logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic SA AK40 - zaniżone napięcia na module końcówki mocy i zasilaczu

Stefan01 16 Mar 2012 19:15 1296 7
REKLAMA
  • #1 10685546
    Stefan01
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam. Posiadam wieżę panasonic SA AK40, chodzi mi o napięcia na module z końcówka mocy, na wyjściach CP504 powinno być 14,7V, ja mam 4,5V, oznakowanie MO9V ja mam zaledwie 5,2V natomiast na pinach cp503 powinno być -7V mam 1,5V. Ogólnie na każdym tranzystorze w module z końcówką mocy jest zaniżone napięcie o około 4V. Ogólna usterka tej wieży to, że przy włączaniu zaświeci i od razu przygasa, tam gdzie było prawdopodobieństwo zimnych lutów sprawdzone i poprawione. A jeszcze na koniec jakie powinno być prawidłowe napięcie wychodzące z zasilacza na piny CN501 oraz CN502?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10686031
    Stefan01
    Poziom 14  
    Dzięki,mam schemat tylko uczę się dopiero i się zastanawiam jaki układ najwięcej jest odpowiedzialny za te napięcia.
  • Pomocny post
    #4 10690602
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 437
    Na stronie zatytułowanej Power Circuit masz oprócz wzmacniacza (na dużym układzie scalonym typu RSN) rozrysowany zasilacz wraz ze stabilizatorami.Jest zbudowany na licznych tranzystorach i diodach zenera jako źródłach napięcia odniesienia.Zasilania tranzystorów są zabezpieczane oporami bezpiecznikowymi.Na schemacie (w uproszczeniu) tranzystory zasilacza mają oznaczenie "regulator".
  • #5 10690683
    Stefan01
    Poziom 14  
    Dzięki kolego,jeszcze takie pytanie czy ZA tranzystor 2SD2395E mogę wstawić ten sam bez literki E,i tranzystor 2SB1566E mogę zastąpić takim samym tylko bez literki E?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 10691074
    Stefan01
    Poziom 14  
    Dziękuję bardzo za pomoc właśnie zamówiłem potrzebne podzespoły wraz z końcówką mocy, towar na zamówienie więc dwa tygodnie muszę czekać,więc jeśli jest taka możliwość to można temat przymknąć,na ten okres bo na pewno będę potrzebował pomocy.Życzę miłej i udanej niedzieli.Cześć.
  • #8 11128352
    Stefan01
    Poziom 14  
    Witam wieża naprawiona,uszkodzony był cały układ z końcówką mocy.Posiadam drugą taką wieże na części sprawną oprócz modułu z końcówką mocy,resztę sprawne gdyby ktoś potrzebował jakiegoś modułu pisać chętnie odsprzedam niedrogo.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wieżą Panasonic SA AK40, w której napięcia na module końcówki mocy są zaniżone. Na wyjściach CP504 powinno być 14,7V, a użytkownik zmierzył jedynie 4,5V. Dodatkowo, napięcia na pinach CP503 oraz MO9V również są niższe od oczekiwanych. Użytkownik sprawdził zimne luty, a także poszukiwał informacji na temat prawidłowych napięć zasilacza na pinach CN501 i CN502. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzonym układzie z końcówką mocy, a także podano informacje o schematach zasilacza i stabilizatorów. Po wymianie uszkodzonych komponentów wieża została naprawiona, a użytkownik oferuje części z drugiej, sprawnej wieży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA