logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić i naprawić wyciek tuszu w HP DeskJet 990?

Calineczka* 29 Gru 2004 18:04 2482 10
REKLAMA
  • #1 1095257
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    witam Panowie.Mam prosbe...nie znam sie na atramentowkach, a przyniesiono mi taki wlasnie problem.Generalnie nie wiem czy jest sprawna-chyba tak, najwiekszy klopot w tej chwili to to, ze cieknie z niej wszystkimi dziurami tusz.Po prostu straaasznie brudzi...i teraz pytanie-po pierwsze, czym, jak to wyczyscic? Po drugie-czy to jakis standardowy problem w tych drukarkach??Tor przesuwu tasmy wyglada na prawie nie tkniety tym syfem, natomiast tam gdzie parkuja cardridge-pelno atramentu, leje sie....same cardridge nie wygladaja na pekniete..o co chodzi?Prosze o jakiekolwiek podpowiedzi...pozdrawiam.Arek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1095306
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Witam.
    Prawdopodobnie ktoś próbował napełnić cartridge.
    Zrobił to nieumiejętnie i teraz są efekty. Ja zmywałam płynem "yplon" lub podobnym.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1095385
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Sprawdź czy pojemniki z tuszem nie mają dodatkowych otworów, jeżeli ktoś zrobił otwoty do napełniania i nie zakleił ich po napełnieniu to tusz może wyciekać
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1095405
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Katridże tej firmy leją zwykle wtedy gdy ktos usilnie do pojemnika 15ml chce wepchnąć 50ml.
    Ten tusz schodzi dobrze przy wodzie z mydłem.
    A napełniany katridż do 900 jakby ktos nie wiedział, jesli jest napełniany to ma wcisnięty gumowy korek pod spodem.
    Zasadniczo nawet gdy z pojemnika sączy sie tusz, to trzeba go zostawić w naczyniu z wodą na jakiś czas (nadmiar samosącączego sie tuszu wycieknie) a nastepnie przdrukowac kilkanascie stron.
  • REKLAMA
  • #5 1095608
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Dzieki Panowie za porady.Jutro chyba sie zabiore za to paskudztwo...naprawde-leje sie z tej drukarki jakby jej ktos zyly podcial....pfe. Moj maly kotek wlazl w to i ganial po domu stawiajac kleksy-latwo go bylo znalezc;-)
    Nie wiedzialem ze ten tusz tak latwo schodzi-zwykle srodki czyszczace....to milo.Balem sie, ze bede musial po jakas chemie do sklepu jezdzic....
    Dzieki serdeczne!!!Pozdrawiam.Arek
  • #6 1095796
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Tak apropo z tkanin bardzo ciężko usunąc ten tusz. jest to prawie niemozliwe.
  • Pomocny post
    #7 1099237
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    To że z prawej strony jest zalany pojemnik to normalne po dłuuuugiej eksploatacji drukarki i ma prawo wyciekać, szczególnie gdy Klient drukował na podróbkach. Musisz rozebrać drukarkę i wykąpać cały układ parkowania. No i nie wkładaj już do drukarki tego lejącego się tuszu, bo cała mizerna robota na marne pójdzie.
  • Pomocny post
    #8 1099734
    Londo
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam
    Wlasnie mialem zalana 840 , tusz z drukarki bardzo latwo mozna zmyc, gorzej z palcami i ubraniem, ale klientka jak odbierala w/w drukarke powiedziala mi ze przez przypadek postawila ja na zolta wersalke ( dobre nie , przez przypadek) i co sie okazalo, bardzo latwo z materialu to zmyc czyms co sie nazywa .... Oxy Action ( nie pamietam pierwszego czlonu ale podobno to jakis zwykly wybielacz) mowila ze zrobila z tego piale i powstala piane delikatnie sciagala z wersali i po plamie ani sladu, a przy okazji palce tez wyczyscila.
    Pozdrawiam
    Londo

- EDIT-
    juz se przypomnialem ze nazywa sie to Vanish Oxy Action
  • #9 1099753
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...dziekuje Panowie za wyczerpujace odpowiedzi.Wyglada na to, ze zabiore sie za nia jakos w nowy rok chyba...ale teraz mam juz spora dawke wiedzy-dzieki Wam ;-)
    Zycze wszystkim zeby ten nadchodzacy rok byl dobry :-)
    I udanej zabawy sylwestrowej!!!Pozdrawiam.Arek
  • Pomocny post
    #10 1099766
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    A ja dam taką rade: fartuszek do kuchni i rękawiczki gumowe chirurgiczne z apteki para za ok 30 groszy a ile mniej czasu na mycie rąk sie zaoszczędzi
  • #11 1099780
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Dzieki Kosmito za rade!!!Proste rozwiazania sa najlepsze, ide do apteki...;-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem wycieku tuszu w drukarce atramentowej HP DeskJet 990 najczęściej wynika z nieumiejętnego napełniania kartridży, co powoduje nadmiar tuszu i jego wyciek przez nieszczelności lub dodatkowe otwory. Zaleca się sprawdzenie, czy kartridże mają założone gumowe korki zabezpieczające oraz czy nie posiadają niezaklejonych otworów do napełniania. Do czyszczenia wyciekającego tuszu skuteczne są środki takie jak płyn Yplon, woda z mydłem lub specjalistyczne preparaty typu Vanish Oxy Action, które dobrze usuwają tusz z powierzchni i tkanin. W przypadku długotrwałej eksploatacji i stosowania tuszu podrabianego może dojść do zalania pojemnika i układu parkowania kartridży, co wymaga rozebrania drukarki i dokładnego oczyszczenia tych elementów. Zaleca się również stosowanie rękawiczek ochronnych podczas czyszczenia, aby uniknąć zabrudzeń skóry. Po usunięciu nadmiaru tuszu warto wykonać kilkanaście wydruków testowych, aby usunąć resztki tuszu z mechanizmu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA