logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór telewizora 40 cali do salonu: plazma, LCD czy LED? WiFi i multimedia

trenx90 13 Mar 2012 21:03 5657 15
REKLAMA
  • #1 10673545
    trenx90
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Witam, chciałem poradzić się was drodzy koledzy odnośnie TV.

Sprawa ma się tak:

Chcę kupić dwa telewizory:

1 - do pokoju gościnnego

2- do sypialni

Ad. 1

Myślę, że w pokoju gościnnym 40cali w zupełności wystarczy.

Teraz pytanie : PLAZMA, LCD czy LED ?

Telewizor raczej byłby multimedialny, a więc oglądanie TV, gry na PS3, oglądanie filmów pod USB oraz gdyby była możliwość WIFI.

Ps. Nie wiem na jakiej zasadzie działa WIFI w TV.

Mam w domu ruter, który jest połączony z serwerem NAS (qnap) i na tym serwerku mam multimedia - i tu pytanie czy telewizor z WIFI bez problemu połączy się z moim domowym serwerem tak by móc oglądać z serwera filmy i słuchać muzyki ?

Bardzo proszę o pomoc - jest to dość istotny aspekt dla mnie.

Zależny mi też na dość dobrym obrazie.

Kwota jaka mogę przeznaczyć to granica 2000-3000 zł

Ad. 2

Sypialnia, spokojne zaciszne miejsce, gdzie czasami można coś obejrzeć w TV kiedy jest się zmęczonym :)

Myślę, że tutaj 25-30 cali wystarczy.

Zastosowanie ? Praktycznie jak powyżej a więc TV, gry, filmy, muza, usb i wifi.

Kwota: 1000-1500zł

W obu przypadkach 3D nie ma dla mnie znaczenia.

Bardzo proszę o porady , propozycje godnych uwagi modeli TV.

Oczywiście TV muszą też mieć DEKODER DVB-T

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 10681216
    trenx90
    Poziom 14  
    a jak to jest z tym WIFI w telewizorach ? czy zdoła mi odczytać np filmy z mojego serwera NAS ?
  • #4 10682072
    drewniany80
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Z czystym sumieniem mogę polecić SAMSUNGA UE40D6500 bardzo ładny obraz cienka ramka, niskie zużycie energii, cena też praktycznie mieści się w twoich granicach.
  • #5 10686366
    trenx90
    Poziom 14  
    Zastanawiam się nad tym samsungiem - słyszałem o dobrych opiniach na jego temat.

Czy ten samsung ma w sobie kamerę oraz WIFI wbudowane czy konieczny jest jakiś adapter wifi ?

Jak to jest z tym WIFI w TV - mając ruter oraz serwer nas (qnap) czy TV wykryje mi serwer tak bym mógł z niego oglądać filmy na TV ?

Nadmienię, że salon mam od strony południowej - bardzo dobre nasłonecznienie.
  • REKLAMA
  • #6 10687604
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 10687676
    trenx90
    Poziom 14  
    A jakieś info dotyczące WIFI i serwera domowego ?
  • #8 10704296
    Cossmo
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Wifi jest wmontowanie i w odległości kilku metrów bez problemów łączysz się bezprzewodowo. Możesz też przez kabel podłączony do routera - bardzo stabilne połączenie jeśli jest duża odległość od routera. Transfer minimalny do oglądania filmów przez internet jak iPla, TVN, iplex to około 10 Mb. Rzeczywiście w bardzo jasnych pomieszczeniach wszystko odbija się w TV, ale rekompensuje to bardzo dobra jakość obrazu i jaskrawość. Niestety im jaśniej tym wiekszy pobór prądu. Przy 3D niestety 2 razy większy. Tak jest też u innych producentów. Wieczorem to około 50W i to jest bardzo dobry wynik - takiego wyniku można pozazdrościć przy 40".
    Teraz po ponad miesiącu stwierdzam, że 3D to tylko wisienka, którą kosztuje się krótko i tylko wie się o tym, że jest - praktycznie bez niej jest bardzo dobrze - aktualne 3D to jeszcze nie jest prawdziwe 3D. Jeszcz trochę czasu poczekamy na prawdziwe.
  • #9 10704634
    trenx90
    Poziom 14  
    No tak....

Kurcze cały czas mam dylemat, bo tak naprawdę to nie zależny mi na tym 3D.

Ważne bym miał te WIFI oraz USB - ten Samsung UE40D6500 wydaję się że spełni moje oczekiwania ale nie jestem do końca przekonany - cena 3000zł tak na granicy mojego budżetu

Z kolei ta Toshiba 40TL 838 tańsza - 2500zł - ale widzę tu na forum że coraz więcej ludzi wydaje negatywne opinie na jej temat.

Nie wiem co kupić .....

Trzeba jechać do sklepu i obejrzeć jednak inaczej będzie obraz wyglądać w sklepie a inaczej w domu - nie chciałbym się rozczarować.

Co robić ?
  • REKLAMA
  • #10 10709839
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 10710404
    trenx90
    Poziom 14  
    No nie wiem, przytoczę tutaj wypowiedź koleżanki Jyda
    Link
    "Eh... no i doszłam.. kupiliśmy Toshibę, wszystko było ładnie i pięknie, ale po podłączeniu w domu bez rewelacji. Oglądając kanały w HD widzę "mazania", a w szczególności np. gdy jest dużo nagromadzonych linii blisko siebie, to aż migocze np. ubranie/koszula w drobne paski. Jasne, białe tło jest za białe, wygląda jakby padało od żarówek LEDowych - zimny biały, (technologia LED w sumie). Nagłe zoom'owania w obrazie to nagromadzone piksele. Na jasnych tłach krawędzie w kątach mają przyciemnienia, a na ciemnych rozjaśnienia. Sama już nie wiem czy nie popadam(y) w zbyt skrajną wnikliwość :cry:
    Rozważamy wymianę na Panasonica G30 (lub GT30).

Jeśli możecie/ potraficie pomóc proszę o radę.

PS.
    LOCOLOCO thx, fachowe doradztwo w sklepie i to nie sarkazm, <lubię to!>
    "
  • #13 10717808
    trenx90
    Poziom 14  
    Oglądałem dziś w kilku marketach interesujące mnie TV.

Powiem szczerze, że Toschiba TL 838 nie powaliła mnie na kolana a zwłaszcza za fakt złego spasowania tyłu obudowy z matrycą. Myślałem, że to wina pojedynczego egzemplarza ale w kolejnych dwóch marketach niestety to samo.

Oglądałem również SAMSUNGA UE40D6500 oraz ten sam model w 46calach.
    W pierwszej chwili SAMSUNG robi wrażenie. Po oglądaniu TV przez 20 min kolory trochę zrobiły się dla mnie jaskrawe. Poprosiłem więc by podłączyli TV pod jakiś dekoder (zapodali N) widać było np na TVN podczas oglądania mapy z pogodą jak np było 15stopni C to ta piętnastka robiła taki podwójny cień - nie jestem pewien czy to taka przypadłość czy może co innego. Sprzedawca powiedział, że to wina anteny, że tyle mają TV podłączonych pod jedna antenę , że tak się dzieje. Czy tak jest nie wiem tego, ale praktycznie w każdym sklepie tak było.

Minusem jest oczywiście 3D, którego nie można wyświetlić w FULL HD

Za dość bogate multimedia stawiałbym na plus dla tego TV.

W innych sklepach zaproponowano jako alternatywę dla omawianego Samusnga - model SONY KDL-40HX720.

Ten TV też zrobił na mnie duże wrażenie multimedia też całkiem sobie, nie miałem pendrive żeby zobaczyć jak sprawiają się filmy na USB jednak jeden z uczciwych sprzedawców powiedział, że SONY może mieć problemy z odtwarzaniem niektórych formatów. Samsung raczej tego problemu nie ma zaś ma problem z polskimi znakami.

Czy ktoś spotkał się bądź ma ten model SONY KDL-40HX720 i może cokolwiek o nim powiedzieć ?

Model tego Soniacza jest o jakieś 200-300zł droższy.

Nie ma wbudowanego WIFI ale można dokupić adapter.

Mam wrażenie że obraz jakby lepszy w sony.

Dylemat pomiędzy SONY a SAMSUNG (omawiane modele)

Proszę o poradę.
  • #14 10719421
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 10719564
    Kpc21
    Poziom 23  
    Ocena: 101
    I na końcu się okazało, że użytkownik który założył temat jest z Sonego zadowolony (tyle że kupił wyższy model).

Wygląda na to, że z Sonymi jest jak z Samsungami. "Display-Lotto". Zależy jaka się trafi matryca.
  • #16 10734277
    trenx90
    Poziom 14  
    I stało się.

Jestem posiadaczem SAMSUNGA UED406500.

Po pierwszym dniu oglądania jestem zadowolony.

Multimedia spisują się świetnie.

Tego mi było trzeba.

Dziękuje za wszystkie wypowiedzi.

Temat można zamknąć.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 40 cali do pokoju gościnnego oraz 25-30 cali do sypialni, z naciskiem na multimedia, WiFi oraz dobrą jakość obrazu. W dyskusji pojawiły się rekomendacje modeli, takich jak Toshiba 40TL838 oraz Samsung UE40D6500. Użytkownicy podkreślają znaczenie WiFi w telewizorach, które umożliwia połączenie z serwerem NAS (qnap) w celu odtwarzania filmów i muzyki. Wskazano, że Samsung ma wbudowane WiFi, ale brak mu kamery. Użytkownicy zauważają również, że jakość obrazu może się różnić w zależności od warunków oświetleniowych oraz kalibracji telewizora. W końcu, użytkownik zdecydował się na zakup Samsunga UE40D6500, z którego jest zadowolony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA