Witam, mój problem polega na tym, że podczas kompilacji mojej aplikacji występują errory których treści nie rozumiem :/ Visual C++ to moja słaba strona, zbytnio przyzwyczaiłem się do C# i nie umiem się z powrotem przestawić. Próbuje wykonać prosty przykład z pewnego kursu internetowego, jednak są problemy. Nie wiem w czym tkwi problem, pewnie coś prostego, ale nie umiem do tego dojść sam :/
Program główny:
cowiek.h
cowiek.cpp
Treści errorów:
Dodano po 14 [minuty]:
Zakomentowanie linii: #include "cowiek.cpp"
Podziałało, ale nie wiem dlaczego :/ Na laboratoriach z C++ wykładowca wyraźnie zaznaczał by w programie głównym załączyć plik cpp od naszej klasy (i w trakcie laborków działało to). Może zatem ktoś wyjaśnić mi kiedy ten plik trzeba podpinać a kiedy nie ? I czy ma to coś wspólnego z wersją Visual Studio ? Na uczelni pracujemy na 2008, w domu mam 2010
Program główny:
Kod: text
cowiek.h
cowiek.cpp
Treści errorów:
Cytat:Error 1 error LNK2005: "public: __thiscall cowiek::cowiek(void)" (??0cowiek@@QAE@XZ) already defined in cowiek.obj D:\Projekty\Visual C++\klasy\klasy\klasy.obj klasy
Error 2 error LNK2005: "public: __thiscall cowiek::cowiek(char *,char *,int)" (??0cowiek@@QAE@PAD0H@Z) already defined in cowiek.obj D:\Projekty\Visual C++\klasy\klasy\klasy.obj klasy
Error 4 error LNK2005: "public: void __thiscall cowiek::wypisz(void)" (?wypisz@cowiek@@QAEXXZ) already defined in cowiek.obj D:\Projekty\Visual C++\klasy\klasy\klasy.obj klasy
Error 3 error LNK2005: "public: __thiscall cowiek::~cowiek(void)" (??1cowiek@@QAE@XZ) already defined in cowiek.obj D:\Projekty\Visual C++\klasy\klasy\klasy.obj klasy
Error 5 error LNK1169: one or more multiply defined symbols found D:\Projekty\Visual C++\klasy\Debug\klasy.exe 1 1 klasy
Dodano po 14 [minuty]:
Zakomentowanie linii: #include "cowiek.cpp"
Podziałało, ale nie wiem dlaczego :/ Na laboratoriach z C++ wykładowca wyraźnie zaznaczał by w programie głównym załączyć plik cpp od naszej klasy (i w trakcie laborków działało to). Może zatem ktoś wyjaśnić mi kiedy ten plik trzeba podpinać a kiedy nie ? I czy ma to coś wspólnego z wersją Visual Studio ? Na uczelni pracujemy na 2008, w domu mam 2010