logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać i wysyłać sygnały UART z Androida przez FT232 i Atmega8?

TomXV 16 Mar 2012 20:42 2421 4
REKLAMA
  • #1 10685988
    TomXV
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Czy jest jakiś sposób aby móc odbierać i wysyłać sygnały przez UART z androida?
    Posiadam układ FT232 którym łączę się z atmegą 8.
  • REKLAMA
  • #2 10686104
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Co to jest ten "Android"? Czy chodzi ci o małego, autonomicznego robocika? Czy raczej o beznadziejny system operacyjny nowych smartfonów? Jeśli to drugie, to może raczej zapytaj, czy Twój telefon może odbierać te sygnały... Bo "Android" to tylko system operacyjny, i na pewno da się na nim odbierać i wysyłać dane pseudo-UART, chociażby za pomocą BT. Natomiast coś takiego jak interfejs RS232 ogólnego użytku (hardware), to widziałem tylko w palmtopie ACER n300.

Trochę więcej konkretów.
  • REKLAMA
  • #3 10686187
    TomXV
    Poziom 12  
    Android chodzi mi o system operacyjny stosowany w telefonach oraz tabletach.
    Interface RS232 jest "symulowany" przez układ FT232, który wymaga zwykłego portu USB jako wejście. Uznaje że urządzenie z Androidem ma ten port.
    Interesuje mnie najprostrzy wariant czyli mamy po prostu tablet/telefon z zainstalowanym Androidem powiedzmy któraś nowsza wersja np. 4.0. Teraz podłączamy do portu USB owy układ FT232 (połączony z AVR który wysyła jakiś sygnał). Jak odebrać (zobaczyć sygnał wysyłany z AVR), oraz następnie jak wysłać jakiś bit przez UART do mikrokontrolera.
    Niechciał bym aby wymagane było napisanie własnego programu, tylko korzystając z dostępnych aplikacji lub systemu operacyjnego (coś jak konsola w linuxie, wkońcu Android to linux).
  • REKLAMA
  • #5 10688007
    TomXV
    Poziom 12  
    Jest tylko clientem.
REKLAMA