logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Access 2003: dwa połączone pola wyboru i przekazanie do podformularza

Jarek_M 08 Lut 2012 21:38 2121 1
REKLAMA
  • #1 10516186
    Jarek_M
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam dwie tabele z których jedna zawiera unikatowe pole Id i pole Nazwa. W drugiej tabeli występuje takie samo pole Id łączące dane w obydwu tabelach.
    Chcę teraz umieścić w formularzu dwa pola (kombi lub lista) które posłużą do wybrania wartości i wstawienia ich do nowego rekordu najlepiej do podformularza. Lista wyboru w drugim polu ma być zależna od wybranej wartości w polu pierwszym. Jak to zrobić ? Udaje mi się doprowadzić do tego, że działa, ale tylko raz czyli wybieram wartość w polu 1, na liście rozwijalnej pola 2 pojawiają się wartości poprawne. Niestety po zmianie wartości w polu 1 lista pola 2 pozostaje bez zmian i dopiero po przełączeniu widoków (formularz/projekt/formularz) lista pola 2 zostaje zaktualizowana.
  • REKLAMA
  • #2 10533469
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Nie używam Accesa od dawna, ale na moje "Bolka oko" problem leży w przypisaniu działania do zdarzenia. Przypisz odświeżanie listy 2 do zdarzenia zmiany wartości listy 1. Powinno wtedy działać przy każdej zmianie.
REKLAMA