logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows server 2003 brak dostępu do sieci na PC klientach

Format111 24 Lut 2012 22:05 2883 3
REKLAMA
  • #1 10594245
    Format111
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z dostępem do sieci na stacjach roboczych, sieć wygląda następująco:
    23 stacje robocze + serwer z windows server 2003
    Internet Neostrada podłączona za pomocą routera z włączonym DHCP do wejściowej karty sieciowej serwera, stacje robocze za pomocą switcha i skrętek podłączone są do karty sieciowej wyjściowej.

Wszystko ma wyglądać tak:
    Dostęp do sieci Internet przez serwer, konta użytkowników w 4 poziomach i 80kont indywidualnych które mają być pobierane z domeny serwera.

Wygląda to mniej więcej tak:
    Serwer po uruchomieniu działa prawidłowo, domena działa prawidłowo, Internet na serwerze też działa ale niestety stacje robocze mają komunikat ograniczenie lub brak łączności.

Gdy na jednym z komputerów klienckim ustaliłem adresy ręcznie udało mi się dodać go do domeny ale Internetu nadal nie było:/

Ma ktoś jakieś pomysły co do tego?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10594532
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Trzeba na serwerze uruchomić udostępnianie internetu (ICS):
    http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194
    To jest opis do XP, ale dalej jest też o 2003 (W2k3).
    Tylko pytanie, co chcesz osiągnąć przepuszczając wszystko przez serwer? Dostęp do serwera i dostęp do internetu można zrobić we wspólnej sieci LAN i podłączyć tylko jedną kartę serwera. Chyba, że masz jakiś ukryty cel.
  • REKLAMA
  • #3 10594588
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1529
    jprzedworski napisał:
    Tylko pytanie, co chcesz osiągnąć przepuszczając wszystko przez serwer?

Można ustawić dostęp do neta przez global policy dla każdego użytkownika.
  • #4 10594832
    Format111
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chcieli żebym im pomógł w postawieniu serwera. Napisałem to co mam. Chodzi o to aby komputery klienckie były w domenie serwera i gościu miał jakąś kontrolę nad użytkownikami domenowymi. Po prostu chodzi o to żeby klienty pobierały konta z domeny serwera a na serwerze żeby w każdej chwili nałożyć inne ograniczenia na konta lub coś udostępnić tym użytkownikom. Nie wiem jak to wytłumaczyć dalej xD 2 karty sieciowe czemu? Nie wiem tak było tak robiłem, opisane były że jedna dostęp internetu a druga sieć lokalna podłączyłem do opisanych także w taki sposób gniazdek i zrobiłem to co wyżej tylko problem dalej z konfiguracją tej sieci. Mam ten serwer w domu i będę dalej coś z tym próbował robić. Stawiałem sobie serwer w domu kiedyś ale na innych zasadach trochę to wszystko działało jak trzeba. Dzięki wam za szybką odpowiedź.
REKLAMA