logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania 114 - brak przełączania skrzyni biegów, możliwy problem z czujnikiem obrotów?

kluk jerzy 17 Lut 2012 21:51 5034 2
REKLAMA
  • #1 10560521
    kluk jerzy
    Poziom 10  
    Witam mam problem z przebijaniem skrzyni. Problem polega na tym że nie mogę przebić na dolną skrzynie elektrozawór na skrzyni jest sprawny po podaniu napięcia prosto z akumulatorów przebija prawidłowo sprawdziłem wiązkę idącą od kabiny do skrzyni nie ma przerwy. przełącznik na lewarku działa przekaźnik odpowiedzialny za sterowanie zaworem dostaje sterowanie z przełącznika a dalej za przekaźnikiem nic się nie dzieje, podmieniłem przekaźnik na 100% sprawny i też nic nie wiem już gdzie szukać usterki może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Zastanawiam się jeszcze czy uszkodzenie czujnika obrotów na skrzyni może uniemożliwiać przebicie skrzyni na dolną.
  • REKLAMA
  • #2 10560664
    Scoobi
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Problemem może być zawór zabezpieczający przed przypadkowym przełączeniem na niską skrzynie przy zbyt dużej prędkości, zawór ten znajduje się dokładnie na środku pomiędzy ramą na wysokości tylniej poprzeczki mocowania kabiny ( jak wejdziesz na balkon i popatrzysz do przodu pojazdu to pod tą poprzeczka gdzie znajduje sie zamknięcie kabiny)z tego co pamiętam to z niego jest zasilany przez powietrze zawór góra/dół
  • #3 10563889
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    To jest zawór który podaje ciśnienie w pozycji neutralnej (luz) lewarka.
    Jest w tym torze jeszcze wysoki przekażnik, nawet chyba opisany gearbox coś tam.. na panelu bezpieczników, on nie pozwala na redukcję przy dużej prędkości. Możesz go wyjąć.
    Sciągnij wtyczkę z cewki elektrozaworu i podłącz kontrolkę 24V, przy zmianie wyłącznika ma się zapalać i gasnąć-na luzie oczywiście.
    Wtedy ustalisz, czy winna elektryka.
REKLAMA