logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co zastosować by móc pilotem od bramy wjazdowej sterować bramą garażową?

Maciej214 18 Lut 2012 17:13 3693 6
  • #1 10563728
    Maciej214
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam taki problem. Otóż posiadam garaż w którym jest napęd do bramy firmy Einhell. Posiadam też bramę wjazdową, w której jest zainstalowany napęd firmy NICE model Robus-Kit. Jest on wraz z pilotami Flor-s. Chciałbym, żeby oba napędy działały w jednym pilocie - jeden przycisk brama wjazdowa, drugi garażowa. I teraz moje pytanie: co musiałbym kupić (np. jakieś coś z firmy NICE, żeby po wciśnięciu przycisku na pilocie załączało dwa przewody - wtedy podłączyłbym się pod miejsce na włącznik bistabilny w bramie garażowej), żeby to działało? Bo zgrać jeden pilot żeby działał z napędem innej firmy jest chyba niemożliwe?
  • #2 10564243
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 264
    Położyć kabelek pomiędzy bramami, lub zakupić uniwersalne radia i zaprogramować do jednego (nowego) pilota.
  • #3 10564309
    Maciej214
    Poziom 11  
    Ale chodzi mi oto, że w pilocie tym Nice Flor-s mam 2 przyciski. Jednym chciałbym sterować bramą wjazdową, a drugim garażową.

To uniwersale radio działa jak włącznik, tylko, że można to robić przez pilota? Bo o takie coś mi właśnie chodzi. Jakie radio bym musiał dokupić żeby spasowało z moim pilotem?
  • Pomocny post
    #4 10564351
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Poszukaj radia uniwersalnego na stronie nice, pasującego do flora.

Jak wygląda aktualnie sterowanie tym nicem, tylko jednego kanału kolega używa?

Przy bramie garażowej podobnie ? tylko jednym guzikiem ?
  • #5 10564375
    Maciej214
    Poziom 11  
    Aktualnie mam 2 piloty - jeden od Einhell'a drugi od Nice. W każdym sterowanie odbywa się za pomocą jednego przycisku, więc chyba jednego kanału. Pilot Nice jest dwukanałowy - to wiem na 100%. A np. podpinając radio SMXI Flor, nie da się zrobić bez programatora żeby działało jako taki włącznik bistabilny sterowany pilotem? Ewentualnie znalazłem na alle... "ODBIORNIK RADIO NICE FLOR" nr aukcji 2123086878 i widzę że jeden ze styków jest oznaczony symbolem łącznika. Czy w to miejsce mógłbym wpiąć kabel i tak samo wpiąć go do włącznika bistabilnego napędu Einhell'a ?
  • Pomocny post
    #6 10564569
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    SMXI Flor jest przeznaczony dla centrali nice więc odpada.( złącze specjalne )

Druga propozycja zdała by egzamin, pozostaje wtajemniczenie się w centrale bramy Einhell i znalezienia styku "krok po kroku".
  • #7 10564612
    Maciej214
    Poziom 11  
    Nie no to jak ta druga by pasowała to super. W centrali einhella jest złącze które podłącza się do przycisku więc wszystko powinno być ok. Dziękuje za pomoc. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania, aby zintegrować pilot od bramy wjazdowej (NICE model Robus-Kit z pilotami Flor-s) z napędem do bramy garażowej (Einhell). Chce, aby oba napędy były sterowane jednym pilotem, gdzie jeden przycisk odpowiadałby za bramę wjazdową, a drugi za garażową. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym zakup uniwersalnego radia, które można zaprogramować do współpracy z pilotem NICE. Użytkownik rozważa również użycie odbiornika radiowego NICE FLOR, który mógłby być podłączony do włącznika bistabilnego w napędzie Einhell. Ostatecznie, użytkownik uznaje, że złącze w centrali Einhella umożliwi podłączenie, co pozwoli na realizację zamierzonego celu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA