logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers 250-5 - brak iskry i zasilania po wymianie węża, jak sprawdzić sterownik?

gion 22 Lut 2012 15:30 1795 5
REKLAMA
  • #1 10582426
    gion
    Poziom 10  
    Junkers pracował bardzo dobrze, aż do dzisiaj. Pierwszy problem to pękł wąż wody w samym środeczku. Po wymianie obydwu. Brak iskry. Brak życia. Podejrzewam że to kłopot z zalaniem. Czy to normalne że po odkręceniu ciepłej wody nie mogę go odpalić od zapałki?

Jakieś sugestie. Brak świecenia się diody. Ale wydaje mi się że ona już nie świeci od jakiegoś czasu. Czy jest możliwość obejścia mikroprzekaźnika i próba odpalenia na krótko. Jeżeli to woda czy przez noc wyschnie i rano będzie ok?

Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

sprawdziłem miernikiem i wydaje mi się że to problem ze sterowaniem.
    na zielonym i czerwonym kabelku brak prądu z baterii.
    Napięcie jest na włączniku i dalej dochodzi do sterownika. ale z niego nie wychodzi.
    Czy jest jakiś sposób na sprawdzanie działania sterownika? może to mikro przełącznik?
  • REKLAMA
  • #2 10584206
    Coyote75
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Jeśli piecyk został zalany to może być taka ewentualność, że padł mikrowyłącznik. To czy to tłaśnie on padł mośna łatwo sprawdzić. Pod piecykiem jest czarne podłużne pudełko, jak odkręcisz je od piecyka będziesz miał dostęp do mikrowyłącznika, włącz piecyk i naciśnij biały plastik w czarnym pudełku. Jeśli wszystko jest OK to piecyk powinien dawać iskrę. Może być też problem z włącznikiem, czujnikami temperatury lub ciągu kominowego. Samego sterownika na szybko nie sprawdzisz.
  • REKLAMA
  • #3 10584859
    gion
    Poziom 10  
    ok rozkręciłem, tak jak napisałeś idzie iskra. niestety nic za tym nie idzie tzn nie daje gazu na świeczkę.
  • REKLAMA
  • #4 10585432
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1444
    Spróbuj jeszcze przełożyć na moment wtyk (na sterowniku ) z + na AVCC na wywołanie iskry. Wyjmij na jakiś czas baterie, wysusz suszarką, może ruszy...
  • REKLAMA
  • #5 10585775
    valdimazur
    Poziom 17  
    Ocena: 108
    ""Pierwszy problem to pękł wąż wody w samym środeczku. Po wymianie obydwu.""

A wężyki po wymianie na nowe dobrze podłączyłeś , nie zamieniłeś czasem ich ? Zasilanie musi być do zespołu wodnego a z wężownicy do sieci ciepłej wody . Sprawdź to .
  • #6 10586372
    gion
    Poziom 10  
    i się wyjaśniło, zacząłem od kabli, kawałek po kawałeczku i wyszło że dochodzi do czerwonego zaworu, który podaje gaz na świeczkę. Zasilanie dochodzi ale nie działa sam zawór. Lupa wyjaśniła wszystko. drucik z cewki przerwał się. Koszt nowego włącznika to 67 zł w serwisie. Piecyk już śmiga.

Dzięki za pomoc zamykam temat.

Tak przy okazji, chyba mogę służyć z sąsiadem za serwisanta junkersów 250
REKLAMA