logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony STR-DE345 buczenie. Dotyczy to tylko funkcji tunera.

Hollender 31 Gru 2004 14:49 2994 10
REKLAMA
  • #1 1100548
    Hollender
    Poziom 11  
    Dzień dobry.Od jakiegoś czasu w moim amplitunerze pojawił się problem buczenia.Dotyczy to tylko funkcji TUNER.Na pozostałych funkcjach jest wszystko OK.Na początku buczenie pojawiało się tylko po włączeniu,po dłuższej chwili ustawało,ale zauważyłem że czas ten się wydłużał i obecnie trwa cały czas.Pomierzyłem napiecia,poprawiłem luty i nic.Co do napięć to nie mam pewności bo dysponuję schematem str-de235-335 a to co w moim str-de345 jest trochę się różni.Bardzo byłbym wdzięczny za podpowieć lub przesłanie schematu tego amplitunera.
  • REKLAMA
  • #2 1100701
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jeżeli jest to objaw przydźwięku sieciowego, a dzieje się to tylko przy odtwarzaniu tunera, to musiałbyś się przyjrzeć zasilaniu tego tunera, dobrze by było jak byś rzucił schematem, bo tak na migi to nie za bardzo.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1100902
    Hollender
    Poziom 11  
    Witam Janek!Z mojego "doświadzcenia" wygląda na sieciowe.Jedno co mnie zastanawia to ulega wzmocnieniu czyli rośnie z poziomem głośności i odwrotnie. Ale faktycznie to ma miejsce tylko na tunerze i po włożeniu anteny.Bez anteny jest tylko szum.Na pozostalych funkcjach ampli działa bez zarzutu.CD,TV|sat potencjometr na max. i trzeba zbliżyć się do głośnika aby usłyszeć że działa.Schemat mam tylko 235;335 a jak napisałem trochę się różnią.Zasilanie tunera 4,97; 11,63.Pan w serwisie Sony też mnie naprowadzał na zasilanie.Bardzo dziękuję za dalsze sugestie.Pomału robi się tak: albo on albo ja.
  • #4 1100947
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jak filtracja padnie w przedwzmacniaczach, w tej sytuacji, jest to tuner, to przydźwięk idzie po sygnale i dla tego jak robisz głośniej to przydźwięk się wzmacnia, sprawdź dokładnie ten zasilacz, za zwyczaj dostaje przebicia tranzystor szeregowy i niby napięcie jest, ale filtracji nie ma i już jest problem.
    Pozdrawiam
  • #5 1101000
    Hollender
    Poziom 11  
    Jak narazie dziękuję o wynikach napiszę. Wszystkiego dobrego w 2005.I przyjemnej zabawy-nie przy drucikach.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 1101224
    Hollender
    Poziom 11  
    Witaj Wojtek.Bardzo Ci dziękuję za linka.Dość mocno się napociłem i nie modłem znaleść tego modelu.Jeszcze raz dziękuję i wszystkiego dobrego w Nowym Roku,oby elektrony nam sprzyjały!
  • #8 1151161
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam

Co za szczęście w nieszczęściu, że trafiłem na ten post a wystawiłem nowy. Mam dokładnie ten sam problem, wręcz identyczny. U mnie jeszcze dodatkowe objawy, to przy przełączaniu przycisków na panelu amplitunera, efektów, czy mute, czy innych potrafi ustawiać opcje nie należące do tego przycisku, np. wciskam podbicie basów, włacza się mute, wyłączam efekty, właczają się ustawienia balansu itp, różne dziwne rzeczy, nie przypisane do danego przycisku, z pilota, jest wszystko ok.

Hollender, naprawiłeś tą usterkę z buczeniem?, podpowiedz proszę, co trzeba zrobić, bo nie mogę słuchać radyjka a lubię jak cos mruczy a nie buczy do snu.

Pozdrawiam
    Marek
  • #9 1152351
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Schemat jest ale ten service manual, jest jakby niepełny nie ma wszystkich stron, z tego co zdążyłem sie zorientować, to jest rozbita część zasilacza na poszczególne strony, czy bardziej zaawansowani elektronicy, mogliby dac wskazówke, na podstawie tego schenmatu, na jakich elementach skupic się, które miały by wpływ na prace Tunera?. W większości w module zasilającym sa stabilizatory napiecia, a może jakieś kondki wziąść pod uwagę, być może nie filtruja odpowienio napięcia. Nie chciałbym wszystkich elementów wymieniać. Jak to sie mówi, lepiej zapytac i raz niech sie z Ciebie smieją, niz życ w niewiedzy całe życie.
  • #10 1161515
    McKwacz
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Witam,przelutuj połączenia ekranów w części tunera (mam na myśli głowicę ukf), i inne miejsca połączenia z masą

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W amplitunerze Sony STR-DE345 pojawił się problem buczenia występujący wyłącznie podczas korzystania z funkcji tunera. Buczenie nasila się wraz ze wzrostem głośności i jest obecne tylko przy podłączonej antenie, natomiast pozostałe funkcje urządzenia działają prawidłowo. Podejrzenia padły na zasilanie modułu tunera, gdzie możliwe jest uszkodzenie filtracji napięcia, najczęściej związane z przebiciem tranzystora szeregowego w zasilaczu, co powoduje brak odpowiedniej filtracji i pojawienie się przydźwięku sieciowego. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana elementów filtrujących, kondensatorów oraz przelutowanie połączeń masy i ekranów w części tunera, zwłaszcza w okolicy głowicy UKF. Udostępniono schemat serwisowy amplitunera, choć niepełny, co ułatwia diagnozę. Dodatkowo zgłoszono problemy z nieprawidłowym działaniem przycisków panelu, co może wskazywać na dalsze usterki elektroniczne. Ostatecznie autor poradził sobie z buczeniem, jednak dyskusja wskazuje na konieczność skupienia się na zasilaniu i filtracji napięć w module tunera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA