logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeliczyć sygnał 4-20mA z czujnika Pt100 na temperaturę w PLC?

Pablo_x22 25 Gru 2004 21:18 9839 4
  • #1 1086583
    Pablo_x22
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Czy ktoś może mi pomódz w takiej sprawie:
    Mam do sterownika podłączony poprzez wejście 4-20mA czujnik Pt100.
    W sterowniku mam z tego wejścia odpowiadającą temperaturze liczbę (przy 20st. C to ok 12400). Jak przeliczyć to sobie na temperature rzeczywistą ? Jakich bloczków użyć lub co generalnie trzeba z tym zrobić ?
    Będe b. wdzięczny za pomoc!
  • #2 1086860
    Felixx
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zalezy jaki sterownik, choc bloczki sa pewno podobne dla wiekszosci sterownika. Patrzysz w tablice jaki przyrost wartosci na wejsciu odpowiada konkretnemu pradowi i tworzysz algorytm. Uzywasz bloczkow DIV. MU.L ADD. SUB. Zwykle operacje arytmetyczne. Podstawy matematyki. Przede wsztstkim nie wystarczy ci znajomosc tego jaka liczba jest dla jednej temperatury. Musisz miec co najmniej 2 (jezeli charakterystyka czujnika jest liniowa. I jezeli tak jest to sa to zwykle proporcje. ?). Wydaje mi sie ze to nic trudnego majac dokumentacje czujnika i sterownika.

Jezleli wiesz ze np. przyrost o 1 mA to wzrost wartosici odczytu na wejsciu o 1000 i jest to np 10 st C, ze dla 4 mA to wartosc jest 34000 i wiesz ze dla 4 mA to 0 stopni, to raczej nie problem.

W czujniku PT100, jezeli jest on "zwykly" (moga byc przeskalowane np od 0 do 120 st) to temp 0 stopni odpowiada 4 mA a temp 100 stopni 20 mA.
  • #3 1093127
    graucho
    Poziom 12  
    Faktycznie zależy to od sterownika. Ja osobiście używam S7300 i tam wartość dla wejść analogowych to 27648 dla maksimum zakresu ustawionego w hardware -27648 dla minimum zakresu (np. dla pomiaru zakresu napieciowego +/- 10 V maksimum to 27648 = 10 V , -27648 = -10 V)
    Pozdrowienia.
  • #4 1098449
    Misholotti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Niezależnie od wszystkiego polecam szczególnie przejrzeć dokumentację od sterownika - większość z nich (jak naprzykład sterowniki Kontron'a) mają gotowe biblioteki do obsługi takich pospolitych urządzeń peryferyjnych (jak termometry PT???)!
  • #5 1099291
    multiprojekt
    Poziom 2  
    Witam,

jeśli chodzi o pomiar temepratury np. w sterownikach PLC firmy FATEK to moduł temperatury konfigurawlny jest w sofcie (uśrednianie i prędkość pomiaru), rodzaj czujnika wpiętego w moduł (Pt100 lub Pt1000) są również moduły do termopar (również kilka rodzajów czujników).
    Temperatura jest umieszczana w zdefiniowanym przez użytkownika rejestrze. Rozdzielczość pomiaru 0.1... (wartość rejestru dzili się przez 10 (funkcja DIV) i mamy pomiar temperatury). Można też wogóle nie używać temperatury jak ma się np. panel dotykowy z opcją skalowania wyświetlanej wartości.

W razie zainteresowania proszę o kontakt: multi(_at_)multiprojekt.com.pl.

Więcej danych technicznych na naszej stronie www: www.multiprojekt.com.pl .

Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku!

MULTIPROJEKT - Krzysztof Gołąb
    Dział Systemów Automatyki i Napędów
REKLAMA