logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić tuner Echostar DSB 606 w Polsacie za 599 zł? Jaką czaszę wybrać?

themark 02 Sty 2005 09:58 14025 9
REKLAMA
  • #1 1103372
    themark
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam myślę nad zakupem na własnośc tynera Echostar DSB 606 w Polsacie cyfrowym, mają tam teraz jakąś promocję że można wykupić go na własność. Mam pytanie czy to się opłaca za 599zł (mam potem przez 6m-cy. za friko pakiet podstawowy). Niestety nie mam zestawu do odbioru TV satelitarnej więc jeszcze musiał bym kupić czaszę i konwerter. Proszę poradźcie mi jaką czaszę i jaki najlepszy konwerter a wogóle czy to się opłaca. Jeżeli nie to poprpsił bym o jakieś inne alternatywy. Mam wprawdzie kablówkę ale jej cena doprowadza mnie już do rozpaczy.

POZDRAWIAM w Nowym Roku :D
  • REKLAMA
  • #2 1103493
    -=M@RIO=-
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Hi

Rozwazył bym jeszcze ten zakup:)
    DSB 606 jest marnym kekoderem !!! Procesor i Flash ma zalany żywicą epoksydową nie ma wyprowadzonego na zewnatrz złacza JTAGa (:
    Osobiscie oponował bym za SAGEM_4285 lubSAGEM_4275 czy popularnym swego czasu SAMSUNG_7000 byłby "poręczniejszy :) i podatny na wymiane oprogramowania :)

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #3 1103668
    themark
    Poziom 15  
    M@RIO - piszesz, że ma on zalany żywicą procek i flash, no mnie to zabardzo nie interesuje, ja poprostu chcę oglądać TV w wolnym czasie a nie kombinować z dekoderami, nie stać mnie na to, nie chce mi się, i nie mam czasu. Chodzi mi o to czy dostępność kanałów Polskich oraz jakość i funkcjonalność dekodera, idą w parze z wydatkiem poniesionym na jego zakup.
  • REKLAMA
  • #4 1103716
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    @themark
    Nie !
    Nie obejrzysz nic oprócz Polsatu(abonament) i FTA.
    Będziesz chciał mieć kiedyś Cyfrę+ -> będziesz musiał zmienić tuner.
    Jako FTA możesz tańszy i lepszy kupić F.e.r.d.k.a !
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 1107015
    themark
    Poziom 15  
    Czyli generalnie jak - warto czy nie warto ja jescze musiał bym dokupić antene z konwerterem więc koszt następne 99 zeta + tuner 599zeta no i ich wysyła zdaje się 35 zeta to razem 733 zł (kurna troszkę drogo) no ale mam 6 miechów oglądania za free tylko co potem. Napiszcie mi troszkę co to jest to FTA trochę o tym słyszałem ale nie za bardzo wiem jak to ugryźć.

POZDRAWIAM
  • #6 1107302
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Nie warto. Jak napisał kolega ,,Jako FTA możesz tańszy i lepszy kupić F.e.r.d.k.a !,,
  • #7 1111486
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1112817
    themark
    Poziom 15  
    Witam no skoro są opinie za - tym dekoderem oraz przeciw - niemu, to może przeciwnicy jego podadzą jakieś konkretne modele, mi zależy głównie na porgramach TVNu, TVP1,2, Polsatu, Discowery, zauważyłem że te kanały są tylko na platformach kodowanych, więc... wybory wielkiego nie mam. A co do Cyfry+ to miałem kiedyś od nich wydzierżawiony dekoder Canal+ i nie chcę mieć z nimi nic wspólnego.

POZDRAWIAM wszystkich zainteresowanych tematem
  • Pomocny post
    #9 1113063
    Adam72
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam.
    1.
    Po pierwsze musisz sam dokładnie wiedzieć co chcesz oglądać. Jeżeli interesują Cię programy FTA /niekodowane/ czyli: TV Polonia, TV Biznes, Polsat, Polsat 2, TV Puls, Tele 5, Polonia 1, ITV, 4 fun TV, Viva Polska, TVN Style, Zdrowie i Uroda, Podróże TV, Mango 24, Pilot TV to możesz zakupić zwykły tuner do odbioru kanałów niekodowanych
    2.
    Jeżeli wspomniałeś o kanałach TVP 1, TVP 2, TVNy, Discovery itp. to musisz zdecydować się na Cyfrę + lub Cyfrowy Polsat. Tu w grę wchodzi oferta programowa i opłata abonamentowa.
    3.
    Jeżeli już jesteś zainteresowany Cyfrowym Polsatem, to możesz: wypożyczyć odbiornik i płacić obowiązkowo abonamet 29zł90gr za pakiet podstawowy, 5zł90gr za kanały AXN, Europa Europa i Kino Polska /nieobowiązkowo/ i 14zł10gr za wynajęcie sprzętu miesięcznie.
    Możesz zakupić też w/w Echostara na własność z 6-miesięcznym pełnym pakietem za darmo przez pół roku. Po tym okresie możesz: Nie płacić nic i oglądasz kanały niekodowane /wymienione wyżej jako FTA/, płacić 34zł90gr za pakiet podstawowy + 5zł90gr za pakiet filmowy bez żadnej umowy w taki sposób że jak chcesz oglądać to płacisz jak nie chcesz płacić to kanały płatne zostaną zablokowane. Na dzień dzisiejszy Polsat proponuje również klientom Echostara podpisanie umowy na 12 miesięcy i zostajesz przy cenie 29zł90gr za pakiet podstawowy, ale przez 12 miesięcy musisz ten abonamet obowiązkowo opłacać. Ostatnia forma to zapłacenie abonamentu 29zł90gr x 12 miesięcy z góry i 13 miesiąc otrzymujesz gratis.
    4.
    Jeżeli dokładnie poznałeś ofertę, sam musisz obliczyć czy warto. Tuner 599zł. Antena /może być Corab 70/ z konwerterem i uchwytem do ściany około 120zł, dodatkowo montaż. Jeżeli chcesz mieć większą czaszę to jak najbardziej, może być Mabo 85 lub Corab 90 a ceny niewiele większe. Same Echostary pracują bez większych problemów. Mają swoje wady i zalety.
    Do zalet należy: szybkie przełączanie kanałów, możliwość tworzenia własnych list programów, wyjście optyczne audio, dwuletnia gwarancja.
    Do wad: Jedno euro /tylko TV/, brak wyjść audio-czincz, brak przelotki konwertera, brak wyświetlacza.
    Moje osobiste zdanie na koniec. Jeżeli chcesz kupić odbionik do odbioru kanałów które wymieniłeś, nie masz zamiaru ingerować w oprogramowanie itp, chcesz niedrogo i legalnie opłacać abonament to jak najbardziej warto. Fakt że na początek trochę trzeba zapłacić, ale wg mnie jest to w miarę przyzwoita oferta i w miarę przyzwoity odbiornik. Jeszcze jedno. Radzę Ci lepiej udać się do autoryzowanego dystrybutora /wykaz na stronie www.cyfrowypolsat.pl/ Wtedy kupisz bez kosztów wysyłki i będziesz miał pewność że odbiornik jest nowy i pewny a gdy będą problemy sprzedawca powinien Ci pomóc je rozwiązać. Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania, zapraszam na pw. Pozdrawiam-Adam72.
  • #10 1115415
    themark
    Poziom 15  
    Do kolegi "Adam72" - Dziękuję Ci za bardzo konkretną i wyczerpującą dla mnie odpowiedź. Fakt że na początku trzeba zainwestować w koszty, ale teraz mamy z żoną kablówkę i płacimy 40 zeta praktycznie za nic, jak zauważyłem te same kanały, które chcę oglądać będę miał za 29,90 że o jakości odbioru już nie wspomnę. Fakt jak zaznaczyłem na początku że trzeba wybecalować znaczną kwotę ale przynajmniej na 6 m-cy mam spokój (choćby na otarcie łez) z abonamentem a potem - 29,90 za miesiąc i oglądam to samo co w kablówce - w sumie długoterminowo to się (przynajmniej mi) opłaca

Jeszcze raz dziękuję

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu tunera Echostar DSB 606 oferowanego przez Cyfrowy Polsat za 599 zł z 6-miesięcznym darmowym pakietem podstawowym. Użytkownicy zwracają uwagę, że tuner Echostar DSB 606 ma ograniczenia techniczne, takie jak zalany żywicą epoksydową procesor i brak złącza JTAG, co utrudnia modyfikacje oprogramowania. Alternatywnie polecane są modele SAGEM 4285, SAGEM 4275 oraz Samsung 7000, które są bardziej elastyczne i popularne. W kwestii odbioru sygnału satelitarnego konieczny jest zakup anteny (czaszy) i konwertera, co podnosi całkowity koszt inwestycji do około 730 zł.

Tuner Echostar DSB 606 umożliwia odbiór kanałów Polsatu i FTA, jednak nie obsługuje innych platform kodowanych, takich jak Cyfra+. Kanały takie jak TVN, TVP1, TVP2, Discovery dostępne są głównie w platformach kodowanych, co wymusza wybór Cyfrowego Polsatu lub Cyfry+. W przypadku zainteresowania wyłącznie kanałami FTA, można kupić tańszy i lepszy tuner, np. model F.e.r.d.k.a.

Oferta Cyfrowego Polsatu pozwala na wypożyczenie tunera z abonamentem miesięcznym (ok. 29,90 zł za pakiet podstawowy plus opłata za sprzęt), lub zakup tunera na własność z promocją 6-miesięcznego darmowego pakietu. Po okresie promocyjnym można korzystać z kanałów FTA bez opłat lub wykupić abonament. Porównanie z kablówką wskazuje na potencjalne oszczędności i lepszą jakość odbioru.

Podsumowując, zakup Echostar DSB 606 jest opłacalny dla osób chcących mieć dostęp do Polsatu i kanałów FTA bez konieczności kombinowania z dekoderami, ale dla bardziej zaawansowanych użytkowników lub chcących odbierać więcej kanałów kodowanych lepszym wyborem będą inne modele lub platformy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA