logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór DVB-T w Płocku z anteną szerokopasmową?

bystry1984 10 Mar 2012 15:53 3075 14
REKLAMA
  • #1 10658625
    bystry1984
    Poziom 10  
    Witam.Jestem Laikiem w sprawach anten TV oraz wszystkich parametrów jakie muszą spełniać,dlatego proszę o pomoc użytkowników z większym niż ja doświadczeniem.

Otóż:

Mieszkam w Płocku w domu jednorodzinnym.Antena z której ściągam TV jest w Sierpcu(odległość 30km w linii prostej). Chciałbym rozprowadzić instalację na 4 telewizory.Jakieś zaczątki instalacji już są.

Antena szerokopasmowa ustawiona w kierunku Sierpca wysoko nad budynkami.płytka wzmacniająca z zasilaczem i zwykły(raczej pasywny) rozgałęziacz.

I to jest problem bo jak już w jednym z TV złapię kanały cyfrowe to w drugim kanałów cyfrowych nie można znaleźć a analogowe wszystkie śnieżą.

Proszę o pomoc w modyfikacji instalacji bądź zrobienie całkiem nowej od podstaw łącznię z wymianą anteny,zakupem jakiegoś wzmacniacza i jakiejś płytki do anteny.Jeśli nie możecie mi pomóc to proszę chociaż o jakieś porady.

Z góry dziękuję za pomoc i jeśli będą ewentualne pytania na które będę umiał odpowiedzieć to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 10658711
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Pomocna strona. www.dipol.com.pl www.emitel.pl
  • #3 10658728
    stolarek_1988
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Antena szerokopasmowa czyli jaka? Zakładam że chodzi o popularną siatkę.

Z tego co widziałem to z Płocka do nadajnika jest troszkę więcej (około 40km).
    Na 40km powinna wystarczyć siatka, ale lepszym rozwiązaniem byłaby antena kierunkowa np Tri-Digit z symetryzatorem. Ewentualnie ATX 91 - większy zysk niż Tri-Digit.

Jeśli chodzi o rozdzielacz - może się okazać, że sygnał z anteny jest zbyt słaby w stosunku do tłumienia rozdzielacza. Zasilanie płytki wzmacniacza anteny musi być odseparowane od wyjścia sygnału na rozdzielacz - inaczej możesz uszkodzić głowice w TV.

Jak już podasz dokładnie to co masz u siebie zainstalowane (antena, wzmacniacz, zasilacz, przewody), będzie trochę łatwiej.

Na chwilę obecną skłonny jestem twierdzić, że słabej jakości przewody i rozdzielacz o dużym tłumieniu zrobiły swoje - dlatego też mocno śnieży analog.
  • #4 10658863
    bystry1984
    Poziom 10  
    Tak,antena siatkowa.

rozdzielacz pod ktory podlaczone sa kable to schwaiger VTF7823.Nie mogę sprawdzić w tym momencie jaka plytka jest przy antenie, wiem tylko ze na koncówce antenowej tej przy zasilaczu wzmacniajacym jest napisane 75 omów.Wyglada to tak jak ten zasilacz:
    http://allegro.pl/zestaw-wzmacniacz-antenowy-ceramic-zasilacz-i2154580855.html

A moze zaczne od rozgaleziacza antenowego aktywnego takiego np:
    http://allegro.pl/wzmacniacz-antenowy-wewnetrzny-aws-144st-i2188238105.html

Czy moze lepiej wymienic plytke w antenie??

Kable ktore sa rozprowadzone po domu sa cienkie dosc bo zlacze typu F jest luźne i gwint nie trzyma kabla dosc dobrze

Regulamin pkt 3.1.13 i pkt 3.1.18 .
    Proszę poprawić . [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #5 10658932
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2898
    Antena siatkowa wystarczy zupełnie i też można do niej zamiast wzmacniacza dać symetryzator. Odbieram na siatkowej z odległości ponad 60km .Z twojego opisu wynika jednak, że masz instalację źle zrobioną . Wszędzie styk musi być pewny. Próba bez rozgałęźnika a dopiero jak będzie odbiór rozdzielaj.
  • REKLAMA
  • #6 10659018
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 10659023
    bystry1984
    Poziom 10  
    Ten symetryzator ma byc podlaczony bez posrednio do anteny??

a zadnego wzmacniacza sygnalu nie dawac???
  • #9 10659899
    bystry1984
    Poziom 10  
    OK.Podeslij mi jakis link co moglbym kupic do tej mojej anteny siatkowej.Mowie o tym symetryzatorze

Proponuję wykazać troszeczkę własnej inicjatywy i nie czekać na gotowca. Koledzy podali już link do np. DIPOL-a a tam wszystko znajdziesz .
    Regulamin pkt 3.1.17.
    Przypominam o poprawieniu błędów Regulamin pkt 3.1.13 . [SP5ANJ]
  • #10 10660198
    seba65310
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    [SP5ANJ]
    Cytat:
    Proponuję wykazać troszeczkę własnej inicjatywy i nie czekać na gotowca. Koledzy podali już link do np. DIPOL-a a tam wszystko znajdziesz .

Muszę z kolegą się nie zgodzić w tej kwestii. Kilka tygodni temu chciałem kupić symetryzator i w pięciu sklepach z RTV-AGD nie mieli pojęcia co to jest. Co do Dipola to w ofercie mają cztery symetryzatory : 1 ,2,3,4 , dla laika jest to czarna magia. Ja proponuję: "2"

Poruszę jeszcze jedną kwestię - a mianowicie niektóre osoby piszą posty typu: "Pomocna strona www.emitel.pl" - dla mnie osobiście jest to informacja, abym opuścił to forum i poszukał tam informacji, a co za tym idzie rozwiązał problem na forum właśnie emitela.

Aaaaa... i kolega bystry1984, niech wykaże inicjatywę !!!
  • REKLAMA
  • #11 10660219
    stolarek_1988
    Poziom 21  
    -->dipol-->szukaj --> symetryzator
    Koszt - mniej niż 5zł.
    Kable jak dla mnie koniecznie wymień
    .
    Reszta jak najbardziej OK (w kontekście rad kolegów).

PS. Dostosuj swoje posty do regulaminu. W przeciwnym wypadku temat poleci do kosza.
  • #12 10660392
    bystry1984
    Poziom 10  
    Przepraszam za błędy.Inicjatywa,OK w momencie kiedy nabędę więcej wiedzy w temacie instalacji tv.

Na razie błądzę i po omacku staram się zrozumieć to wszystko.

Kabel który wychodzi z anteny do rozdzielacza jest gruby i końcówka typu F jest zamocowana dobrze.kable o których mówię odchodzą od rozdzielacza do TV.Wymienię jeden na próbę by sprawdzić czy to jest ta przyczyna i dam znać.Jeśli faktycznie pomoże to wtedy wymienię resztę.płytkę kupię i zamontuję do anteny niezależnie od wyników zmiany kabla.O wszystkich zmianach poinformuje :) Dziękuje za zainteresowanie :D

PS.Czy każda antena nawet taka siatkowa posiada miejsce na taki symetryzator
  • #13 10660605
    stolarek_1988
    Poziom 21  
    Tylko pamiętaj, że jeśli zamienisz płytkę na symetryzator - nie podłączaj zasilacza.
  • #14 10661066
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Kolego seba65310 jeżeli podaje się stronę typu emitel, to nie dlatego aby opuścić stronę elektrody tylko zapoznać się z rozmieszczeniem nadajników i aby pytający sprawdził czy jest w zasięgu stacji nadawczych. Poco ma tworzyć instalację antenową która może się nie sprawdzić. Dobrze wiemy jak wygląda uruchamianie poszczególnych MUX-ów oraz z jaką nadają obecnie mocą a z jaką docelowo.
  • #15 10662061
    bystry1984
    Poziom 10  
    Co do tych muxów wydaje mi się że będę odbierał dwa tylko,ale mogę się mylić.

Dziękuję za podpowiedź z tym zasilaczem bo pewnie bym go podłączył.

Jutro zamówię symentyzator i jak go wymienię dam znać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Płocka poszukuje pomocy w poprawie odbioru sygnału DVB-T z anteną szerokopasmową, która jest zainstalowana w jego domu jednorodzinnym. Antena jest skierowana w stronę nadajnika w Sierpcu, oddalonego o około 30 km. Użytkownik ma problemy z odbiorem kanałów cyfrowych na czterech telewizorach, gdzie w jednym z nich sygnał jest dostępny, a w pozostałych nie. Wskazano na możliwe przyczyny problemu, takie jak słabej jakości przewody, rozdzielacz o dużym tłumieniu oraz niewłaściwe złącza. Rekomendacje obejmują wymianę rozgałęźnika na aktywny, zastosowanie symetryzatora zamiast wzmacniacza oraz użycie lepszych kabli antenowych. Użytkownik planuje wymienić płytkę w antenie oraz przetestować nowe kable, aby poprawić jakość sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA