logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zasilacza i obudowy do Intel i5-2500k i MSI GTX 580 Twin Frozr II/OC

marcinp1984 14 Mar 2012 20:13 2105 15
REKLAMA
  • #1 10677730
    marcinp1984
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Przymierzam się do złożenia jakiegoś zestawu, a w zasadzie od dziś już po części rozpocząłem to składanie. I pytanie, które dosyć często jest poruszane... czyli jaki zasilacz do tego będzie najodpowiedniejszy... Przeglądałem fora, wiem jakie są polecane, jednak są zasilacze o podobnych parametrach a troszkę tańsze - jak wiadomo każdy grosz się przyda a chciałbym się zamknąć ze wszystkim w kwocie 3 tys zł. Jednak nie chciałbym aby ta oszczędność miała się okazać w przyszłości jakimś mankamentem.

Wygląda to tak:
    Procesor: Intel Core i5-2500k
    Grafika: MSI NVIDIA GF 580 GTX Twin Frozr II/OC
    RAM: Kingston HyperX 1600 8GB DDR3 (2x4GB) (a może Corsair DDR3 2x 4GB 1600MHz CL8 Vengeance?)
    MOBO: ASUS P8P67 EVO Rev 3.0 (ewentualnie trochę tańsza czyli Pro, zależy od tego w jakiej cenie uda się kupić)

Do tego dochodzi:
    HDD Seagate 750GB, karta muzyczna SoundBlastera, oraz nagrywarka DVD, czyli jedyne resztki, które nadają się do czegokolwiek z mojego obecnego komputera.

I teraz dwa pytania, a może nawet trzy.

1. Ostatni mój komputer składałem 10 lat temu do tego czasu się sporo zmieniło Wesoły Jakieś sugestie, jakieś zmiany? Jedyne czego już nie zmienię to grafiki bo dzisiaj ją kupiłem.

2. Dobra, przewiewna i tania obudowa... Jaka? Gdzieś wyczytałem o CoolerMaster ELITE 430, podobno jest ok. Zmieści się w nią ta grafika? Czy może być problem. Może jakaś inna w podobnej cenie a wcale nie gorsza która wszystko ładnie pomieści?
    2. Dobrze by było jakby zmieściło się do takiej obudowy jakieś chłodzenie na procesor, chociażby stary poczciwy Scythe Mugen 2. Póki co procesora ruszać nie będę ale skoro tak łatwo się kręci to czemu w przyszłości go delikatnie nie popchnąć do przodu Wesoły

3. Jaki zasilacz? Osobiście rozważam dwa poniższe.
    - Zasilacz XFX Core PRO 650W 80+ BRONZE ATX - 319zł
    - COOLERMASTER Silent Pro M700 MODULAR 700W - 279zł
    Oczywiście ten drugi podoba mi się bardziej ze względu na cenę. Oba mają jedną linie +12V odpowiednio 53A dla pierwszego i 50A dla drugiego. Czyli to jest akurat zbliżone. A co do reszty to nie wiem, zupełnie się na tym nie znam. Nie wiem po co te wszystkie kable i dlaczego aż tyle :D Czy są one w ogóle odpowiednie do takiego zestawu? Biorąc również pod uwagę to, że w przyszłości mogę kręcić procesor ale na pewno nie jakoś ekstremalnie. Może jakaś inna propozycja w podobnej cenie?

Bardzo proszę o opinie nawet jakieś bardzo kontrowersyjne. Rozważe każdą propozycję.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10679710
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Zestaw pomyślany ok. Obudowa każda jaka ci się spodoba ale 51 cm. Sam mam CM Centuriona 590 i luzik w środku. Zasilacz firmowy min 600W max 700W preferuję Tagana bo sprawdzone organoleptycznie lecz dobre firmowe zasilacze są ok.
  • #3 10679821
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    marcinp1984 napisał:
    - Zasilacz XFX Core PRO 650W 80+ BRONZE ATX - 319zł
    Wersję 550W weź. I tak będzie ogromny zapas.
    irondick napisał:
    Zasilacz firmowy min 600W max 700W preferuję Tagana bo sprawdzone organoleptycznie lecz dobre firmowe zasilacze są ok.
    Może od razu 1000W?! Tagany już się "skończyły". Teraz nie są to już takie fajne zasilacze.
  • REKLAMA
  • #4 10680009
    marcinp1984
    Poziom 9  
    Jeśli chodzi o zasilacz to skłaniał bym się ku Thermaltake Smart 630W 80+, już kilka osób mi go polecało więc coś w tym chyba jest. Poza tym jest sporo tańszy.
  • #5 10680100
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    XFX Core 550 będzie idealny do tego zadania. Możesz również się zastanowić nad Corsair Builder Series CX 500/600w.
  • REKLAMA
  • #6 10680110
    daavid117
    Poziom 42  
    Według opinii to dobry zasilacz. Moc taka jak XFX Core 550W. Osobiście skłaniałbym się ku temu drugiemu (to w końcu Seasonic).
  • REKLAMA
  • #7 10680616
    marcinp1984
    Poziom 9  
    daavid117 a o którym zasilaczu teraz piszesz?
    Ten Thermaltake Smart 630W 80+ też byłby wystarczający?
  • #8 10683884
    marcinp1984
    Poziom 9  
    Ciągle jednak nie wiem co brać aczkolwiek pozostaje coraz mniej które rozważam. Mam jeszcze inne pytanie którego nie poruszałem. Biorąc pod uwagę, że pewnie kupię obudowę Regnum l50, to czy poniższe zasilacze bedą do niej odpowiednie? Mam na myśli długość kabli bo gdzieś czytałem że np ten wymieniony jako ostatni w jakiejś obudowie starczał na styk a ten Regnum wcale mały nie jest.

ZASILACZ OCZ ZS 650W 80+
    XFX Core PRO 550W 80+
    Thermaltake Smart 630W 80+

może to by mi się udało kupić w cenie powyższych:

OCZ STEALTH X STREAM2 700W
  • #9 10684004
    daavid117
    Poziom 42  
    marcinp1984 napisał:
    ZASILACZ OCZ ZS 650W 80+
    XFX Core PRO 550W 80+
    Thermaltake Smart 630W 80+
    Moim zdaniem w takim porównaniu i tak XFX Core 550W. Więcej mocy i tak nie potrzebujesz, a w takim zestawieniu OCZ SXS2 jest po prostu jakościowo najgorszy.
  • #10 10684034
    marcinp1984
    Poziom 9  
    W sumie też wydaje mi się że wystarczy, bo nawet jak będę się chciał w przyszłości przesiąść na gtx680 to już na tą chwile wiadomo że jest mniej prądożerny i zapas się jeszcze zwiększy.

A jak wygląda kwestia długości przewodów do obudowy regnum l50?
  • #11 10689083
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 839
    marcinp1984 napisał:
    Bardzo proszę o opinie nawet jakieś bardzo kontrowersyjne. Rozważe każdą propozycję.

Jeśli prosisz o opinie to dostaniesz i ode mnie.
    O zasilaczu już powiedziano wyżej, pamięci zmieniłbym na inne Patriot/Geil/A-Data/Corsair bez fikuśnych dużych radiatorów, HyperXy omijaj. Grafika średni a nawet kiepski wybór, Radek HD7870 - wydajnościowo bliski a nawet równy GTX580 a po OC go przegania, koszt 300-400zł mniej, nie wspominam o dużo niższym apetycie na prąd.
    Dysk pamiętać o tym aby nie był Eko czy Green.
  • #12 10689146
    marcinp1984
    Poziom 9  
    Jeśli chodzi o pamięci to znów czytałem że HyperX Green są to jedne z nielicznych pamięci, z którymi nie ma żadnego problemu w takim zestawieniu a z innymi to bywa różnie. Ile w tym prawdy? Nie mam zielonego pojęcia.

Grafiki nie będę kręcił na pewno bo się na tym nie znam. Gtx już jest lekko podkręcony tak więc na tle radeona na pewno wygląda lepiej. Zresztą to i tak nie ma większego znaczenia bo w moich oczach brak physX przekreśla wszystkie radeony więc nad nimi się nawet nie zastanawiałem. Reasumując sądzę że w tej cenie to był najlepszy wybór ;)
  • #13 10689385
    daavid117
    Poziom 42  
    marcinp1984 napisał:
    Zresztą to i tak nie ma większego znaczenia bo w moich oczach brak physX przekreśla wszystkie radeony więc nad nimi się nawet nie zastanawiałem
    Jesteś pewien, że widziałeś PhysX w akcji? Bo ja widziałem i dopłacanie jakkolwiek do tej "technologii" jest moim zdaniem kompletnym bezsensem. 7870 to dużo lepszy wybór niż ta grzałka o podobnej wydajności. Poczekaj jeszcze "chwilę", bo być może po premierze GTX6 nieco spadną ceny HD7.

Nvidia rozpoczęła przedsprzedaż GTX680, wypuściła jakieś tam słupki z wydajnością (podobno od Nv) - to dość nietypowe posunięcie ze strony tej firmy... Testów brak, a chcą sprzedawać karty? Oczywiście fanboye mają teraz pożywkę...
  • #14 10690383
    marcinp1984
    Poziom 9  
    Szczerze mówiąc widziałem. I nawet odnosząc się tylko do jednej gry tj mafia II, w którą pewnie i tak nie będę grał bo to i tak nie mój klimat to o wile lepsze wrażenie robi ona na mnie na średnich detalach z physX niż na maksymalnych bez niego. Wrażenia wizualne zdecydowanie lepsze. Ale to jest tylko moje odczucie i nikt nie musi się z nim zgadzać :) Ja i tak przesiadam się z gt 7600 sonic pod agp na gtx580 oraz z athlona 2200xp+ na i5-2500k więc róźnica będzie kolosalna. Na pewno żałować nie będę ;) Zresztą mam sentyment do nvidii, od zawsze miałem tylko ich kartę i pewnie długo z nią zostanę.

A co do gtx680 to się zgadzam, nie było jakichś oficjalnych testów więc to co jest na tą chwilę to można sobie darować. Wszystko się okażę po premierze.
  • #15 10697752
    marcinp1984
    Poziom 9  
    W końcu wybór padł na xfx core 550. W testach wypadał bardzo dobrze. Praktycznie polecają go na każdym forum. Zaważyło również to że ma dosyć długie kable, a przynajmniej dłuższe o tych zasilaczy o których też myślałem. Do tego przekonała mnie cena :D Kupiłem na allegro za 195zł łącznie z przesyłką egzemplarz 1,5 miesięczny więc chyba się opłacało.

Teraz już pozostała tylko kwestia obudowy, ciągle się waham pomiędzy regnum l50 a gladius 800. Plus regnuma to te filtry wszędzie wepchnięte gdzie się da, usb 3.0 i chyba wygląd aczkolwiek to już ma najmniejsze znaczenie ;) Plus gladiusa to chyba głównie cena bo jest 100zł tańszy, no i na siłę że ma wyjmowany kosz na dyski twarde co by upchnąć długą płytę... ale to już takie naciągane ;)
  • #16 10703618
    marcinp1984
    Poziom 9  
    I pojawiła się jeszcze jedna kwestia... czy do tego zestawu byłby odpowiedni Asrock P67 PRO3 B3? Ogólnie płytka ma dobre opinie pod względem jakościowym, jak i OC. Więc w moim przypadku jeśli nie planuje sli/cf to chyba żadna różnica?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje złożenie zestawu komputerowego z procesorem Intel Core i5-2500k oraz kartą graficzną MSI GTX 580 Twin Frozr II/OC. Kluczowym zagadnieniem jest wybór odpowiedniego zasilacza, który powinien mieć moc od 550W do 700W. Uczestnicy dyskusji polecają różne modele, w tym XFX Core 550W, Corsair Builder Series CX 500/600W oraz Thermaltake Smart 630W 80+. Wskazują również na znaczenie długości kabli zasilacza w kontekście obudowy Regnum L50, która jest rozważana przez użytkownika. Dodatkowo, pojawiają się sugestie dotyczące pamięci RAM, z rekomendacjami dla modeli Patriot, Geil, A-Data oraz Corsair, a także uwagi na temat alternatywnej karty graficznej Radeon HD7870. Użytkownik ostatecznie decyduje się na zasilacz XFX Core 550W ze względu na jego pozytywne opinie i długość kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA