logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnalizacja dźwiękowa włączonego urządzenia (piekarnika)

bully 27 Lut 2012 13:40 2329 4
REKLAMA
  • #1 10605685
    bully
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witajcie.
    Mam taki oto problem mam piekarnik podłączony do gniazdka 230V - jest to prosty piekarnik bez żadnej regulacji, czy przełączników. Od strony sieci przed gniazdkiem (do którego jest podłączony piekarnik) zamontowałem włącznik taki jak do światła, tak, że piekarnik włącza się i wyłącza tym przełącznikiem. Wszystko by było super gdyby nie to, że czasem zapominam go wyłączyć :|. Dlatego chciałbym aby coś przypominało mi o tym że jest włączony - optymalnie by było pikanie co około minutę. Układ ma być jak najprostszy będzie cały obudowany (jak sie uda zmieścić to wyląduje w tym przełączniku - jak się nie uda, to będzie siedział w puszce elektrycznej, przeznaczonej tylko na niego.

W elektronice mam małe pojęcie - a na pewno nie takie żeby samemu coś takiego zaprojektować od strony elektroniki, dlatego bardzo chcę Was prosić o pomoc. Pomożecie Panie i Panowie?

P.S. Szukałem, tu na elektrodzie i w necie, ale jedyne co znalazłem to jak podłączyć buzzer pod 230V - wtedy niestety piszczy on cały czas - a tego nie chce.
    P.S.2 - w załączniku bardzo prosto narysowany schemat jak to wygląda?
  • REKLAMA
  • #2 10607160
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Przy tej mocy piekarnika wyłącznik od światła za długo nie popracuje. Podziel moc piekarnika przeczytaną z instrukcji przez napięcie 230V. otrzymasz maksymalną wartość prądu. Porównaj ten prąd z prądem dopuszczalnym dla wyłącznika.
    Prawdopodobnie przekroczyłeś dopuszczalne obciążenie wyłącznika.
    Proponowałbym kupić układ czasowy, na którym można ustawić czas załączenia napięcia oraz stycznik. Po upływie zadanego czasu układ czasowy wyłączy stycznik i piekarnik przestanie grzać. To jest znacznie bezpieczniejsze. Wolne styki stycznika mogą dodatkowo włączać dzwonek, aby w porę wyjąć ciasto.
    Poszukaj w internecie hasło timer 230V i stycznik, a będziesz znał cenę całego projektu. W sklepie NOMI lub Praktiker też to kupisz.
  • REKLAMA
  • #3 10607299
    bully
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    W chwili obecnej nie ma mnie w domu, ale jak widzę w internecie to obciążalność włącznika to ok 10A. W moim przypadku dostaje niecałe 4A (moc piekarnika 900W).

Timer nie jest dla nie dobrym wyjściem i nie chce go stosować. Wolał bym jak wyżej piszę "przypominacz" o włączeniu.

--- edit:

Tak myślę i myślę i chyba najłatwiej mi będzie wykorzystać płytkę od zasilacza do telefonu, który daje 5V. Pozostaje jeszcze kwestia układu odpowiedzialnego za "piszczenie" co ok 1 minutę. Potrafił bym coś takiego zrobić na mikrokontrolerze, jednak to by była chyba przesada. Jest jakiś patent by w miarę prosto wzbudzać buzzer na piknięcie co ok. minutę (ew. 30 sek)?
  • REKLAMA
  • #4 10609542
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Generator astabilny na 555 ?
  • #5 10622979
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Można to zrobić wykonując 2 generatory i stosując zasilanie bez transformatora sieciowego. Schemat zasilania na obrazku. V1 reprezentuje sieć i zasilacz znajduje się na przewodach wejściowych piekarnika, za włącznikiem sieciowym. Aby być pewnym nieudzkodzenia zasilacza, trzeba zabezpieczyć się przed Dioda D1 musi mieć napięcie przebicia minimum 700V. Kondensator C3 630V, C4 22V. Rezystor R1 musi mieć moc min. 2W. Można połączyć szeregowo 2 rezystory 16kΩ. Na schemacie są 2 diody Zenera bo takie użyłem dla symulacji, w rzeczywistości jest jedna o napięciu Uzenera od 6 do 10V i prądzie Izenera=5mA (koniecznie 5mA). Rezystor R2 w rzeczywistości nie istnieje, jest potrzebny do symulacji. Generatory zbudowane są na bramkach Schmitta, na schemacie układy U1a i U1b i generują przebieg prostokątny. Wartości elementów R C w rzeczywistym układzie są inne, te na schemacie dobrane są dla wykonania symulacji. Generator U1b generuje impulsy o krótkim czasie trwania i długim czsie przerwy np 3 sek trwania i 60 sek przerwy. Widać to ma załączonym obrazku. Generator U1a generuje prostokątny o częstotliwości słyszalnej np 500Hz. Na bramce U1c następuje kluczowanie sygnału z bramki U1a sygnałem z bramki U1b. W efekcie na wyjściu bramki na dołączonym piezoelemencie słyszymy ton 500Hz przez np 3 sek z przerwą 60 sek. R4 to element piezo. Nie wiem czy to rozumiesz, ale w razie czego pytaj,
REKLAMA