logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK W8901G niestabilne łącze Orange Freedom 6Mb

whitewolf18 22 Lut 2012 11:23 1763 3
REKLAMA
  • #1 10581465
    whitewolf18
    Poziom 10  
    Witam, posiadam powyższy model routera oczywiście zakupiony osobno, moim dostawcą internetu jest Orange (Freedom 6Mb). Problem jest następujący, do routera ma podłączony przez wlana komputer stacjonarny, telewizor oraz konsole, przez Wi-Fi dwa laptopy. Wszystko pięknie ładnie śmiga do momentu gdy nie włącze konsoli by rozegrać pojedynków na sieci, są ogromne lagi. Ostatnio pobierałem również film i zauważyłem że prędkość pobierania była bardzo niestabilna wahała się w granicach 150-730 Kb. Zgłosiłem całą sprawę do BOK-u, serwisanci wszystko posprawdzali, niestety otrzymałem informacje że wina leży gdzieś po mojej stronie. 6 Mb mam dopiero od ok 3-4 miesięcy wcześniej miałem 1Mb na tym routerze i nie było problemu, problem rozpoczął się po 2 miesiącach użytkowania większej predkości.

Oto szczegółowe dane routera:

Device Information
    Firmware Version 3.0.1 Build 091015 Rel.02846

ADSL Firmware Version
    FwVer:3.11.2.167_TC3086 HwVer:T14.F7_5.0

Line State
    Showtime

Modulation
    ADSL2 PLUS

Annex Mode
    ANNEX_A

Downstream Upstream

SNR Margin
    14.6 14.7 db

Line Attenuation
    43.0 18.0 db

Data Rate
    7456 635 kbps

Max Rate
    11684 1064 kbps

POWER
    0.0 11.3 dbm

Proszę o pomoc bo jeżeli chodzi o sieci to jestem totalnym amatorem a nie chciałbym wyrzucić w błoto 200 zł na nowy router nie wiedząc co jest przyczyną

Dodano po 3 [minuty]:

Zapomniałem dodać że zwiększyłem prędkość przesyłu ze względu na konsole, niestety na razie nie miałem możliwości się nią nacieszyć
  • REKLAMA
  • #2 10591990
    whitewolf18
    Poziom 10  
    ponawiam prośbę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10614921
    santiraf
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    parametry wydają się być ok i 6Mb powinno śmigać jak złe... Zanim napiszesz kolejną (pisemną/mailem już tym razem) reklamację to zrób taki mały test...
    -wyłącz tymczasowo na routerze wi-fi (wykluczamy wykradanie sygnału) i podłącz 1 z komputerów kablem Ethernet. Po podłączeniu wyłącz na komputerze wszystkie programy którą mogłyby łączyć się z netem (dla pewności możesz zainstalować "NetMeter" żeby pokazywało czy nie ma ruchu sieciowego przed wykonaniem testu. Następnie odpalasz przeglądarkę i robisz kilka testów prędkości korzystając z kilku źródeł: speedtest.net, speedtest.pl, dsl.cz oraz noc.gts.pl (ten ostatni to czysta prędkość pobierania) i sprawdź jakie będą wskazania. Jeśli w normie to problem leży po stronie Twojej sieci wewnętrznej. Jeśli będzie coś nienormalnego to ze screenami z wyników wyślij na BOK(_at_)orange.pl + opis problemu. Uważam, że dla 6Mbps łącza wyniki rzędu 5-6 Mbps byłaby ok.

A pingi jakie miałeś?
  • #4 10615289
    whitewolf18
    Poziom 10  
    Pingi od 41 do 102.

Łącze było testowane innym routerem, wymieniłem także kable.

Został tylko BOK, zadzwoniłem wczoraj, dzisiaj dotarli do mnie technicy. Sporządzono pomiary i łącze 6Mb podczas pobierania wskazało max 200 Kb

Stwierdzono, że jednak wina nie leży po mojej stronie. Obecnie czekam przywrócenie stabilności łącza.
REKLAMA