logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczna odległość budynku od linii 110kV

jasiek_b 13 Mar 2012 14:07 42869 11
REKLAMA
  • #1 10671643
    jasiek_b
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam,
    Chciałem poruszyć temat wielokrotnie wałkowany w internecie. Niestety nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi więc będę wdzięczny za takową. Jestem posiadaczem działki w granicy której przebiega napowietrzna linia energetyczna 110kV. Zakład Energetyczny wyraził zgodę na budowę domu w odległości 12,7 m liczone w poziomie od osi linii. Po ponownie złożonym przeze mnie wniosku zmniejszyli tą odległość do 10m od budynku. Zadowolony z uzyskanej akceptacji ze strony ZE zacząłem się sam zastanawiać - czy to bezpieczne iż tak blisko chcę podejść z budynkiem do przedmiotowej linii? Byłbym wdzięczny za merytoryczną odpowiedź czy jest jakieś widoczne oddziaływanie na życie i zdrowie człowieka? Rodzina jest dla mnie najważniejsza i nie chciałbym się do końca życia zastanawiać czy nie narażam jej na niebezpieczeństwo.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 10671716
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2632
  • REKLAMA
  • #3 11157886
    michals7
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    kolego czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak wyglądała procedura związana z uzyskaniem pozwolenia na budowę w odległości 10 m od linii 110 kV? będe bardzo wdzięczny, w najbliższym czasie będzie mie coś takiego czekać, więc dziękuje z góry za wszelkie wskazówki jak to ruszyć

Zdanie zaczyna się wielką literą. [retrofood]
  • #4 11199909
    jasiek_b
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam,
    Procedura uzyskania pozwolenia różni się tylko jedną rzeczą - do stosu dokumentów wymaganych do zezwolenia do urzędu gminy/miasta etc. należy dołączyć opinię TAURONu n/t odległości budynku od osi linii. W moim przypadku było to 12,7 m jeśli ściana od strony linii ma okna, oraz chyba 9 m jeśli okien nie ma. Ponieważ my mamy okna tylko z łazienki i kotłowni od strony linii, pisałem ponowny wniosek o zmniejszenie odległości 12,7 na 10 m. Tauron wyraził zgodę, i obrys domu został wkomponowany w mapę do celów projektowych w tej właśnie odległości. Reasumując - zacznij od wysłania pisma z prośbą o określenie odległości domu od linii do lokalnej siedziby/nadzorcy twojej linii WN - do Tauronu. Każdą sprawę traktują indywidualnie, gdyż znaczenie ma też w jakiej odległości jest słup od Twojej działki. Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #5 11210274
    Badryk
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    jasiek_b
    Jeśli wybudujesz dom w odległości 10m od osi linii to będzie oznaczało że w najlepszym przypadku najbliższy przewód będzie oddalony od domu o 7m wiec istnieje szansa że taki przewód w przypadku złamani słupa spadnie ci na dom.
    Prawdopodobieństwo małe ale przez 50 lat wiele może sie wydążyć a generalnie większość tych słupów już swoje lata ma i nie zanosi się ja jakąś większą ich wymianę.
    Na pewno w przyszłości dom przy takiej linii będzie ciężko sprzedać.
    Osobiście nie wybudował bym się koło czegoś takiego, szkodzi nie szkodzi testować na sobie nie ma co.
    Plus to niezła ochrona odgromowa.
  • #6 11210330
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 940
    Na Wiśniewie (Warszawa/Białołęka) kumpel ma dom prawie bezpośrednio pod słupami 110kV, budowany kilkadziesiąt lat temu, dzieci (zdrowe, parka) ma, wad takiego posadowienia nieruchomości w zasadzie nie stwierdził (kiedyś TV analogowa trochę zakłócona, dziś MPG-4 działa idealnie), zaleta: kumpel któtkofalowiec, jak sygnał wszedł na linię wn to z japończykami gadał jak przez ścianę.
  • #7 11211019
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    cirrostrato napisał:
    Na Wiśniewie (Warszawa/Białołęka) kumpel ma dom prawie bezpośrednio pod słupami 110kV,

Podobna sytuacja ma miejsce w miejscowości Tarnowiec k. Tarnowa. Linia 110kV dwutorowa przebiega nad domami ( lokalizacja jakieś 300m na północ od kościoła w Tarnowcu).
  • #8 11211402
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    Koledzy "przeżywają" 110-kę.
    A tu proszę:
    Bezpieczna odległość budynku od linii 110kV
    Linia czterotorowa dwunapięciowa (2x400kV + 2x220kV) w centrum wsi nad głowami mieszkańców.
  • #9 11212246
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    zbich70 napisał:
    Koledzy "przeżywają" 110-kę.
    A tu proszę:
    Linia czterotorowa dwunapięciowa (2x400kV + 2x220kV) w centrum wsi nad głowami mieszkańców.

A czy to niechodzi o sławną linię Plewiska - Kromolice. Nie jest to chyba najlepszy przykład. ;-)

Ale fakt - mam rodzinkę mieszkającą blisko 220-tki Konin- Łódź i nie ma tam żadnych problemów.

pzdr
    -DAREK-
  • #10 11212419
    zbich70
    Poziom 43  
    Darom napisał:
    A czy to niechodzi o sławną linię Plewiska - Kromolice.

Dokładnie tą.
    Były tam problemy, protesty, interpelacje...
    A linię jednak postawiono. I stoi. ;)
  • #11 11212527
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    zbich70 napisał:
    Darom napisał:
    A czy to niechodzi o sławną linię Plewiska - Kromolice.

Dokładnie tą.
    Były tam problemy, protesty, interpelacje...
    A linię jednak postawiono. I stoi. ;)

No własnie stoi od niedawna, więc o skutkach zdrowotnych trudno jeszcze mówić. Jak pamiętam linia ta była ułożona w linii swojej poprzedniczki 1x220kV. Te słupy w porównaniu z tą 220tką to olbrzymy.

Kiedyś mierzyłem natężenia pól: E i M 220tki (własnie tej wspomnianej Konin Łódź) oraz dwutorowej 2x400kV. I ta ostania średnio miała 3x większe natężenia (przy odległości 50m. Taka wielotorówka (coś mi świta że to jest 2+4) to będzie miała pewno przynajmniej 6x wieksze natężenia.

pzdr
    -DAREK-
  • REKLAMA
  • #12 11215854
    zbich70
    Poziom 43  
    Darom napisał:
    Jak pamiętam linia ta była ułożona w linii swojej poprzedniczki 1x220kV. Te słupy w porównaniu z tą 220tką to olbrzymy.

Swego czasu śledziłem co dzieje się z budową tej linii na podstawie tego co udało się znaleźć w necie. Ciekawostką jest to, że przez wieś Łęczyca udało się przeprowadzić linię po starej trasie (przez środek wsi), natomiast w Kórniku, mimo że stara dwusetka przebiegała kilkaset metrów od zabudowań, udało się wynegocjować odsunięcie nowej linii o kolejne kilkaset metrów.

Nic dziwnego, że słupy są słusznych rozmiarów (jak kolega nazwał - olbrzymy). Żeby zmieścić cztery tory WN i zachować odległości, słup musi być zaje**y.
    Szacunek też dla budowniczych, bo z tego co wiem większość z nich była stawiana metodą "wysokościową"... 8-O

Przy okazji pytanie do kolegów z Wielkopolski.
    Z tego co wiem odcinek Plewiska - Kromolice - Ostrów Wlkp. jest pod napięciem. A na jakim etapie jest linia Kromolice - Pątnów?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię bezpiecznej odległości budynku od napowietrznej linii energetycznej 110kV. Użytkownik zadał pytanie o zgodność budowy domu w odległości 10 m od osi linii, po uzyskaniu zgody od Zakładu Energetycznego. Odpowiedzi wskazują na różne aspekty bezpieczeństwa, w tym ryzyko związane z ewentualnym upadkiem przewodów oraz wpływ na zdrowie mieszkańców. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z budową w pobliżu linii 110kV, podkreślając, że w niektórych przypadkach nie stwierdzono negatywnych skutków zdrowotnych. Wskazano również na konieczność uzyskania opinii od lokalnego dostawcy energii, takiego jak TAURON, w celu określenia minimalnych odległości budynku od linii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA