logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę się zalogować do routera

mariusz.w06 23 Lut 2012 17:23 68574 22
REKLAMA
  • #1 10588041
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Cześć,
    Chciałbym zmienić sobie hasło do WiFi, lecz po wpisaniu adresu IP routera do przeglądarki, strona nie zostaje załadowana.
    Dodam, że adres który wpisuje w url jest napisany pod routerem.
    Nie chciałbym go resetować, gdyż internet zakładał mi facet, który to WiFi rozprowadza, i on konfigurował mi całą sieć, także sam mogę sobie potem nie poradzić.
    Aha, Internet odbieram routerem, a następnie jest zrobione WiFi poprzez access point, podłączony do tego routera. ( Mam w domu 2 komputery, z których jeden odbiera Internet przez to WiFi właśnie.

Router:TP-LINK TL-WR543G
    Access point:TP-LINK TL-WA500G
    dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 10588056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10588080
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    Próbowałem, nic to nie daje.
  • REKLAMA
  • #4 10588139
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10588160
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    Chodzi o to, że jak wpisuje adres IP który widnieje na naklejce pod routerem, ta strona nawet się nie ładuje.
    Tak, Internet mam, nawet jak odłączę AP.
    (Antena od routera jest na ścianie domu i ona odbiera sygnał WiFi z nadajnika Następnie mam do routera podpięty AP, dzięki czemu mam w domu WiFi)
  • #6 10588226
    wie_siek
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Ustaw ręcznie w właściwościach połaczenia sieciowego,tą samą grupę adresową co ma ruter.Czyli jeżeli ruter ma 192.168.0.1 to komputer ustaw na 192.168.0.5.To samo dotyczy połaczenia bezpośrednio kablem.
  • REKLAMA
  • #7 10588318
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jeżeli podłączenie kabelkiem do dowolnego portu LAN i komputera oraz próba logowania się do routera nic nie pomaga to niestety pozostaje chyba reset do ustawień fabrycznych, ewentualnie zapytaj się tego gościa czy nic nie blokował.
  • #8 10588460
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    Czyli zmienić we "właściwości sieci lokalnych" iP wersji 4 z automatycznego przypisania adresów na ten jaki mam pod adres IP routerem ?
    Jeśli tak, to brama domyślna, ma taki sam adres jak adres IP?
  • Pomocny post
    #9 10588583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10588672
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    Nie zmieniałem tego, tylko sprawdziłem adres poprzez komendę ipconfig /all i wpisałem inny adres , gdzie zamiast 1 była 20 - Brama domyślna i były podane dwa adresy i po wpisaniu tego drugiego, wyświetla się okienko do wpisania nazwy użytkownika i hasła, i jest podany model routera taki jak mój, więc chyba dobrze się loguje, Niestety hasła nie znam, to które wpisywałem dotychczas aby połączyć się przez WiFi nie działa. Może mi poda tamten gościu co to zakładał jak pamięta, jak nie to będę resetował.
    Dzięki za odpowiedzi.
  • Pomocny post
    #11 10588723
    carloss83
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, czy testowałeś domyślne hasło na login? Sprawdz logi: admin passord: admin, zobacz też w instrukcji routera, tam będzie o tym mowa.
    Pozdrawiam
  • #12 10588741
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    tak, sprawdzałem admin i admin ale nic.
    Pozdrawiam
  • #13 10588820
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Wpisywałeś user-admin password-s/n(serial number)
  • Pomocny post
    #14 10588833
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    Prawdopodobnie została zmieniona nazwa użytkownika lub hasło. Wtedy to tylko RESET będzie mógł pomóc lub osoba instalująca sprzęt. U mnie to samo było tyle że zostałem o tym poinformowany.
  • #15 10588866
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    niestety nie dziala.
    zadzownie zaraz do niego i zobaczymy co powie.
  • Pomocny post
    #16 10591632
    faraway.pl
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Ty masz nie router tylko Ap jak z niego antena jast wyprowadzona która "bierze" sygnał
    A nawet jak się mylę to to ci pomoże zciągnij program look lan i look host
    w hoście wpisz swój adres tego ustrojstwa, pozostaw w tle, A look lanem zrób skan.
    Po skanie odezwie się brama tego routera i poda adres ip . Ten adres a nie ten ze spodu wpisz do przeglądarki, bardzo często opisana przeze mnie metoda pozwala ustalić prawdziwą stronę dostępową, jeśli nie chcemy resetu robić.
    Problem wynika prawdopodobnie z tego że admin w tym Apeku, czy routerze dhcp ustawił na włącz.To powoduje dynamiczne przydzielanie adresu a co za tym idzie i strona dostepu sie zmienia
  • #17 10591848
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    Niezłe jaja ...
    Zadzwoniłem do tego gościa od którego mam ten net.
    I on do mnie,że on mi nie poda tego hasła bo to jest wszystko poustawiane tak jak powinno być, i że nie muszę nic zmieniać ...
    Natomiast ja mam dwa powody aby się zalogować na tą stronę:
    1) Zmienić hasło WiFI
    2) Przypisać adres MAC i IP telefonu ( Samsung Monte), abym mógł oglądać na nim filmiki.

Gdy mu powiedziałem, że nie odtwarza mi filmików i m.in po to chce się tam zalogować to powiedział, że to winna telefonu, ( niby tak bo na innych normalnie działa yt , a na Monte nie działa)
    Znalazłem taki filmik w necie jak właśnie zrobić aby działały filmiki na monte: http://www.youtube.com/watch?v=7Y5FYc8M8ws

Jak mu wytłumaczyć, że muszę tak zrobić, i że to nie jest wina telefonu ?...

Dodano po 21 [minuty]:

faraway.pl napisał:
    Ty masz nie router tylko Ap jak z niego antena jast wyprowadzona która "bierze" sygnał
    A nawet jak się mylę to to ci pomoże zciągnij program look lan i look host
    w hoście wpisz swój adres tego ustrojstwa, pozostaw w tle, A look lanem zrób skan.
    Po skanie odezwie się brama tego routera i poda adres ip . Ten adres a nie ten ze spodu wpisz do przeglądarki, bardzo często opisana przeze mnie metoda pozwala ustalić prawdziwą stronę dostępową, jeśli nie chcemy resetu robić.
    Problem wynika prawdopodobnie z tego że admin w tym Apeku, czy routerze dhcp ustawił na włącz.To powoduje dynamiczne przydzielanie adresu a co za tym idzie i strona dostepu sie zmienia

dzięki za info. ale teraz problem tkwi w tym, że "dostawca... Internetu" nie chce mi udostępnić hasła do tego routera.
  • Pomocny post
    #18 10593497
    faraway.pl
    Poziom 17  
    To zależy kolego czyj jest sprzęt.. jeżeli twój,,, nawet jeśli tylko w dzierżawie to dostawca jest bezwzględnie zobowiązany do podania ci wszystkich niezbędnych danych. No chyba że w umowie jest inaczej.
    Radzę zapoznać się dokładnie z treścią umowy.
    Jeśli sprzęt jest dostawcy to niestety pozostaje ci jedynie grzecznie poprosić..., tłumacząc dokładnie dlaczego jest ci portrzebny dostęp do tych danych.
  • #19 10593506
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    Za Router i AP płaciłem, także jest to moje.
  • #20 10593655
    faraway.pl
    Poziom 17  
    A umowę czytałeś :) ?
    Jeżeli nie stanowi inaczej to możesz delikatnie zarządać danych dostępowych, oczywiście uzasadniając po co ci potrzebne.( sprzęt jest wszak twój i masz pełne prawo nim zarządzać w swobodny sposób).I nikt,,, jeśli nie zobowiązałeś się inaczej w umowie, nie może ci ograniczać w jakikolwiek sposób swobodnego korzystania z twojego sprzętu.
    Możesz ten post wydrukować i pokazać operatorowi,,, pewnie go zje ze złości, ale dane dostępowe do twojego sprzętu po prostu MUSI ci podać.

Dodano po 2 [minuty]:

Albo spróbuj metody podanej przeze mnie wcześniej na ustalenie " pływającej" z winy dhcp strony dostępowej.

Dodano po 7 [minuty]:

Hmmmm, to ustalenie strony pewnie i tak nic nie da bo on pewnie swoje hasło wprowadził, a to jedynie po rssie można ustalić ale to jest skomplikowana matoda i kabel rs trzeba mieć
  • #21 10593704
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    No dzięki za odp.
    Umowę czytałem, nic tam chyba nie jest napisane odnośnie tego.Wiadomo jakim to językiem jest napisane... :)
    Zbytnio mi na tym nie zależy, ale skoro płacę to chyba powinienem mieć możliwość konfiguracji sprzętu. Jak kupuję TV to mogę sobie w nim zmienić kolory np..

Dodano po 1 [minuty]:

Co do tego programu - nie chce mi się zainstalować, może jakaś stara ver. Ja mam Win 7 64bit.
  • #22 10593921
    faraway.pl
    Poziom 17  
    Z winami 64 bit jest jeszcze gorszy problem :(
    Mało aplikacji w nich chodzi tak jak powinno, możesz spróbować trybu zgodności jak ci aplikacje z win 32 / x86 nie chodzą.
    A na operatora napieraj, bo to skandal żeby ci twój sprzęt swoimi hasłami blokował
    Pozdrawiam.
  • #23 10594222
    mariusz.w06
    Poziom 9  
    Dokładnie.
    Dzięki za odpowiedzi.

Kończę tamat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z zalogowaniem się do routera TP-LINK TL-WR543G w celu zmiany hasła WiFi. Po wpisaniu adresu IP routera w przeglądarkę strona się nie ładuje, mimo że internet działa. Użytkownik próbował podłączyć się bezpośrednio do routera, ale to nie pomogło. Inni uczestnicy dyskusji sugerują ręczne ustawienie adresu IP komputera, sprawdzenie domyślnego loginu i hasła, a także możliwość resetu routera. Użytkownik nie chce resetować urządzenia, ponieważ dostawca internetu skonfigurował sieć. Ostatecznie, dostawca odmówił podania hasła, co prowadzi do frustracji użytkownika, który chce mieć możliwość zarządzania swoim sprzętem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA