logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Winamp do odtwarzania MP3 na głośnikach Creative 5+1?

noidemm 24 Gru 2004 16:48 3979 15
REKLAMA
  • #1 1084487
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 254
    Mam problem!! Muzyka mi nie chodzi na winnampie we wszystkich głośnikach i niewiem jak to skonfigurować. Chodzi mi mianowicie o mp3. Próbowałem winnampa 5 i też nic. W vplayerze śmigają wszystkie w mediaplayerze też a na winnampie nie chcą:-( Czego to może być wina i jak to usprawnić. dzięki z góry za wypowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 1084499
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam, moim zdaniem nie bedzie chodzila na wszystkich bo masz muzyke w stereo a nie w dolby 5.1. MediaPlayer poprostu moze laczy kanaly ze soba ale i tak nie masz przestrzennego dzwieku.
    Moge sie mylic ale kiedys w servisie wlasnie tak nam tez chodzilo.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1084531
    ralph03
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Jesli chodzi Ci o ten centralny głosnik to tak jak napisał przemo.t nie bedzie Ci chodzil jesli nie masz muzyki w 5.1.
  • #4 1084570
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Nie trzeba miec pliku dzwiekowego dd aby uslyszec wszystkie glosniki. Istnieja przeciez sposoby "uszlachetniania" stereo do dd. Jesli ktos chce zeby graly mu wszystkie glosniczki w winampie mozna to bezproblemowo zrobic sciagajac odpowiedni plugin!Sproboj tego: http://download.nullsoft.com/customize/component/2003/2/12/P/KB_5_Channels_Output.exe
    Jezeli nie zadziala to poszukaj na stronie winampa w sekcji plugins-->output
  • REKLAMA
  • #5 1084666
    noidemm
    Poziom 22  
    nie chodzi mi żebym miał dd tylko żeby poprostu wszystki głośniki brzęczały. Mogą nawet się łączyć kanały. Spróbuje tych wtyczek co SPEAKERS_XP podał. Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi :-)
  • #6 1084700
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Może nie na temat, ale chciałem dodać, że jak zależy ci na jakości dźwięku (masz przecież 5+1 Creativa), to zamień Winampa na Foobar2000. Naprawdę słychać różnicę na dobrym sprzęcie, przerabia dźwięk 32-bitowo, a nie 16-bitowo, jak Winamp.
  • #7 1084750
    noidemm
    Poziom 22  
    spróbuje tego foobera 2000 :) Dzięki
  • REKLAMA
  • #8 1084857
    Baximus
    Poziom 17  
    Winampa można normalnie przestawić w tryb pracy na głośnikach 5.1 tak żeby grały wszytstkie. Musisz pogrzebać w plug-in output, trzeba tam na pewno ustawić wyjście poprzez Direct Sound Output i coś jeszcze zmienić w tej wtyczce - tylko nie mam głośników 5.1 żeby sprawdzić (nie ma tam zbyt wielu ustawień). Na 100% działa - sprawdzałem kiedyś na głośnikach Creative P5100 i P5800.
  • #9 1085962
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    przetwarzanie dzwieku w 32 bitach nic nie zmienia gdy karta i tak odtwarza z 16.....
    pozatym mp3 nie ma zadnej jakosci zeby odczuc roznice - jakbys pracowal na sprzecie profesjonalnym to owszem ale tam 32 bity stosuje sie w zupelnie innym celu....(przetwarzanie efektowe a nie odtwarzanie dzwieku)

ustaw w winampie aloe polecam 4 plus subwoofer bo muzyka z centralnego burzy jakakolwiek rownowage dzwieku
  • #10 1086029
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Zbynia napisał:
    przetwarzanie dzwieku w 32 bitach nic nie zmienia gdy karta i tak odtwarza z 16.....
    pozatym mp3 nie ma zadnej jakosci zeby odczuc roznice

Dokladnie jest tak jak mowisz, nie wiem czemu ludzie sie tak zachwycaja tym foobarem...przeciez dzwiek mp3 jest i tak probkowany z reguly w 16bitach, przekonwertowywanie do np. 24 czy 32 wiaze sie z powstaniem dodatkowych szumow itp...
    A jak ktos chce miec w winampie ponad 16bitow to wystraczy ze sciagnie plugin dee3(tez obsluguje dd).Pozdr

PS. jubileuszowy 200post! ;)
  • #11 1086670
    noidemm
    Poziom 22  
    HEH no to pokombinuje w winampie :] Dzięki za odpowiedzi:)
  • #12 1100854
    noidemm
    Poziom 22  
    No dobra niech wam będzie poinstalowałem i fobera i wtyczki ale działają 4 głośniki :( Przedni nie działa :( Pozdrawiam
  • #13 1189309
    chwali
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    uzyj tej wtyczki i Winamp bez problemu poradzi sobie nawet z Prologic 2
    Załączniki:
    • winamp 5.1Prologic.rar (20.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1191278
    RoskoszP4
    Poziom 11  
    A ja mam takie pytanie:

Moja płyta główna nie obsługuje dźwięku 5.1 :(
    Czy jakbym kupił sobie glosniki Creativa 5.1 lub 6.1 miałbym duże straty w odtwarzaniu?
  • #15 1191510
    chwali
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    strat na jakosci dzieku nie bedzesz mial po prostu nie bedzie ci dzialac czesc glosniokow(te ktore nie beda obslugiwane przez karte dzwiekową)
  • #16 1191691
    noidemm
    Poziom 22  
    A ja raczej niepolecam tych głośników. Mam takie i niejestem z nich zadowolony. Dzwięk jest sztuczny i plastikowy. To jest moje zdanie moze inni są z nich zachwyceni ale ja nie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji Winampa do odtwarzania plików MP3 na zestawie głośników Creative 5.1, tak aby dźwięk był słyszalny na wszystkich kanałach. Standardowe pliki MP3 są stereo, więc centralny i tylne głośniki nie odtwarzają osobnych kanałów bez odpowiedniej obróbki dźwięku. Media Player może łączyć kanały, co daje efekt przestrzenności, ale Winamp wymaga dodatkowych wtyczek (pluginów) do symulacji dźwięku przestrzennego i obsługi wyjścia 5.1. Zalecane jest użycie pluginu KB_5_Channels_Output lub innych dostępnych w sekcji output na stronie Winampa. Konfiguracja powinna obejmować ustawienie wyjścia przez Direct Sound Output i odpowiednie parametry wtyczki. Alternatywnie można rozważyć użycie odtwarzacza Foobar2000, który oferuje 32-bitowe przetwarzanie dźwięku, choć w przypadku MP3 różnice jakości są minimalne ze względu na ograniczenia formatu. Warto również zwrócić uwagę na ustawienia głośników w Winampie, np. tryb 4 plus subwoofer, aby uniknąć zakłóceń dźwięku centralnego. Problemy z nieaktywnością przedniego głośnika mogą wynikać z niepełnej obsługi kanałów lub niewłaściwej konfiguracji. Dodatkowo, jeśli płyta główna nie obsługuje dźwięku 5.1, część głośników może nie działać poprawnie, co nie wpływa na jakość dźwięku, lecz na kompletność przestrzennego efektu. Opinie o głośnikach Creative 5.1 są mieszane, niektórzy użytkownicy oceniają dźwięk jako sztuczny i plastikowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA