logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da sie podłączyć głosniki 4 ohm by wyszło 4 ohm na końcówke?

trocek 15 Mar 2012 16:34 2019 5
REKLAMA
  • #1 10680967
    trocek
    Poziom 10  
    Witam mam pewien problem.
    Nie wiem czy w dobrym dziale napisałem.
    Kupiłem dwa głosniki basowe 125 w rms sredniotonowe 120 w rms i do tego wysokotonowe cztery sztuki po 50 w. Wszystkie głośniki są w inpedencji 4 ohm. Chciałbym by wyszło na wzmacniacz 4 ohm bo taki posiadam. Wydaje mi sie ze kupiłem złe..Ponieważ nie da się chyba podłączych ich tak by było dobrze i sie nie popaliły..Chciałbym zrobić dwie kolumny . Jeden basowy szerokopasmowy i dwa wysokotonowe .Tak miałaby wyglądac jedna kolumna.Prosze o pomoc;)
  • REKLAMA
  • #2 10680977
    domellus
    Poziom 29  
    Ocena: 286
    Należy zastosować odpowiednią zwrotnicę głośnikową, dodatkowo proponuję poczytać na temat budowy i działania kolumn głośnikowych.
  • REKLAMA
  • #3 10680982
    trocek
    Poziom 10  
    A jaka ma to byc zwrotnica?..Masz jakieś linki do tych schematów..Ja szukałem i nic pasującego do mojego problemu nie znalazłem;/
  • REKLAMA
  • #4 10681008
    domellus
    Poziom 29  
    Ocena: 286
    Poczytaj na temat budowy zwrotnic i jeśli coś "kumasz" w temacie to będziesz wtedy wiedział co i jak zrobić. Jeśli jednak jesteś w temacie laikiem to proponuję zlecenie wykonania takiej zwrotnicy dla konkretnej kolumny głośnikowej.
  • REKLAMA
  • #5 10682436
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej, do każdej kolumny i jej konfiguracji projektuje się zwrotnice z odpowiednimi podziałami pasma jak i stromościami filtrów.

Głośniki kupiłeś dobrze, gdyż przy zastosowaniu zwrotnicy, impedancję wypadkową wyznacza głośnik basowy, więc w Twoim przypadku będzie to 4Ω .

Jeżeli nie znasz się na projektowaniu zwrotnic, zleć to fachowcowi, który wykona odpowiednie pomiary głośników i dobierze wszystkie parametry zwrotnicy. Zaznaczam, zleć to fachowcowi a nie gościowi który robi zwrotnice z kalkulatorów ;)

Możesz napisać co to za głośniki? Po co chcesz stosować aż 2szt wysokich na paczkę?
  • #6 10683230
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1717
    Napisz też, jaki to wzmacniacz.

Pozdrawiam.
REKLAMA