logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] CTX PR500T - jak naprawić ciemny ekran monitora?

macmarek 29 Gru 2004 11:13 1307 3
REKLAMA
  • #1 1094234
    macmarek
    Poziom 11  
    macmarek napisał:
    Ogólnie zasilanie działa
    Wcześniej miał podobne objawy, jak czytałem na forum:
    od czasu do czasu trzask i chwilowe powiększenie obrazu, potem wracał do normy,
    tranzystor C4924 chyba dobry (sprawdzany po wylutowaniu na omomierzu)
    dioda DD54 uszkodzona (opór nieskończoność w obie strony),
    co mam sprawdzić dalej, mam schemat z elektrody ale oznaczenia elementów inne. Moje doświadczenia z monitorami - niewielkie, ale jak już jest rozbabrany, to może z Waszą pomocą ...? :please:

macmarek napisał:

:sm2: ruszył, dlaczego? może ktoś jest w stanie wyjaśnić

za pomocą wkrętaka z neonówką(!) sprawdzałem gdzie jest napięcie w.cz.
    było na trafie, na diodzie DD54 i po dotknięciu do kolektora C4924 nagle pojawił się obraz (!?)
    Od tej pory włączam i wyłączam i cały czas działa.
    Po dżwiękach w czasie gdy nie działał wydaje mi się, że wysokie cały czas było i że było odchylanie pionowe, ale to tylko takie podejrzenia (?)
    Jak widać chyba z tą diodą na początku coś pokręciłem, bo bez wymiany działa.
    Czekam na odpowiedź

dodałem te posty bo przy pierwszej publikacji nikt mi nie pomógł, a przyczyna jakaś jednak jest i siedzi (chwilowo przyczajona) w moim montorze
  • REKLAMA
  • #2 1094508
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Wkrętak z neonówką - taki przyrząd nie powinien tu wystąpić - czy Ty Jesteś samobójcą?

Opisz dokładniej objawy i jak się zachowuje po włączeniu (sam monitor i dioda na przodzie)
    Z tego co Cytujesz to najprawdopodobniej padł Trafopowielacz - do sprawdzenia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1096143
    Bolo Lacznik
    Poziom 13  
    Bardzo często trafo WN, kilkanaście przypadków.
  • #4 19182908
    macmarek
    Poziom 11  
    sprzęt złomowany
REKLAMA