logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer domowy: ile osób obsłuży CoD2 i TS3 na AMD Athlon 1000MHz, 256MB RAM?

kafar610 14 Lut 2012 17:55 5168 20
REKLAMA
  • #1 10545345
    kafar610
    Poziom 16  
    Witam
    Ostatnio naszło mnie aby założyć serwer domowy i mam parę pytań. :)
    1.Jeśli postawie serwer cod 2 to ile osób uciągnę??
    2.Jeśli postawie serwer ts3 to ile osób uciągnę??
    Specyfikacja:
    Ram: 256mb
    Grafa:To chyba mało ważne ale napisze Nvidia GeForce2MX 100/200
    Procesor: AuthenticAMD
    AMD Athlon(tm) procesor 1000Mhz (Szczegółowych informacji narazie nie mam)
    Łącze: 6mb z multimedii (ip zmienne).
    Dysk: Seagate 20gb
    Płyta Główna: narazie niewiem ;d
  • REKLAMA
  • #2 10545563
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    256 MB to zdecydowanie za mało , kostka 512 kosztuje z 15 zł , grafika nie istotne, 1 GHz uciągnie 8 osób na linuxie w zależności od mapy, co do łącza to liczy się SAM upload więc tego nie podałeś, ale jak masz więcej niż 1 Mbps to wystarczy. Jak ci się marzy gra w kilkanaście osób to narazie zapomnij.
  • #3 10545731
    kafar610
    Poziom 16  
    Downlaod - 6394 mb
    Upload - 582 kb
    Ping - 40 ms
    A na ile serwerów ts3 powiedzmy po 30 slotów wystarczy???
    A w takiej konfiguracji
    Ram 2gb
    Procesor intel pentium 2*3.00 mhz
    Net taki jak wcześniej :)
    Ile osób uciągnie na servie ??? zapomniałem dodać ze to ma być gra cod 2 lub cod 4
  • #4 10546530
    Brodi
    Poziom 32  
    Pytasz o sam sprzęd pod serwer czy sprzęt pod to twoje łącze multimedii ?
    ts3 ma małe wymagania co do serwera, dla 30 slotów może wystarczy ten athlon, a procek 2 GHz napewno da rade.
    Co do lącza to dla 30 osób trzeba mieć już konkretne łącze kilka megabitów, ty masz pół megabita. Sama gra w 5 osób na takim łączu to już będzie wyczyn.
    Do tego ping 40ms - nie napisales do czego to jest ping , ale zapomnij. Znajdz kumpla co ma łącze z kablówki , tam są uploady od dwóch do dziesięciu megabitów, na takim łączu już da się pograć.
  • #5 10546701
    kafar610
    Poziom 16  
    Sprzęt pod serwer i to jest multimedia ;d
    To w takim razie odpuszczam sobie tworzenie serwera pod grę.
    To mówisz że ten procek wystarczy na server ts3.
    Jak możesz to weź mi powiedz ile takich serverow ts3 będę mógł otworzyć i po ile graczy będzie mogło być na server żeby lagów nie było.
    I czy taka konfiguracja pod to wystarczy
    "Ram: 256mb
    Grafa:To chyba mało ważne ale napisze Nvidia GeForce2MX 100/200
    Procesor: AuthenticAMD
    AMD Athlon(tm) procesor 1000Mhz (Szczegółowych informacji narazie nie mam)
    Łącze: 6mb z multimedii (ip zmienne).
    Dysk: Seagate 20gb
    Płyta Główna: narazie niewiem ;d"
    A i jeszcze jedno pytanie, czy z taka konfiguracja jak na gorze mogę hostowac strony www, jeśli tak to ile.

Dodano po 4 [minuty]:

A i jeszcze jedno.
    Czy ja nie powinienem mieć większego uploadu jeśli mam internet 6mb????
  • REKLAMA
  • #6 10547643
    Brodi
    Poziom 32  
    Ciężko określić, zapytaj na wiaderko.combo tam sporo ludzi się w to bawi. Poprostu nie miałem okazji instalować ts3 na takim słabym sprzęcie, na xeonie z 2 GB ramu na 16 osób chodzi :] Podłączysz to wszystko to zobaczysz ile uciągnie, podejrzewam że kilkadziesiąt slotów uciągnie. Hostowanie stron - to wszystko zależy co checsz hostować, kiedyś na takim sprzęcie działały większe portale, teraz to złom, jakieś forum + stronka wizytówka to nie problem, wszystko zalezy od liczby odwiedzin na godzinę.

Co do łącza to DSLe mają upload do 1 megabita więc te twoje pół to norma, jedyny ratunek to osiedlówka albo kablówka.
  • #7 10549339
    kafar610
    Poziom 16  
    Właśnie ja mam na osiedlu multimedie (osiedlowke), innych firm nie mam :(
    A powiesz mi mniej więcej(tak dla rozeznania) ile ten server (ten słabszy) będzie pobierał prądu???

Dodano po 4 [godziny] 18 [minuty]:

Jaki system będzie najlepszy do servera gdzie bede miał server tsa i host stron www???

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Czy linux gentoo bedzie dobry???
  • #8 10552192
    Brodi
    Poziom 32  
    Myślałem że to DSL, zadzwoń do nich i pogadaj o większym uploadzie. Prąd to minimum 30 zł /mies
    System proponuje na początek debiana.
  • #9 10554751
    kafar610
    Poziom 16  
    Debian się nadaje do hostingu www???
    Próbowałem ostatnio połączyć się z internetem poprzez ten komputer ale nie umiem :)
    Z tyłu nie mam odpowiedniego wejścia (chyba) i nie wiem jak podłączyć go do internetu
    Serwer domowy: ile osób obsłuży CoD2 i TS3 na AMD Athlon 1000MHz, 256MB RAM? Serwer domowy: ile osób obsłuży CoD2 i TS3 na AMD Athlon 1000MHz, 256MB RAM?

Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

Czy da się przez usb???
  • #10 10556177
    ghostrecoon11
    Poziom 10  
    W tym sprzęcie na fotkach brak karty sieciowej. Debian pod serwer nadaje się jak najbardziej. Sam wczoraj stawiałem. (http + PHP + SQL +FTP) Jest stabilny i masz szeroko dostępną pomoc co i jak zrobić. Po pierwsze najpierw trzeba wstawić kartę sieciowa, konfiguracja sieci i skomplikowanie tego procesu zależy czy będziesz używał X'ow czy samego trybu tekstowego. jak już to zrobisz, to zarejestruj sobie jakiś adres w którymś z serwisów Dynamic DNS.(no-ip.com, dyndns.org) Proponowałbym to zrobić przed instalacją Debiana, wtedy podajesz przy instalacji nazwę hosta którą zarejestrowałeś np xxxx.no-ip.org W góógle znajdziesz setki podręczników jak postawić serwer i wszystko czego ci trzeba. Pisz to pomogę
  • REKLAMA
  • #11 10556479
    kafar610
    Poziom 16  
    Ehh... a bez karty sieciowej się nie obejdzie??? Jeśli nie to zaproponuj mi jakąś, byle tania bo nie chce robić sobie dodatkowych kosztów.

Dodano po 10 [minuty]:

Mam w modemie wejście na kabel usb, czy da sie przez niego połaćzyć mój komputer z netem?
    Serwer domowy: ile osób obsłuży CoD2 i TS3 na AMD Athlon 1000MHz, 256MB RAM?
  • REKLAMA
  • #12 10556663
    grzemach
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    karty sieciowe na PCI kosztują po 5-15 zł. znajdziesz coś w swoim mieście aby za przesyłkę nie płacić, nawet nowe sztuki są w podobnych cenach.

A jak chcesz postawić serwer bez karty sieciowej?

jeśli bardzo i to bardzo chcesz sam stawiać serwer, to zainstaluj Ubuntu. Zobacz czym jest GUFW.
    tam wszytko można ładnie wyklikać. Debian jest dla osób które znają przynajmniej podstawy Linuxa, a jeśli nie znasz, to się zniechęcisz.
    Ogólnie do stron potrzebujesz Apache2 + php + mysql-server. Jeśli będziesz instalował w Ubuntu szukaj najpierw: mysql-server później phpmyadmin - zainstaluje Ci wszystko co potrzeba.

PS. Masz zewnętrzny IP?

EDIT, zauważyłem notkę o USB. nie konfigurowałem - nie podpowiem. Nie wiem jak jest z dostępem sterowników. Tutaj może być drobny problem.
  • #13 10556981
    ghostrecoon11
    Poziom 10  
    Bez karty sieciowej się nie obejdzie, allegro, za 10 PLN kupisz bez problemu, każda powinna się nadać. Modem ma oczywiście wyjście LAN? Czy to samo USB? Co do stałego IP jest ono zbędne( dlatego wspomniany Dynamic DNS) o Ubuntu zapomnij, wlecze się (żeby nie było wojen: stary komputer, wiec Ubuntu odpada jeżeli chcemy żeby była jakaś wydajność tego) Napisz dokładnie przez co masz net teraz, tylko modem czy router, napisz model.
    A linka żadnego wstawić nie mogę do kart jakiś bo zaraz post w koszu ląduje
  • #14 10557277
    kafar610
    Poziom 16  
    ghostrecoon11 napisał:
    A linka żadnego wstawić nie mogę do kart jakiś bo zaraz post w koszu ląduje

Aha to fajnie
    Dobra dzisiaj postaram się kupić karte.
    Ostatnio własnie włączyłem sobie ubuntu na tym serwie i taka zamula byla....
    Router jest podłączny pod modem i mój komp jest podłączony pod router wiec z serwem zrobie to samo.
    model routera TL-WR543G
    model modemu THOMSON THG540
    To co gentoo czy debian?????????
  • #15 10557470
    ghostrecoon11
    Poziom 10  
    Wolałem się upewnić co do sprzętu sieciowego. Tu będzie dobrze. Gentoo czy Debian? Gentoo kompilujesz sam ze zrodeł, jest proces dość skomplikowany, debiana zainstalujesz choćby z live cd, później tylko apt-get uprade i stawiasz po kolei z gotowych pakietów. W mojej opinii gentoo byłby przerostem formy nad treścią.
    Z debiana proponuje ci Link
    W komplecie są lekkie okienka, wiec będzie kolorowo :)
    Jak już będzie karta i zdecydujesz się na Debiana to mogę u siebie tez stawiać to samo razem z tobą wiec jak coś będzie łatwiej rozwiązać problemy ewentualne.
  • #16 10558891
    kafar610
    Poziom 16  
    Właśnie kupiłem kartę sieciowa.
    Na debianie będę mógł postawić serwer tsa, serw jakiejś gry i zrobić hosting www, i czy będzie można tam też zrobić ftp???
    Wole się wypytać niż potem instalować parę razy ;d
  • #17 10559303
    ghostrecoon11
    Poziom 10  
    Odpowiedz na powyższe brzmi tak :)
  • #18 10562559
    kafar610
    Poziom 16  
    A podacie mi konfiguracje serwera który uciągnie z 30 osób, prosze :)
  • #19 10562879
    ghostrecoon11
    Poziom 10  
    Minimum Link opcja NOLIMIT VPS #2
    Łącze z serwera w świat: min 10 Mb

Do moderatorów:
    Link jest czysto informacyjny, nie służy reklamie. proszę o nie kasowanie postu!!
  • #20 10563197
    kafar610
    Poziom 16  
    I takie coś uciągnie 30 osob na cod 2 ???
  • #21 10577344
    kafar610
    Poziom 16  
    Czy ktoś może mi pomóc skonfigurować ten system na serwie??????

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa założenie domowego serwera do gier Call of Duty 2 (CoD2) oraz TeamSpeak 3 (TS3) na sprzęcie z procesorem AMD Athlon 1000MHz, 256MB RAM, kartą graficzną Nvidia GeForce2MX oraz łączem internetowym 6Mb. Odpowiedzi wskazują, że 256MB RAM jest niewystarczające, a procesor może obsłużyć do 8 graczy w CoD2 na systemie Linux, przy odpowiednim łączu. Dla TS3, przy 30 slotach, wymagane jest znacznie lepsze łącze, a sugerowane jest posiadanie co najmniej 1Mbps uploadu. Użytkownik planuje również hostować strony WWW, co jest możliwe, ale zależy od liczby odwiedzin. Wskazówki dotyczące systemu operacyjnego sugerują użycie Debiana jako bardziej odpowiedniego dla początkujących niż Gentoo. Użytkownik musi również zainwestować w kartę sieciową, aby połączyć komputer z internetem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA