logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać adres aktualnej komórki w Excelu? Automatyczne wypełnianie danych

msialk 08 Lut 2012 23:11 2041 4
REKLAMA
  • #1 10516792
    msialk
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Czy istnieje jakiś sposób, aby dostać adres aktualnej komórki. Tzn. chodzi mi o to, żeby w komórce A1 było wpisane A1, w B2 B2 itd. Czy istnieje jakaś zmienna, która po przechowuje?

Próbuję w ten sposób rozwiązać następujący problem:
    Mam tabelkę, w której niektóre kolumny i wiersze są sumami pozostałych i one są chronione, a ja nie znam hasła. Dzielą one tabelę na szereg mniejszych tabelek. Ja chciałbym wypełnić jakoś automatycznie całą tabelkę analogicznymi danymi typu
    =SUMA('Arkusz1:Arkusz2'!B2) - tak wypełniam komórkę B2. Nie mogę tak sobie po prostu rozciągnąć i zrobić autouzupełniania, bo psują mi to te komórki chronione.
  • REKLAMA
  • #2 10516974
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Funkcja jest, nazywa się:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

albo
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    ale nie wiem czy i w jaki sposób to ma rozwiązać Twój problem... Raczej bym zdjął to hasło albo napisał makro do wypełniania tych komórek co chcesz albo pokombinował z kopiuj-wklej specjalnie.
  • REKLAMA
  • #3 10516981
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Coś marnie tłumaczysz, albo ja marnie kumam.
    Taką formułę wpisujesz w komórkę B2 Arkusza 1 ? Przecież to odwołanie cykliczne ...
    Nie za bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć ...
    msialk napisał:
    chodzi mi o to, żeby w komórce A1 było wpisane A1, w B2 B2 itd.

To też odwołania cykliczne ...
    Są funkcje typu wiersz(), nr.kolumny() podające nr wiersza i kolumny.
    Może wrzuć fragment arkusza, będzie łatwiej coś doradzić ...
  • REKLAMA
  • #4 10517017
    msialk
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam takie coś:

Jak uzyskać adres aktualnej komórki w Excelu? Automatyczne wypełnianie danych

Niebieskie komórki są sumami niektórych grup białych. Chcę wypełnić tak białe, aby były sumą dokładnie tych samych komórek z pozostałych arkuszy. W tym celu używam polecenia: =SUMA('2014011:2014052'!G15) - przykładowo dla G15.
    Chodzi mi o to, żeby w jakiś sposób zautomatyzować pracę, a nie dla każdego obszaru białych komórek od nowa kopiować to w pierwszą z nich, zmieniać nr komórki i rozciągać na pozostałe.
    Adres miał mi pomóc w tym, że już z braku pomysłu chciałem Ctrl+V do każdej komórki.

Wolałbym nie zdejmować hasła, bo mam to tylko wypełnić i zwrócić poza tym w oryginalnym stanie.
  • #5 10517089
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    To skopiuj-wklej sobie taki przykładowy arkusz gdzieś na boku w nowym arkuszu, tam odfiltruj i wyczyść komórki które zawierają sumy (ale same komórki zostaw), a w odpowiednie "białe" komórki wklej i przeciągnij formuły takie, jak podałeś (ewentualnie najpierw je przeciągnij, potem wyczyść).
    Jak już Ci formuły zsumują wszystko co potrzebujesz, zaznacz i skopiuj cały obszar, łączenie z pustymi komórkami po sumach, przejdź na chroniony arkusz i w ten sam obszar daj wklej specjalnie -> wartości i zahacz "Pomijaj puste". Dzięki temu wkleisz wartości tylko z wypełnionych komórek, nie ruszając chronionych pól...
REKLAMA