logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5K – brak POST, komputer uruchamia się i wyłącza, brak obrazu, LED nie świeci

LesnyDzban 01 Mar 2012 16:45 1278 3
REKLAMA
  • #1 10619480
    LesnyDzban
    Poziom 9  
    Witam,
    Szukam jakiejś odpowiedzi oraz porady odnośnie tego co może być przyczyną braku przechodzenia procedury POST przez mojego kompa.

Posiadam motherboard'a ASUS P5K, podczas włączania zasilania komputer uruchamia jedynie wiatraczek od procesora i karty graficznej, kontrolka POWER LED nie świeci się mimo iż jest na 100% dobrze podłączona, jedynie poprawnie świeci się przez moment kontrolka od HDD. Komputer na nic nie reaguje (tzn. nie przechodzi przez procedure POST, black screen), po paru sekundach sam się wyłącza po czym od razu sam się włącza i jedyną możliwością jego wyłączenia jest odcięcie zasilania.

Komputer działał wcześniej normalnie. 2 miesiące temu miałem ten sam problem ale po paru godzinach zaczął znowu działać, aktualnie od tygodnia jest martwy.

Próbowałem rozebrać wszystko na części i z powrotem poskładać (pozostawiając tylko zasilanie, procesor, pamięć), resetowałem BIOS, wyciągałem baterię, niestety niczym pozytywnym to nie poskutkowało, komp jest martwy jak był wcześniej, nadal kontrolka POWER LED się nie świeci, speaker nie reaguje, a wentylator chodzi tak jak chodził.

Proszę o porady co jeszcze mądrego mogę spróbować zrobić w domowych warunkach. Z góry za każdą odpowiedź dziękuję. Pozdrawiam, Leśny :*
  • REKLAMA
  • #2 10619489
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Jeżeli brak sygnału biosu to najprawdopodobniej mobo do wymiany :cry:
    Jaki zasilacz ? moc model - sprawdz napięcia miernikiem .
  • REKLAMA
  • #3 10619492
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Podaj pełną konfigurację sprzętu z danymi zasilacza włącznie. Jak masz możliwość podstaw inny zasilacz. Zmierz napięcia zasilacza miernikiem.
  • #4 10619498
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Sprawdzić na innym zasilaczu.
REKLAMA