logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić czułość mikrofonów XLR na konsoli w studio?

MrMalo82 05 Lut 2012 13:48 3557 13
REKLAMA
  • #1 10498603
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Witam serdecznie!

Jestem tutaj nowy, wiec prosze o wyrozumialosc, bo byc moze moj post bedzie jakis taki dziwny albo tez prozaiczny..

Mam taki problem, ze uzywam w pol-profesjonalnym studio konsole (nie jest ona wysokich lotow i ze wzgledu na firme wrecz kontrowersyjna), ale o co chodzi..sama w sobie dziala dobrze, z reszta ogolnie jest w stanie bardzo dobrym jak na wiek i marke.

Jedyny problem mam z wejsciami mikrofonowymi XLR, po podlaczeniu zarówno mikrofonu dynamicznego typu Shure SM58 oraz przez zasilanie phantom mikrofonu pojemnosciowego Audio-Technika AT 2050, sygnal jest bardzo slaby, cichy, a mikforony maja bardzo slaba czulosc..owszem sygnal "wchodzi" bo wysterowanie diod wzrasta, jednak nie jest ono takie silne i klarowne jak w przypadku wejsc liniowych pod jacki.

Wowczas podciagam prawie do max. wartosci suwak konkretnego inputa oraz tez w duzym zakresie pokretlo "gain" i wtedy cos tam mozna uslyszec ale tez od razu zaszumienie wzrasta i raczej niekoniecznie jest to wina niskiej klasy sprzetu po prostu przy takim wysterowania (tak wg mnie) te szumy no sa mimo wszystko..

Robilem juz mixdown poprzez wejscia liniowe i sciezki z interfejsu i problemu nie ma, wrecz wszystko brzmi bardzo dobrze, no nie jest to jakies ciekawe, cieple brzmienie bo to nie ta klasa sprzetu ale ani nie ma szumow ani jakis znieksztalcen dzwiekow itd..natomiast wejscia XLR daja bardzo slaby sygnal, nie wiem dlaczego..

Oczywiscie nie chce nagrywac do komputera w zadnym wypadku nie wiem wokali itd..korzystajac z takich slabych preampow jak w tej konsoli, bo mam osobny zewnetrzny preamp ktory podpinam bezposrednio pod interfejs ale ciekawi mnie to ze tej konsoli do dzis na malych imprezach, dźwiękowcy uzywaja do naglasniania w tym takze podlaczajac mikrofony. Bo o ile dzwiek i jakosc preampow nie jest raczej wysokiej klasy to o tyle no sygnal w sam sobie powinien byc na tyle silny by moglo to sluzyc tez naglosnieniu..

Stad mam pytanie w jaki sposob podlaczac mikrofony i czy lepiej korzystac z kabli XLR-XLR czy moze XLR-jack i pod liniowe podlaczac? W czym moze tkwic problem tak slabej sily i czulosci mikrofonow?
    Uzywam kabli proel, monster oraz klotz i zlacz neutrik wiec mysle ze sygnal nie jest w zaden sposob ograniczony i slaby z tego tytuly.

Generalnie na codzien uzywam konsoli w studio, wiec korzystam glownie z wejsc liniowych, natomiast czasami tez pomagam w naglasnianiu przy probach malego zespolu wowczas kilka tych wejsc xLR bylo by potrzebne..a niestety slabo dzialaja..

Dziekuje za wszelkie porady.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10499358
    daniel6662
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Nie napisałeś co to za mixer ale przez kilka lat miałem doczynienia z mikserem soundcraft spirit studio 16 i tam przy każdym kanale był taki przycisk który odpowiadał za wybór przedwzmacniacza(mikrofonowy lub dla wejścia liniowego). W rosyjskich mikserach marki "elektronika" również taki był stosowany, więc może w twoim mixerze też jest taki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 10501569
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Jest to Eurodesk MX 8000, tam jest tak ze jest przelacznik ale tylko dotyczacy zasilania +48V czyli phantom dla mikrofonow pojemnosciowych, natomiast to o czym piszesz raczej nie spotkalem..

Generalnie sam dynamiczny mikrofon dziala juz przy podlaczeniu bezposrednim bez uzywania +48V ale w kazdym z przypadkow sila sygnalu i czulosc mikrofonu jest bardzo slaba;/

No coz najwyzej bede szukal ale jak ktos jest wstanie cos jeszcze napisac to chetnie poslucham/przeczytam.

Pozdrawiam!

P.S.
    Male sprostowanie...bo znalazlem cos takiego "Pre" przy kazdym kanale taki guziczek, lecz niestety on specjalnie nie zmiania sytuacji i sygnal nadal jest slaby...
  • Pomocny post
    #4 10512573
    rzuczek
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Niestety nie mam czasu poszukać instrukcji , ale domyślam się iż jest to problem z wyjściem z kanału. MX 8000 to mikser IN-LINE czyli jeden kanał służy jako kanał i dodatkowo jako powrót z wielośladowego magnetofonu lub karty dźwiękowej.
    Nie znalazłem instrukcji. Schemat blokowy jest dostępny a na nim przełącznik MIC/LINE (między MIC IN a LINE IN) oraz FLIP (albo TAPE IN albo MIC IN/LINE IN).
    Sprawdź ich ustawienia.
    Jest jeszcze jedna możliwość uszkodzony mikser albo kabel albo mikrofon.
    Mikrofon powinno się łączyć kablem XLR -XLR. Wyjątkiem są miksery bez wejścia XLR.
  • #5 10514276
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Witam!
    Dziekuje za wskazowki, czyli to nie jest tak ze podlaczam mikrofon kablem XLR-XLR pod jedno z wejsc mono i juz jest sygnal wzmocniony preampem i tylko kwestia ustawienia wzmocnienia - gain oraz poziomy suwakiem?

Musze poprobowac..tzn jesli chodzi o kabel to raczej nie powinien byc uszkodzony, bo po podlaczeniu pod osobna jednostke -preamp Joemeek Threeq sygnal jest normalny, a te same mikrofony i ten sam kabel xlr-xlr

A teraz tak sobie mysle czy dobrym i sensownym rozwiazaniem bylo by testowanie wejsc xlr i podlaczanie sygnalu liniowego? tzn za pomoca kabla jack-xlr podlaczylbym zamiast mikrofonu np keyboard, chodzi mi o to czy czasami to nie jest tak ze sygnal ktory idzie linia jest juz wstepnie wzmocniony bo urzadzenia maja wlasne wzmocnienia a mikrofon potrzebuje wiekszego wzmocnienia od podstaw jako urzadzenie w pelni bierne w tym wzgledzie? I byc moze preampy w takich konsolach jak MX8000 sa zbyt slabe..

Wymyslilem tez cos innego...tez raczej bezsensu ale jakies tam rezultaty daje..po prostu wysylam konretny input np "15" pod jedno z subgroup z tych tzw szyn, bo tam jest 8 subgroup do wyboru i jak podepne pod pusty 1 czy 1-2 to wtedy ten sygnal mikrofonu tez juz jest silniejszy ale to raczej takie bardzo prostolinijne rozwiazanie..i wg mnie sam sygnal powinien byc silniejszy.

Ale jeszcze zobacze.
  • Pomocny post
    #6 10514384
    wolek14
    Poziom 31  
    Ocena: 81
    Kolego, a nie masz przypadkiem wciśniętych pad'ów?
  • REKLAMA
  • #7 10515498
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Hmm generalnie nie wydaje mi sie zebym mial wcisniete pady, wrecz przeciwnie raczej takiego czegos nie spotkalem w tej konsoli, w preampie ktory posiadam oprocz niej jest cos takiego ale generalnie chyba nawet jesli to nie sa "pady" wlaczone na kanalach o ile konsola takowe posiada.
  • Pomocny post
    #8 10515702
    wolek14
    Poziom 31  
    Cytat:
    Highest quality discrete balanced mic preamps with -20 dB pad, low-cut 100 Hz 12 dB/oct and 48v phantom power;

Czyli ma.
    Próbowałeś podać sygnał o poziomie liniowym na XLR-y? Np. z klawisza przez Di-Boxa...
  • #9 10516530
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Hmm dziwne nie spotkalem czegos takiego a na pewno to sie tyczy wersji Eurodesk MX 8000? a nie 9000? bo zajrzalem teraz w specyfikacje ktore mialem gdzies tam sciagniete jako pdf stary jakis skan i tam czegos takiego nie ma...

Jak poprawić czułość mikrofonów XLR na konsoli w studio?

Tzn przez XLR nie podlaczalem zadnych liniowych sygnalow, jedynie mikrofon jako xlr-xlr i wlasnie jestem ciekaw czy cos to da jesli bym sprobowal? czy jest sens?

Generalnie klawisz, syntezatory rozne, oraz sygnal z wielokanalowego interfejsu audio przez wejscia TRS-jack dzialaja bardzo dobrze, w pelni silnie i normalnie po prostu, natomiast xlr zeby cos w ogole uslyszec np z mikrofonu to trzeba praktycznie przynajmniej na ok 90% "rozkrecic" gain a suwak do samej gory. [/img]
  • REKLAMA
  • #10 10517015
    wolek14
    Poziom 31  
    http://www.homerecordingstudio.com.au/2010/06...e-return-can-be-used-as-an-extra-24-channels/

Skoro w specyfikacji jest napisane, że mikser posiada "PAD", to szukaj, bo to co piszesz jest właśnie objawem pada wbitego przez przypadek. Przycisk ten może być opisany w różny sposób, np. "-20dB", albo "mic/line", ale generalnie chodzi o to samo.
  • #11 10517071
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Aha no tak przelacznik mic/line jest...ale prawde mowiac obojetnie jak jest wlaczone to i tak sygnal jest slaby tzn on nieco wzrasta o powiedzmy 10% jesli jest na mic, natomiast najlepszy rezulat daje podpiecie kanalu pod szyny - tzw sub grupy, zrobilem przed momentem taki eksperyment i wlaczylem kazda z szyn od 1-2, 3-4..itd az do 7-8 wszystkie byly aktywne na kanale pod ktory podlaczylem mikrofon i sygnal byl tak silny ze mozna bylo mowic do mikrofonu z odleglosci 20 cm i czulosc byla bardzo duza..natomiast jak wylacze i zostawie surowy kanal to praktycznie musialbym na maxa wartosc gain i suwak podciagnac i mowic do mikrofonu prawie dotykajac membrany ustami...no tak sytuacja wyglada..
    chyba ze to tak musi byc..ze musi byc duze wzmocnienie..

sprobuje jeszcze podlaczyc np klawisze pod xlr..jak to pojdzie..nie wiem troche mnie to dziwi bo widac w niektorych studiach ludzie maja pozapinane xlr kable itd..nie tylko jacki a wiec korzystaja z tych preampow tez w konsolach rowniez w tych MX 8000/9000 i jakos to im dziala..moze cos jest nie tak..w sensie technicznym..

Oczywiscie cudow nie oczekuje i zdaje sobie sprawe ze nie bedzie jakosci jak z premapu Uniwersal Audio czy Neve za 10 tys zl ale chodzi o sam fakt..nawet przy zastosowaniach live to wg mnie takie cos to jest tylko utrudnienie..to nie wiem po co to jest..no bo chyba nie atrapa..

Bo teraz zalozmy ze jest miks live, podlacza sie gitary, klawisze itd i na koncu wokal przez mikrofon i teraz jesli jest taka slaba sila z mikrofonu to te instrumentalne kanaly zaglusza kompletnie wokal, chyba zeby sie ustawilo o polowe ciszej cala czesc instrumentalna i jeszcze zalaczylo na mikrofonie jak ja to mowie np z 2 subgrupy takie puste..wiem ze to jest podejscie masakryczne i technika amatorska ale to jest jedyny sposob gdzie ta sila mikrofonu jeszcze daje rade..

Takze musze troche pokombinowac..
  • #12 10517208
    daniel6662
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    A może on jest po prostu uszkodzony? Bo to normalnie jest nie możliwe że przy przełączaniu mic/line nie było znaczącej różnicy w głośności. Na każdym kanale sprawdzałeś czy dzieje się tak samo?
  • #13 10518126
    wolek14
    Poziom 31  
    Zgadzam się, jeśli po tych zabiegach czułość jest dalej niska, to szukałbym przyczyn w środku. Zakładając oczywiście, że wszystko inne na mikserze jest ustawione ok, tzn suma itp. To już nie jest normalne zachowanie. Chyba że ten mikser po prostu ma słabe te preampy, a tego nie wiem, bo nie miałem go w rękach. Ale dziwi mnie to, że dzieje się tak na wszystkich kanałach...
  • #14 10518632
    MrMalo82
    Poziom 12  
    No wlasnie musze to skonsultowac z jakims elektronikiem..bo nie wiem czy w PL istnieje jakis serwis tych stolow, poza tym gra moze byc nie warta swieczki jesli sie okaze ze jest to gdzies na poludniu i wysylanie itd..

No niestety dla mnie tez to dziwne..sprawdzilem ok 10 kanalow i na wszystkich jest to samo..wiec albo te preampy sa "zuzyte" o ile tak mozna to nazwac albo cos jest uszkodzone..(ale wszystkie naraz..?) albo po prostu sa slabej jakosci

Nie wiem sprobuje jeszcze podlaczyc keyboard pod xlr i ciekawe jak wtedy sie zachowa konkretny kanal..tylko nie wiem czy to nie jest bezsensu bo klawisze same w sobie maja juz jakies tam wzmocnienie wiec moze sygnal byc dosyc silny tak jak normalnie przy linii.

Ewentualnie mozna dalej kombinowac i podpinac pod subgrupy zeby wzmocnic sygnal, chociaz to troche bezsensu...ale dziwi mnie to ze przelacznik mic/line oraz wzmocnienie "gain" tak slabo wplywaja na sygnal a podpiecie pod szyne powoduje ze sygnal wzrasta i to znacznie..dziwne..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z niską czułością mikrofonów XLR na mikserze Eurodesk MX 8000. Po podłączeniu mikrofonów dynamicznych (Shure SM58) i pojemnościowych (Audio-Technica AT 2050) sygnał jest zbyt cichy, mimo że diody wysterowania wskazują na aktywność. Użytkownik sprawdził ustawienia przełączników MIC/LINE oraz gain, ale nie zauważył znaczącej różnicy w głośności. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić, czy nie są wciśnięte pady, oraz rozważyć uszkodzenie miksera lub kabli. Użytkownik zauważył, że sygnał jest silniejszy, gdy mikrofon jest podłączony do subgrup, co sugeruje problem z przedwzmacniaczami w mikserze. W dalszej części rozmowy pojawia się pomysł testowania sygnałów liniowych na wejściach XLR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA