logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć matrycę LCD z laptopa do karty graficznej?

filip1331 01 Sty 2005 13:59 2903 8
REKLAMA
  • #1 1101763
    filip1331
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam!
    Dostałem ostatnio poradnik jak zrobićprojektor z monitora lcd. Takie kosztuję ok 500 zł. Trochę dużo :cry: A gdyby kupić matrycę lcd z laptopa? Posiada ona złącze 30 stykowe płaskie. Można zrobić jakiś kabel aby weszło do karty graficznej? Taka matryca kosztuje ok 150 zl
    Pozdrawiam
    Filip Wojnowski
  • REKLAMA
  • #2 1101959
    Ciaptak
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    moglbys wrzucic schemat jak taki projektor zrobic??
  • REKLAMA
  • #3 1102455
    filip1331
    Poziom 16  
    ok jak tylko pojadę do mojego wujka to to odbiore. To jest cała ksiazka 30-40 stron w pdf. Postaram się w tym tygodniu!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1107370
    Abili
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    filip1331 napisał:
    Witam!
    Dostałem ostatnio poradnik jak zrobićprojektor z monitora lcd. Takie kosztuję ok 500 zł. Trochę dużo :cry: A gdyby kupić matrycę lcd z laptopa? Posiada ona złącze 30 stykowe płaskie. Można zrobić jakiś kabel aby weszło do karty graficznej? Taka matryca kosztuje ok 150 zl
    Pozdrawiam
    Filip Wojnowski

Witam
    Sama matryca nie rozwiązuje sprawy jest bez sterownika.

AB
  • #5 1115515
    filip1331
    Poziom 16  
    Dzięki. Szkoda, myślałem że może się jakoś uda...
  • #6 1118518
    filip1331
    Poziom 16  
    Nie zrozumiałem wcześniej! Chodzi mi o to czy da się wziąźć matryce lcd z laptopa, a później przerobić wtyczkę przy tej matrycy, żeby kabelek do wtyczki w stacjonarnym kompie od monitora konczyl się ta matrycą. Komputer ma to traktować jako nowy monitor i tyle!
  • REKLAMA
  • #7 1119096
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Co sie nie da wszystko sie da. MAtryce z laptopa da siepodłączyc pod karte graficzna tylko trzeba miec sterownik koszt ok 300$ wiec nie wiem czy sie oplaca ale poco komu takie zeczy jak w kazdym LCD chodzi o clale OSD które na tym jest. Jezlei chcesz uruchomic matryce tak na prosto to nie sprawiawiekszego problemu tylko kombinowac trzeba i nie podlaczysz pod D-sub ale DVI. Aha jeszcze jedno mialem gdzies pliki z takimi pierdolami ale zawiele tego niepylo ale w neciejest to opisane i jezeli komus sie zechce to znajdzie mozepozniej zamieszcze jakies pliki.Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 1119108
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Jest jeszcze coś takiego ja feature connector na starszych kartach graficznych i tam można matrycę podpiąć bezpośrednio ale nic za darmo osiągniemy maxymalnie 256 kolorów a rozdzielczość też niezbyt rewelacyjna.
  • Pomocny post
    #9 1119408
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    FAkt zapomiałem o tym ale ja znalazłemna 16 Bit gdzies.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia matrycy LCD z laptopa, posiadającej 30-stykowe płaskie złącze, bezpośrednio do karty graficznej komputera stacjonarnego. Podkreślono, że sama matryca nie wystarczy, ponieważ wymaga sterownika do prawidłowego działania. Przeróbka wtyczki i wykonanie kabla do podłączenia matrycy do karty graficznej jest teoretycznie możliwe, jednak wymaga specjalistycznego sterownika, którego koszt może wynosić około 300 USD, co czyni takie rozwiązanie nieopłacalnym. Zaznaczono, że matrycę można podłączyć do karty graficznej przez złącze DVI, a nie D-sub. Wspomniano także o starszych kartach graficznych z feature connector, które umożliwiały podłączenie matrycy bezpośrednio, lecz z ograniczoną jakością obrazu (maksymalnie 256 kolorów i niska rozdzielczość). Wskazano, że w internecie można znaleźć opisy i pliki dotyczące takich przeróbek, jednak wymagają one zaawansowanej wiedzy i kombinacji sprzętowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA