logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kabla telefonicznego wewnętrznego do instalacji na parterze i poddaszu

Janelektro 28 Lut 2012 01:47 929 4
  • #1 10609263
    Janelektro
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie.
    Zaznaczam na początku, że dopiero zaczynam przygodę z telefonią, więc proszę o wyrozumiałość.

Jakiego kabla mam użyć do instalacji telefonicznej ? Puszka przyłączeniowa (w niej zewnętrzny czarny kabel napowietrzny od usługodawcy zmienia się na dwużyłowy płaski kabel w białej izolacji przypominający kabel do głośników) jest na parterze.
    Chcę tą instalacje rozbudować następująco:
    Z puszki przyłączeniowej wyprowadzić dwa osobne przewody: na parter(telefon) i poddasze (telefon+modem ADSL).
    Odległość od puszki do miejsca instalacji na parterze to 6m; a na poddasze to ok.10m (2,70m wys.parteru+2,70m wys.piętra+strop+4m). Jakich mam użyć złączek do połączenia tych przewodów z przewodem od usługodawcy.
  • #2 10609336
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Spokojnie wystarczy YTKSY 1x2x0,5 ochronnik w puszcze wepniesz na wyjściu 2 przewody.
  • #3 10611542
    sp5-4013
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Kabel do modemu skrętka 3x2x0.5 ekranowana filtr i z filtru telefony.Poczytaj na forum wszystko opisane.Im większa prędkość tym lepiej trzeba wykonać.Ekran kabla spiąć z warstwa glowera (ekranu) kabla który przychodzi do budynku.
    jacekko0 nie tak spokojnie dla 1-2Mb tak a potem schody -wykonaj pomiary.
    Uważaj na ochronniki są w niektórych montowane dławiki które tną wcz -internet.Zamiast dławików powinny być bezpieczniki polimerowe-opisane w postach.
    pozdrawiam!
  • #4 10613493
    Janelektro
    Poziom 12  
    Przewód zewnętrzny nie ma ekranu, jest to przewód miedziany, ma dwie pojedyńcze żyły i linka samonośna (żyła-linka samonośna-żyła) w czarnej izolacji.

Dodano po 13 [minuty]:

A jak to połączyć w puszce przyłączeniowej ?
    Może być np:
    -parter: Puszka=>przewód=>gniazdo RJ11=>filtr tel.=>telefon
    -poddasze: puszka=>przewód=>gniazdo RJ11=>filtr=>modem
    =>telefon
  • #5 10617412
    Janelektro
    Poziom 12  
    Prosiłbym o odpowiedź dot. powyższego postu. Mam jeszcze pytanie jakie są straty sygnału internetowego co 1 metr ?
    Moderowany przez Tracer2:

3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

REKLAMA