logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lagi oraz mniejsza prędkosć łącza w routerze wi-fi

GumeBeer 12 Lut 2012 23:07 3063 6
REKLAMA
  • #1 10537744
    GumeBeer
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Pojawił się kolejny problem mianowicie mam prędkość internetu 25mb/s. Kiedy dwa komputery PC-ethernet oraz laptop-wifi są połączone to na pc osiągam 6-9mb a na lapku 7-10mb. Nawet kiedy laptop jest odłączony od sieci wifi to i tak prędkość internetu w PC pozostaje na poziomie max 9mb. A do tego dochodzą jeszcze straszne lagi i opóźnienia w grach jak gram w multi.Czy da się jakoś ustawić lepsze zarządzanie łączem i czy te lagi będą takie zawsze ze względu na wifi??
  • REKLAMA
  • #2 10537992
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Nic nie piszesz jaki masz sprzęt "routerowy"? Zainstaluj inSSIDer-a i wrzuć screen-a ze skanu powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 10538078
    GumeBeer
    Poziom 9  
    D-link DIR 615. Chodzi mi o to że ma gigantyczne lagi, pogram chwile a jak coś się zacznie na ekranie dziać to zaraz stoję w miejscu wpadam pod tekstury itp. W poprzednim wątku udzielono mi pomocy i zmieniłem kanał w wi-fi aby uniknąć utraty zasięgu przez inne sieci. (obrazek jest tylko poglądowy a nieaktualny obecnie mam kanał 3 w wi-fi)Ale wygląda na to że router nie obsługuje pełnych 25mb/s i w wifi mam ok 7-10mb ale co dziwne również na pc który jest na kablu mam bardzo małą prędkość pobierania ok 7-10 tak jak na laptopie ale wysyłanie jest po 0.20mb według speedtestu. Czy stosunek pobierania i wysyłania w sieci ogranicza mi ruter?
    Załączniki:
    • Lagi oraz mniejsza prędkosć łącza w routerze wi-fi wi-fi.jpg (389.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lagi oraz mniejsza prędkosć łącza w routerze wi-fi wi-fi.jpg (389.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 10538088
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Sam sygnał nie jest zbyt dobry. Przyjmuje się że stabilne łącze uzyskuje się powyżej -70dB ty masz tam -73dB.
    GumeBeer napisał:
    dziwne również na pc który jest na kablu mam bardzo małą prędkość pobierania ok 7-10

Podłącz komputer (z ominięciem routera) bezpośrednio pod kabla, którym przychodzi internet. Sprawdź wtedy jak wygląda stabilność twojego łącza internetowego, jakie osiągasz prędkości, bo może źle szukasz, zrzucając winę na router. Trzeba wyeliminować potencjalne problemy ze strony dostawcy internetu.
  • REKLAMA
  • #5 10538146
    GumeBeer
    Poziom 9  
    Kiedy omijam router to prędkość internetu wraca do 25mb/s. Czyli to wina routera. Ale co ustawiłem źle i czy da się to naprawić ?
  • REKLAMA
  • #6 10543783
    kotek34
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Jak podpinasz router to przewod od internetu wpinasz do portu WAN w routerze? Tak?

Jesli tak, sprobuj wylaczyc serwer DHCP na routerze (zrobic bridge'a) i wpiac przewod do ktoregos z portow LAN. Spotkalem sie kilka razy z takim czyms, ze nie wiedzac czemu router na WAN-ie przycinal predkosc.
  • #7 10543849
    GumeBeer
    Poziom 9  
    Skonfigurowałem router dla zmiennego ip (musiałem wpisać dwa adresy DNS). I prędkość routera wzrosła do normalnej. Dzielenie łącza również zaczęło działać bez problemów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z prędkością internetu na routerze D-Link DIR 615, gdzie prędkości pobierania na komputerze stacjonarnym (połączenie ethernet) i laptopie (Wi-Fi) wynoszą 6-10 mb/s, mimo że dostawca oferuje 25 mb/s. Po podłączeniu komputera bezpośrednio do kabla internetowego prędkość wraca do 25 mb/s, co sugeruje, że problem leży w routerze. Użytkownik zmienił kanał Wi-Fi, ale nadal występowały lagi w grach. Po sugestiach, skonfigurował router dla zmiennego IP i wyłączył serwer DHCP, co poprawiło prędkość i stabilność połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA