L
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Technics RP DJ-1200, słuchawki warte swojej ceny. Używam takich od niedawna i jestem super zadowolony, słuchałem też Pioneer HDJ-1000 i w moim odczuciu są nie wygodne, i strasznie dają górnym pasmem, są też droższe od technicsów. Także kupuj technicsy i na 100% będziesz zadowolony. Zresztą poczytaj opinie, wszędzie ich pełno.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10473792
    Kamil 198711
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Używam: HD 25 II
    Małe, lekkie, wygodne, głośne, super tłumią otoczenie,
    Niestety: cena > 500
    Bezapelacyjnie HD 25 II

Jak grasz od czasu do czasu w klubach to niech dadzą Ci fumfle na chwile po przewalać wałki na ich słuchawkach. Będziesz miał rozeznanie i zobaczysz które Ci przypaszą.
    Może nawet któryś będzie miał HD 25 II
  • Pomocny post
    #6 10473905
    bpmagency
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 15
    Ja wypowiem się następująco. Gram od 11lat, przez pierwsze 3-4lata grałem na czym popadło bo zbierałem na lepszą konsole a słuchawki były raczej mało istotne. Swojego czasu pierwszymi słuchawkami pro były Stantony pro 2000. Bardzo fajne, po dopiero 2latach zaczęły pękać. Zanim pękły na amen zdążyłem zgubić. Wtedy zaszalałem i kupiłem orginalne sony v-700. Super... głośne, czysto grające, fajne uczucie jak miało sie je na uszach. Po 2miesiącach zaczęły pękać. Po 5miesiącach już się rozleciały. Kupiłem drugie i liczyłem na to że pierwsze się rozleciały z mojej winy. Z drugą parą było tak samo.
    W 2006 zakupiłem HD 25. Po bodajże 2latach posypały się gąbki. kupiłem wtedy welurowe które są oki do dziś. Słuchawki są moim najlepszym zakupem w życiu jeśli chodzi o sprzęt. Nie zamienię na żadne inne. Polecam w 100% Maja bardzo linijny dźwięk.
  • Pomocny post
    #7 10474132
    F4r33L
    Poziom 14  
    Niestety HD 25 przekraczają budżet kolegi. W tej cenie Technicsy nie mają sobie równych. Chociaż na znanym portalu aukcyjnym są Seenki HD 25 sp2 za 499zł, nie wiem co znaczy to oznaczenie sp2, także radziłbym czegoś na ten temat się dowiedzieć przed ewentualnym zakupem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 10474246
    bpmagency
    Warunkowo odblokowany
    No niestety sp to już nie to samo :) A Technicsy pękają, jeśli mowa o tych dużych nowszych. Z tego co mi wiadomo to jeszcze dobrymi słuchawkami są słuchawki pioneera starszy model Pioneer SE-DJ5000.
  • Pomocny post
    #9 10474279
    F4r33L
    Poziom 14  
    Jak się nie dba to może i pękają, jako dzieciak miałem słuchawki po 30zł do grania i nigdy nie się zdarzyło aby pękły, jedynie co to kabel się niszczył. Nie wiem co kolega ma na myśli mówiąc o tych dużych nowszych. Mam dokładnie taki model
    http://allegro.pl/sluchawki-technics-rp-dj1200-1500mw-8hz-30khz-i2069463844.html
    Takie jak te jasne.
  • Pomocny post
    #10 10474336
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10475105
    cjevda
    Poziom 20  
    Powiedzcie mi czym się różnią Technicsy 1210 od 1200? I jaka różnica HD 25 II do HD 25 II-1 które kosztują około 650-750zł. Budżet nie jest sprawą najważniejszą . Mogę grać dalej na tych co mam, a kupić za miesiąc i dołożyć jeśli będą ok przez kilka lat. Zaproponowałem 500zł bo to jak dla mnie taka optymalna kwota za słuchawki. Senki HD 205 też mogą być. Nie skreślam żadnej propozycji.

Czyli obecnie rozglądam się za :
    Sennheiser HD 205
    Technics RP DJ-1200 (1210 ? - pytanie w poście )
    Sennheiser HD 25 II (HD 25 II-1 ? - pytanie w poście)
  • Pomocny post
    #12 10475283
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 10475303
    Volt
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    cjevda napisał:
    Sennheiser HD 25 II (HD 25 II-1 ? - pytanie w poście)
    Grają tak samo, wyposażenie inne, jedne mają dodatkowo welurowe nakładki.
  • REKLAMA
  • #14 10476269
    cjevda
    Poziom 20  
    Jeszcze teraz mi w oko wpadły Denon HP1000 . Miał ktoś z nimi styczność bo ogólnie mają dobrą opinię.
  • Pomocny post
    #15 10476472
    Ulisses1993
    Poziom 9  
    Allen & Heath XONE XD-53 polecam sa mega kumpel je ma napewno kupie jak mi sie rozwala moje hdj1000 ktore tez polecam dla mnie sa super;p
  • Pomocny post
    #16 10476565
    bpmagency
    Warunkowo odblokowany
    Co do pękających Technics-ów mam na myśli te ostatnie duże muszle :) te słuchawki które opisujecie mam jako zapasowe i też są oki. W słuchawkach pękają przeguby, tyle że w tych nowych. Te starsze mogele jedynie co się dzieje to nie żadne kable tylko w przegubach luzuje sie sruba i jak jest zblokowany przegub to i tak słuchawki się składają. Tylko tyle zauważyłem. Tak po za są oki. Też fajne, nawet mogę sprzedać jak by się ktoś pisał. Mam wersie nie czarną tylko srebrną
  • Pomocny post
    #17 10477343
    F4r33L
    Poziom 14  
    cjevda napisał:
    Powiedzcie mi czym się różnią Technicsy 1210 od 1200?

Teoretycznie pasmem przenoszenia, 1210 mają nieco większe. Praktycznie? Niczym.
  • Pomocny post
    #18 10477859
    Moreno
    Poziom 10  
    Do autora tematu:
    Po pierwsze - jeśli kolega chce kupić dobre słuchawki do zastosowań dj'skich, to nie powinien kolega sugerować się soczystym basem, a czystym i klarownym środkiem pasma.
    Po drugie - jeśli kolega odwiedza kluby, to powinien kolega już uświadomić sobie jak bardzo "uzbrojone" w subbasy jest nagłośnienie klubowe.
    Po trzecie - o ile kolega wie, z całego pasma akustycznego, najbardziej uciążliwe do wytłumienia są te najniższe częstotliwości. I w każdych słuchawkach będzie słychać (mniej lub więcej) te "łup łup" z otoczenia. Więc jeśli dołożyć jeszcze do tego soczysty bas wydobywający się z samych słuchawek, to w rezultacie otrzymamy (usłyszymy) zdeformowany i mocno tłukący bas, który w znacznym stopniu uprzykszy nam pracę, a ponad to dość szybko zmęczy nam słuch.

Reasumując:
    Powinien kolega zaopatrzyć się w słuchawki o stonowanym i czystym brzmieniu, a przede wszystkim z klarownym środkiem, bo to w tym przedziale pasma "przekazuje się" najwięcej "informacji".
    Wybrane słuchawki powinny także cechować się dużą wytrzymałością, małą wagą, małym gabatytem, wygodą w użytkowaniu, dobrym tłumieniu dźwięków z zewnątrz, itp. Jednym słowem powinny być "stworzone" do profesjonalnego monitoringu.
    Takimi słuchawkami są Sennheiser HD25 :) (broń Boże sp, bo to budżetówka - okrojona wersja).
    Sam posiadam HD25-C II i niezamieniłbym ich na żadne inne. Są poprostu świetne.
    Miałem też kilka innych "poważnych" słuchawek i żadne z nich nie dorównują HD25, ale...
    Każdy słyszy inaczej, każdemu podoba się co innego (mówię o barwie dźwięku), każdy ma inną zasobność portfela :) więc zdania na temat słuchawek są podzielone.
    Jedni mogą zgadzać się ze mna, a drudzy mogą zaprzeczać. Powyższy opis to tylko moje skromne zdanie.

Najlepiej będzie jak kolega pojedzie do jakiegoś lepszego sklepu ze sprzętem dj'skim. Oni napewno mają kilka wystawowych modeli słuchawek, więc będziesz mógł każde z nich założyć na głowę i odsłuchać w nich jakiś utwór. Sam wybierzesz co dla Ciebie najlepsze.
  • Pomocny post
    #19 10479240
    Kamil 198711
    Poziom 19  
    Moreno napisał:

...Powinien kolega zaopatrzyć się w słuchawki o stonowanym i czystym brzmieniu, a przede wszystkim z klarownym środkiem, bo to w tym przedziale pasma "przekazuje się" najwięcej "informacji".
    Wybrane słuchawki powinny także cechować się dużą wytrzymałością, małą wagą, małym gabatytem, wygodą w użytkowaniu, dobrym tłumieniu dźwięków z zewnątrz, itp. Jednym słowem powinny być "stworzone" do profesjonalnego monitoringu.
    Takimi słuchawkami są Sennheiser HD25 :) (broń Boże sp, bo to budżetówka - okrojona wersja).
    Sam posiadam HD25-C II i niezamieniłbym ich na żadne inne. Są poprostu świetne.
    Miałem też kilka innych "poważnych" słuchawek i żadne z nich nie dorównują HD25, ale...
    Każdy słyszy inaczej, każdemu podoba się co innego (mówię o barwie dźwięku), każdy ma inną zasobność portfela :) więc zdania na temat słuchawek są podzielone...

Najlepiej będzie jak kolega pojedzie do jakiegoś lepszego sklepu ze sprzętem dj'skim. Oni napewno mają kilka wystawowych modeli słuchawek, więc będziesz mógł każde z nich założyć na głowę i odsłuchać w nich jakiś utwór. Sam wybierzesz co dla Ciebie najlepsze.

HD25-C II nie pożałujesz, wstrzymaj się, odłóż jeszcze pieniążki i zakup...
    Grają świetnie ze wszystkim: telefon, iPod, mała mp3, PC,

Tak po za tematem ile MOC-y W? mają hdj 1000
  • Pomocny post
    #20 10482728
    Moreno
    Poziom 10  
    Kamil 198711 napisał:

HD25-C II nie pożałujesz, wstrzymaj się, odłóż jeszcze pieniążki i zakup...
    Grają świetnie ze wszystkim: telefon, iPod, mała mp3, PC,

Absolutnie się z tym zgadzam.
    Nie ma co kupować bubli. Poczekaj, zaoszczędź jeszcze "parę groszy" i wtedy kup porządne i dobrze grające słuchawy, które posłużą ci przez ładnych parę lat.

Kamil 198711 napisał:

Tak po za tematem ile MOC-y W? mają hdj 1000

Jak już cos to dB a nie W. Poziom dźwięku nie mierzy się w watach, a w decybelach (dB).
    ...te pioneery mają 107dB ...łolaboga jak dużo. To już HD 202 (jedne z najsłabszych w ofercie Sennheisera) grają dużo głośniej (115dB).
    A tak jeszcze dla porównania, skuteczność HD25 to 120dB, czyli próg dyskomfortu słuchu. Czy potrzeba ci głośniejszych słuchawek?:)

...a tak przy okazji... pioneery ważą aż 270g. ... a to dlatego tak kocham moje HD25, bo ważą o prawie połowę mniej (140g) ;)
    A propos jeszcze zakresu częstotliwości - wątpię czy przeciętny człowiek usłyszy (lub poczuje) 5Hz lub 30kHz. Juz prędzej poczuje pod stopami 40Hz od "wibrującego" niskotonowca. A tak poza tym, w jakiejż to muzyce stosuje się infra i ultradźwięki? :)
  • Pomocny post
    #21 10482889
    Kamil 198711
    Poziom 19  
    Wim że chodzi o dB
    Sennheiser HD25 mają 0,2W więc to znaczy że potrzeba im mniej mocy z gniazda do pełnego napędzenia dlatego grają świetnie ze wszystkimi urządzeniami.

hdj 2000 mają 3,5W trzeba mieć dobry kombajn żeby to zagrało :D
  • Pomocny post
    #22 10484199
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #23 10489369
    F4r33L
    Poziom 14  
    Moreno napisał:
    ...te pioneery mają 107dB ...łolaboga jak dużo. To już HD 202 (jedne z najsłabszych w ofercie Sennheisera) grają dużo głośniej (115dB).
    A tak jeszcze dla porównania, skuteczność HD25 to 120dB, czyli próg dyskomfortu słuchu. Czy potrzeba ci głośniejszych słuchawek?:)

Zadajmy sobie pytanie czy potrzeba nam głośniejszych słuchawek niż 107dB które ma pioneer. Posiadam technicsy RP DJ-1200 i przy maksymalnym wysterowaniu dużym wyzwaniem jest przesłuchać cały utwór. Także nie popadajmy w skrajności
  • Pomocny post
    #24 10489744
    Danek9
    Poziom 17  
    Grałem i na tych Technicsach i na Sennheiserach i powiem Ci tak. Sennheisery są:
    Po pierwsze lżejsze o połowę, a wiadomo po paru godzinach zaczyna się czuć nawet i te pareset gram.
    Po drugie mają odcięcie dźwięków z otoczenia na poziomie którego Technics niestety nie osiągnął.
    Po trzecie dźwięk (w moim odczuciu). W tej kategorii Sennheiser miażdży Technicsa, bo w sennkach poza mięsistym basem masz też klarowną górę - wyraźną, ale nie drażniącą. Ogółem jak dla mnie idealna proporcja jest zachowana.
    No i po czwarte ostatnie: sennki są megagłośne, ale to akurat zbyteczne, bo gwarantuję że z takim odcięciem od świata jakie posiadają wcale nie trzeba ich zbytnio podkręcać, żeby robić przejścia czy tam ustawiać Cue ;)
  • Pomocny post
    #25 10489819
    Kamil 198711
    Poziom 19  
    Danek9 napisał:
    ... ustawiać Cue :?:;)

chyba Auto CUE :D

wszystko się zgadza :!:
  • #26 13614967
    cjevda
    Poziom 20  
    Kupiłem HD 205 :) PO 2,5 roku wymieniłem na HD 25 ale 205 są nadal i leżą w zapasie :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru słuchawek dla DJ-ów w przedziale cenowym do 500 zł. Użytkownicy polecają kilka modeli, w tym Sennheiser HD 205, Technics RP DJ-1200 oraz Sennheiser HD 25 II. Słuchawki HD 25 II, choć droższe, są chwalone za jakość dźwięku i komfort noszenia. Technics RP DJ-1200 są uznawane za solidne i wygodne, ale niektórzy użytkownicy zauważają problemy z ich trwałością. Wskazano również na znaczenie czystego brzmienia i tłumienia hałasu otoczenia, co jest kluczowe w warunkach klubowych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, podkreślając, że wybór powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb i preferencji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA