logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5524 AV – brak sygnału z DVD, wejście AV nieaktywne, jak przywrócić?

Przemek001 30 Gru 2004 21:41 1706 8
REKLAMA
  • #1 1098867
    Przemek001
    Poziom 11  
    Telewizor przestał widzieć dvd (nieaktywne av). Jak to można przywrócić. Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Przemek
  • REKLAMA
  • #2 1101573
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Podaj więcej informacji. Jak masz podłączone DVD, czy odbierasz sygnał RGB czy Composite albo S-Video. Czy po podłączeniu np. magnetowidu lub odbiornika SAT jest OK ?
  • REKLAMA
  • #3 1102233
    Przemek001
    Poziom 11  
    Witam,
    Wieża Onkyo i TV Nokia połączone były kablem euro. Wszystko dobrze działało. Niestety pilot od TV był w rozsypce i (podejrzewam) prawdopodobnie przez przypadek wszedłem do ustawień serwisowych. Zmieniłem jakąś opcję z Yes na No. Normalnie z pilota nie można wejść do tego menu. Kupiłem nowego pilota, szukałem w internecie kodów, jak ew. wejść do ustawień serwisowych. Przyznaję, że nie znam się na tym, więc obawiam się, że mogę jeszcze bardziej coś poprzestawiać. Jak mi nikt nic nie doradzi (o ile oczywiście problem ten wynikł z ww przyczyn), to skończy się niestety na wizycie w serwisie.
    A i jescze jedno - nie mam innego dvd, czy magnetowidu, coby sprawdzić, czy z nimi TV będzie je widziało.
    Dzięki za opdpowiedź i liczę na pomoc.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Przemek
  • #4 1102394
    ertevu
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Sposób wejścia w tryb serwisowy podany jest w poniżej. Jest to co prawda dla Nokii 5525 , ale podejrzewam ,że tu będzie identycznie.Nie potrzeba do tego specjalnego pilota.Dalej podane jest jak przywrócić obsługę SCARTA.
    Service mode
    Select the service mode by pressing the Mute, OK (M) and TV buttons on
    the remote control unit. You can use the Yellow button to call up Service
    Menu 2 or 3 (or Service Menu 1 again).
    Use the cursor button A or v to select required adjustment and adjust it
    by using the cursor buttons 4 and ).
    Store into memory by pressing the red OK (M) button.
    Return to normal TV mode by pressing the TV button.
    Service adjustment which are made in service mode
    ...
    Service menu 2 (only for models with VT decoder 5854 40 381
    TXT Teletextcharacter sets: EAST/WEST/WEST TURK
    SCAR T SCART socket, YES/l=When a switching voltage is being
    received at pin 8 (+I2 V), the set switches from standby to the
    “ON” operating status (programme memory location El).
    YES/2=as for YES/l; however, the set switches back to the
    standby operating status when the switching voltage (at pin 8) is
    switched off. This does not apply if you have changed programme
    during operation.
    NO=El cannot be selected.
  • #5 1102493
    Przemek001
    Poziom 11  
    Sorki, ale chyba jestem wielkim lamerem.
    Naciskam mute, dalej ok i tv - i "zero" reakcji.
    Może robię coś źle? Pewnie na pewno.
    Rozumiem, że telewizor ma być włączony na jakimkolwiek kanale, ale czy te przyciski naciskam kolejno, czy muszą być one przyciśnięte jednocześnie? I czy OK (M) oznacza OK czy M (memory) na pilocie?, bo już w końcu nie wiem. Dodam tu, że używam pilota zastępczego, bo oryginalny jest w takim stanie, że nie tylko nie widać napisów na przyciskach, ale, że dosłownie rozchodzi się on w rękach i nie zawsze jestem w stanie użyć konkretnego przycisku.
    Dzięki za pomoc, ale bez łopatologicznego wyjaśnienia mi powyższych wątpliwości pewnie sobie nie poradzę.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam w Nowym Roku
    Przemek
  • REKLAMA
  • #6 1102735
    ertevu
    Poziom 18  
    Myślę ,że chodzi o M ( memory). Ponadto następnym krokiem jest wciśnięcie żółtego przycisku. trzy pierwsze czynności trzeba wykonać dosyć szybko .Można spróbować też najpierw wyłączyć do ST-BY. W poniedziałek mogę to wszysko sprawdzić dokładniej , dzisiaj tłumaczę tylko serwisówkę.
  • REKLAMA
  • #7 1102757
    Przemek001
    Poziom 11  
    Dzięki, próbowałem już na wiele sposobów - ale nadal wielkie nic.
    Jeśli rzeczywiście w poniedziałek otrzymałbym dokładniejszy opis, byłoby superowo.
    Jeszcze raz dziękuję
    Przemek
  • #8 1103591
    ertevu
    Poziom 18  
    Jak pisałem podane wejście w tryb był dla 5525 . Okazało sie ,że w Nokii 5524 jest inaczej. Przepraszam ,że wprowadzałem w błąd. Należy kolejno i bardzo szybko nacisnąć przyciski "i" , M i PROG. Na oryginalnym pilocie z 9V baterią przyciski te znajdują się odpowiednio : 1) prawy dolny róg z klawiszami numerycznymi , 2) czerwony klawisz z literą M (lewy górny klawisz pod klapką ) ,3) prawy dolny róg ( przycisk okrągły ) pod klapką. Jeżeli po naciśnięciu 3 klawisza pojawi się normalna plansza do szukania stacji - będzie to oznaczało ,że naciskaliśmy za wolno. Należy wówczas opuścić to menu klawiszem TV ( lewy dolny klawisz gdy zasunięta jest klapka) i powtórzyć czynności szybciej. Prawidłowo powinna ukazać się plansza z trzema wierszami : U1 , AGC,H-SHIFT. Tę planszę należy opuścić naciskając żółty klawisz pod klapką( drugi od końca w pierwszym rzędzie). Otrzymamy planszę drugą z wierszami : TEXT 2, SCART YES (prawdopodobnie tutaj będzie NO) , TEXT H-SHIFT i MULTI NO. Okrągłym przyciskiem prawo-lewo , góra - dól należy najechać na odpowiednią linijkę , zmienić zawartość i zapamiętać czerwonym klawiszem M. Następnie opuścić menu przyciskiem TV. Te czynności są już podpowiadane na planszy. Powodzenia.
  • #9 1104263
    Przemek001
    Poziom 11  
    Dzięki!!!
    Pomogło, choć na razie połowicznie. Rzeczywiście w opcji scart miałem no zamiast yes. Zamieniłem i w końcu tv widzi już av. Niestety obrazu nie ma, jest sam dźwięk. Gdy się włączy telegazetę na jakimkolwiek kanale, wtedy obraz z dvd się przez nią przebija. Czy to jeszcze jakiś problem z ustawieniami, czy może to być jednak jakieś uszkodzenie?
    Pozdrawiam
    Przemek

Jeszcze raz dziękuję za bardzo dokładne opisanie wejścia do opcji serwisowych.

Dodano po 22 [minuty]:

Poradziłem sobie. Wystarczyło na chwilę wyjąć kabel euro z tv i po minucie znów podłączyć. Mogę znów oglądać filmy.
    Wielkie dzięki dla Ertevu, za okazaną mi pomoc. Dziękuję!!!
    Przemek

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku sygnału wideo z odtwarzacza DVD podłączonego do telewizora Nokia 5524 przez wejście AV (SCART), które było nieaktywne. Przyczyną była zmiana ustawienia w menu serwisowym telewizora – opcja SCART była ustawiona na "NO" zamiast "YES". Wejście do menu serwisowego w modelu Nokia 5524 wymaga szybkiego, kolejnego naciśnięcia przycisków "i", "M" (memory) i "PROG" na pilocie, przy włączonym telewizorze. Po wejściu do menu i zmianie opcji SCART na "YES" telewizor zaczął wykrywać sygnał AV, jednak początkowo obraz nie był wyświetlany, a jedynie dźwięk. Problem z obrazem rozwiązało odłączenie i ponowne podłączenie kabla euro (SCART) po około minucie. Wskazuje to na konieczność resetu po zmianie ustawień serwisowych. W dyskusji podkreślono także, że oryginalny pilot jest potrzebny do prawidłowego wejścia do menu serwisowego, a pilot zastępczy może utrudniać obsługę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA