logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słownik w Excel tłumaczący jednocześnie polski słowo w 3 językach

kujekk 01 Mar 2012 18:26 2571 9
REKLAMA
  • #1 10619948
    kujekk
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc w wykonaniu tego zadania. Brak mi koncepcji. Przeszukałem już cały internet. Nie mogę znaleźć żadnych pomocnych informacji w tym temacie. Zadanie musi być wykonane wyłącznie w Excel. Wyobrażam sobie to, że po wpisaniu w okienku wyszukiwania wyrazu po polsku automatycznie było ono tłumaczone na języki: rosyjski, niemiecki i angielski. Dodatkowo żeby nikt poza mną nie mógł wprowadzać zmian w tym dokumencie. Czy jest to sensowne? Może ktoś ma ciekawszą propozycję wykonania tego? Z excel jestem na bakier proszę o jasne wytłumaczenie. Chodzi mi o formę i może jakiś schemat tworzenia czegoś takiego.
  • REKLAMA
  • #2 10620410
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Wygrzebane onegdaj w Internecie. Funkcja użytkownika wykorzystująca Google Translator. Przykład użycia w załączniku. O sposobach zabezpieczenia poczytaj w pomocy Excela.
    Załączniki:
    • TranslatorGoogle.xls (36.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 10631619
    kujekk
    Poziom 2  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Dzięki twojej pomocy wykonam to zadanie dużo szybciej.

Wszystko wydaje się teraz proste, ale nadal nie wiem jakiej finkcji użyc do wyszukania słowa z kolumny B.
  • #4 10631925
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Masz ją w Module1.
  • REKLAMA
  • #5 10644889
    kujekk
    Poziom 2  
    kurcze jednak to nie to :( musze sam wszystko wpisać. Następnie stwożyć możliwość wyszukiwania słów z arkusza zarówno w języku polskim jak i niemieckim i rosyjskim.
  • #6 10645551
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    A jakim problemem jest zamienić języki miejscami?
  • #7 13843002
    siskosisko
    Poziom 1  
    Hej!
    mam problem z dłuższymi zdaniami w jednej komórce. To zaproponowane makro obcina chyba pewną ilość znaków. Próbuje zmienić coś w kodzie makra ale nie chce działać.
    Czy macie pomysł co zmienić abym mógł przetłumaczyć np. coś takiego:
    USB power cable to power our M10 cameras. Perfekt to use with AXIS M1025 as PVM. Connect camera to a TV through HDMI and use this cable to the USB port on the TV to power the camera, no need for external power supply.DC plug 1.35x3.5mm. Length 1M (3.3 ft). White color.

pzdr. Paweł
  • REKLAMA
  • #8 19103471
    Weron00
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Hej, jak uruchamiam tą funkcję w wyniku wychodzi mi następujący tekst niezależnie od tekstu tłumaczonego:

<!DOCTYPE html> <html lang=en> <meta charset=utf-8>

Wiecie dlaczego?
  • #9 19105425
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Trochę czasu minęło, a należy się z postępem iść. Wypróbuj taką funkcję:
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Słownik w Excel tłumaczący jednocześnie polski słowo w 3 językach

Za jakiś czas Google znowu pewnie coś zmieni, dlatego trzeba przyglądać się zawartości 'responsetext' (className)...
  • #10 19105440
    Weron00
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dzięki działa :D bardzo usprawniłeś mi pracę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu słownika w Excelu, który tłumaczyłby polskie słowa na rosyjski, niemiecki i angielski. Wskazówki dotyczące użycia funkcji Google Translator w Excelu zostały podane, w tym przykłady kodu VBA do automatycznego tłumaczenia. Użytkownik napotkał trudności w wyszukiwaniu słów oraz w obsłudze dłuższych zdań. Pojawiły się również pytania dotyczące problemów z wyświetlaniem wyników tłumaczenia oraz z ograniczeniami makr. Ostatecznie, użytkownik uzyskał działającą funkcję, która znacznie ułatwiła mu pracę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA