logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić kolumny Radiotechnika S-30B za 40 PLN? Opinie i brzmienie

TadekM 26 Gru 2004 15:01 8866 11
REKLAMA
  • #1 1087826
    TadekM
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Chcialbym dowiedziec sie czy ktos z szanownych grupowiczow mial do czynienia z kolumnami Radiotechnika s-30b bardzo bym prosil o jakies opinie Wiem tylko tyle,ze to jakis stary ruski sprzet i malo o nim na google a jak jest to w cyrylicy :/.Oplaca sie to kupic za ok 40pln?Jak to wogole gra??
  • REKLAMA
  • #2 1087834
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    daj fotki ewentualnie link. Wiem że ta "FIRMA" robiła wszystko od akumulatorowych dziadowskich latarek po lutownice i jak się dzisiaj dowiedziałem kolumny ... może to po prostu jakiś tonsil przemianowany...

To czy sie opłaca zalezy od tego co jest w srodku, czy sa tam porzadne zwrotnice czy raczej jakiś szajs i czy obudowa z dobrego drewna...

РАДИОТЕХНИКА - tak to jest z ruskiego - raczej nikłe szanse że to coś "średniego"
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 1087885
    TadekM
    Poziom 11  
    wyglada to mniej wiecej tak www.kk.kalisz.pl/~tadek/fotki/image.jpg
    tyle ze te sa w lepszym stanie.Co do budowy to ma to zwrotnice,zabezpieczenie przed przeciazeniem,glosnik srednio-niskotonowy ma aluminiowy kosz, to tyle co mi w oko wpadlo.[/img]
  • #4 1087909
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Chłopie! baaardzo dobry sprzęcior :) mam taką kolumnę w niej jest głośnik który ma Xmax chyba z 5 cm ;) i potrafi przepompować tyle powietrza że na suba ideał poprostu! zobacz sobie mój post "rosyjski głośnik" tam jest wszystko napisane o tych głośnikach firmy RRR radiotehnika z Łotwy :)
  • REKLAMA
  • #5 1087939
    TadekM
    Poziom 11  
    Dzieki za pomoc,skusze sie na te kolumienki wiekszych mi nie trzeba.Jak zrobie odsluch to sie podziele wrazeniami.
    Pozdrawiam wszystkich grupowiczow
  • #6 1088493
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Kolumny potęga.Niezniszczalne!!.Kiedyś miałem podobne i byłem bardzo zadowolony
  • REKLAMA
  • #7 1088519
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Tak jest kolego Tremolo to nie jest takie byle co na kształt rubina tylko to jest pożądna firma RRR radiotehnika z łotwy! robią znakomity sprzęt audio i tak jak kolega ALTON mówi niezniszczalny!
  • #8 1088844
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    przypomina troche Hi-Endowe głośniki, ale troche nadszarpniete przez czas (raczej coś a la Tannoy) i na tym pewnie podobieństwo się kończy. Wyglądają dość solidnie. Jak za taką cene to bym wziął choćby z ciekawości. ( może to jakaś przypadkowa zbieżnosć miałem pare rzeczy z radiotechniki (typowa firma od elektrotechniki) i były to raczej średnio-gorsze rzeczy... to mozę być rzeczywiście coś innego)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 1088919
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Bo to jest inna firma bo owszem była rosyjska "Elektronika" co produkowała wszystko i zarazem nic i "RRR Radiotehnika" co produkowała wyłącznie sprzęt audio :) ja mam gramofon tejże firmy i od 88 roku (data produkcji) nie była wymieniana igła ani nic nie było naprawiane a gramofon jest eksploatowany solidnie :) ten gramofon zawiera wzmacniacz bodajże 2X15 watt który ma taką moć że głowe można stracić od basu :)
  • #10 1089676
    TadekM
    Poziom 11  
    No wiec tak, kolumny udalo mi sie zalatwic jednak taniej bo za browarka poszly :P, co do dzwieku jakie to wydaje to jest super jak na tak stara i mala konstrukcje,basiki rzeczywiscie potrafia niezle "pompowac".Niestety musialem wywalic z nich ten material wytlumiajacy bo eee myszy tam byly:P, szczescie ze kabli nie po przegryzaly.Wiec mam jeszcze jedno pytanko duzo dzwiek starcil na jakosci bez wytlumienia(niestety nie moglem posluchac jak to gra z wytlumieniem),jesli jest konieczne to co tam wpakowac?
  • #11 1090004
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Hehe te kolumny mają grube masywne ścianki więc nic raczej rezonować nie będzie ale mogą powstawać fale stojące (ja w tych kolumienkach zaaplikowałem gąbkę grubości 4 cm na wszystkie ścianki za wyjątkiem miejsca obok bass reflexu)
  • #12 4518166
    enters
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Mam te głośniki od dawna, przeporządne, woziłem w aucie, pracowały na budowie, teraz mam je wpiete w amplituner YAMAHA-461 , jak narazie nie spotkałem solidniejszych. Jak za ta cene POLECAM

Podsumowanie tematu

✨ Kolumny Radiotechnika S-30B to starszy sprzęt audio produkowany przez firmę RRR Radiotehnika z Łotwy, znaną z solidnej jakości i trwałości. Konstrukcja zawiera zwrotnicę, zabezpieczenie przed przeciążeniem oraz głośnik średnio-niskotonowy z aluminiowym koszem i dużym wychyleniem membrany (Xmax około 5 cm), co pozwala na efektywne generowanie basu, porównywalnego do subwoofera. Obudowa jest masywna, wykonana z grubych ścianek, co minimalizuje rezonanse, choć mogą występować fale stojące – zaleca się stosowanie tłumienia akustycznego, np. gąbki o grubości około 4 cm, aby poprawić jakość dźwięku. Wytłumienie fabryczne może być konieczne dla optymalnej reprodukcji dźwięku, a jego brak może wpływać na jakość brzmienia. Kolumny są cenione za niezniszczalność i dobre brzmienie, szczególnie w niskim zakresie częstotliwości. Za cenę około 40 PLN są uważane za opłacalny zakup, zwłaszcza dla osób szukających małych, mocnych kolumn do użytku domowego lub jako subwoofer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA