logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zawór trójdrogowy zacina sie saunier duval semia

zako 18 Mar 2012 19:54 24145 16
REKLAMA
  • #1 10693241
    zako
    Poziom 10  
    Ocena: 39
    Witam,kocioł saunier duval semia ,co jakis czas zacina sie metalowy trzpień z grzybkami sterowany przez silnik krokowy w miejscu gdzie jest uszczelniacz i prowadnica trzpienia przez co jednoczesnie grzeje cwu i co.Czyszczenie tego tłustego nalotu i smarowanie pomaga na krótko.I pytania:
    1)Jakimi środkami skutecznie to wyczyścić i naoliwić
    2)Czy jest dostepny jako czesc zamienna i możliwa wymiana tego uszczelniacza

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • #2 10726430
    zako
    Poziom 10  
    Rozwiązaniem problemu zacinającego sie zaworu okazała sie wymiana dwóch zużytych oringów w miejscu gdzie jest prowadnica trzpienia.Oringi te które mozna nabyć w sklepie z uszczelnieniami za kilkadziesiąt groszy są niedostępne w serwisach sauniera jako część zamienna.Serwis oferuje całą obudowę zaworu w cenie 589zł :D
  • #3 10733047
    s_ice
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    witam. Mam u siebie kocioł Saunier Duval Semia F21 i ten sam problem, silniczek krokowy co jakiś czas przeskakiwał jeśli puszcza się ciepłą wodę. Teraz nic nie słychać. wody bieżącej nie grzeje tylko obieg c.o. .Czy po odkręceniu silnika krokowego (gwintowana tulejka brązowa) trzeba demontować cały zawór do wymiany tych o-ringów? Jak się do nich dostać? Silnik krokowy po wykręceniu działa więc on nie jest przyczyną. Serwisant tylko przyjeżdża czyści kurze i kasuje 40zł a piec nadal szwankuje.
  • REKLAMA
  • #4 10735035
    zako
    Poziom 10  
    Po kolei:zakręcasz zawór gazu,zakręcasz zawór zimnej wody zasilającej dom,wyciągasz wtyczke elektryczną zasilającą kocioł,demontujesz-wychaczasz z trzpienia silniczek krokowy,spuszczasz wodę z kotła (czarne pokrętło zaworu spustowego na dole na środku kotła-cisnienie na manometrze spadnie do zera-będzie tego ok 6 litrów wody),odkręcasz dwa wkrety na klucz torx mocujące gniazdo silniczka krokowego,, wyciągasz gniazdo razem z trzpieniem z grzybkami zamykającymi, na gnieżdzie będa dwa duże oringi, ostrożnie podważasz podkładkę w kształcie gwiazdki zabezpieczającą prowadniki i oringi trzpienia,wypychasz białe plastikowe prowadniki i dwa małe oringi trzpienia,wymieniasz te małe oringi i składasz wszystko w odwrotnej kolejności.Przy okazji możesz wyczyścić filtry w kotle.Po złożeniu wszystkiego odkręcasz na dole kotła niebieskie pokrętło zaworu zasilającego kocioł w wodę,dobijasz odpowiednie ciśnienie(obserwuj manometr)-musisz poluzować nakretkę odpowietrznika pompy wody(na górze pompy).I tyle
  • #5 10828261
    fkalinski
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Też mam ten problem z piecem Isotwin Condens. Do niedawna grzał mi kaloryfery podczas kąpieli, ale teraz nie grzeje już wcale. Wyświetla się ciśnienie 0.0 i błąd F09.
    Czy może to być powiązane z problemem z zaworem trójdrożnym?
  • REKLAMA
  • #6 11399416
    robert zjw
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    zako czy z TC Fas 18 tak samo postępować? U mnie serwisant skasowal 400zł i nic.. kazalem mu przeczyscic zawor trojdrozny i uszczelka mu wypadla teraz sie zastanawiam czy ja zamontowal bo po przeczyszczeniu pochodzilo 2miesiace i problem powrocil.,,..
  • #7 12575841
    Marcelib
    Poziom 12  
    Ocena: 54
    Ja kiedyś przerabiałe czyszczenie tego zaworu trójdrożnego.

Tutaj jest: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2186283.html

W ogóle to trzeba by oczyścić jakoś tę wodę w obiegu c.o. z tego czarnego kamienia bo znowu sie osadzi na iglicy zaworu.
    Pozdrawiam,
    Marceli
  • #8 16780156
    pan_domu
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,

Pochwalę się, jestem po wymianie oringów, a konkretnie jednego 0020159422 (wewnętrznego dużego, poza nim są 2 małe na ośce i duży skrajny)
    https://www.piecesxpress.com/voir-eclate/?from=article&article=1938&document=1247&page=13

https://www.piecesxpress.com/voir-pdf/?from=n...11&document=/docs/saunierduval/1618469697.pdf
    To najważniejszy oring odpowiedzialny za ciśnienie między strefami CO i CWU
    Mój był trochę napęknięty. Nie miałem orginalnego. Znalazłem w specjalistycznej firmie ale na ułamki milimetra mniejszy. Kilka razy musiałem kombinować, nie mogłem dojść, finalnie włożyłem w tym miejscu 2 te które dostałem. Mam nadzieję, że ciśnienie teraz ich nie rozerwie.

Wszystko hula

Mój piec to Saunier Duval Isotwin Condens F 30 E z 2009 roku zawór trójdrogowy zacina sie saunier duval semiaSaunier_Du...rogowy.png (226.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Wkład w zawór trójdrożny SD1120004634 jak https://archiwum.allegro.pl/oferta/saunier-du...or-trojdrozny-sd-1120004634-i6446877224.html#
  • #9 16780619
    Marcelib
    Poziom 12  
    Ja wymieniłem ten zawór trójdrogowy na nowe. Ale już ze dwa lata temu.
    Jak wyczyściłem płynem Fernox całą instalację i dolałem tez takiego specyfiku Fernox toproblem zniknał.
    Zainstalowałem też na obiegu filtr Fernox, taki co zbiera drobinki żelaziste i je co jakis czas spuszczam.
    Z Anglii sprowadzałem ten specyfik bo w Polsce chcą straszne pieniądze za flaszkę.
  • #10 17462112
    Burum
    Poziom 2  
    Pogrzalem zawor trojdrozny do ok 50 st C suszarka i poszedl - poszedl i chdzi zarzutu . Polecam!
  • #11 17462571
    Marcelib
    Poziom 12  
    Ja potwierdzam, od 2013 roku kiedy przeczyściłem instalacje płynem Fernox nie miałem już problemów z zaworem w kotle Saunier Dueval. Tak jak pisałem powyżej. Co prawda ten zakamieniony zawór był juz nie do odratowania i zamówiłem nowy wkład czyli tłok wewnętrzny. Ale już 5 lat działa wszystko jak należy.
  • #12 17474097
    zako
    Poziom 10  
    Dodatkowo w samej obudowie zaworu trójdrogowego jest jeszcze jedna para oringów i prowadników od strony pompy wody które zapewniają osiowość i szczelność trzpienia pracującego w obudowie. Wsuwając do obudowy sam metalowy trzpień można sprawdzić jego pracę w obudowie. Dostęp do drugiej pary prowadników i oringów jest możliwy po wymontowaniu całej obudowy zaworu, można to zrobić od przodu kotła po odkręceniu śruby mocującej wymiennik płytowy, odkręceniu mocowania grubej mosiężnej rurki i przekręceniu jej, oraz mocowanie od dołu obudowy.
  • REKLAMA
  • #13 17569994
    robert zjw
    Poziom 2  
    zako napisał:
    Dodatkowo w ..owy.
    zako czy wymiana czujnika ciœnienia c.o. to jakas skomplikowana operacja? (cieknie w okolicy korka odpowietrznika ; ciœnienie CO spada ; boje się ruszyc …)
  • #14 17636568
    Marcelib
    Poziom 12  
    A czy da się dokupić i wymienić uszczelki w których przesuwa się metalowa ośka zaworu trójdrożnego ?
    Jest taka blaszka gwiaździsta i za nią albo w niej taka uszczelka gumowa albo teflonowa jak na zdjęciu.
    Bo jedna tak jest w samym korpusie zaworu a druga we wkładzie czyli tłok z silnikiem.
    Wkład da się kupić za jakies 270zł ale cały zawór to ponad 600zł.

zawór trójdrogowy zacina sie saunier duval semia
  • #15 17800610
    Ogre2000
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Na alledrogo zakupiłem całą obudowę z nowym silnikiem i podwójnym kompletem popychaczy na trzpieniu.
    Moje uwagi przy naprawie tego:
    1. Silnik zdejmuj się z trzpienia "wyhaczając" go na bok, a nie ciągnąc na siłę. :) Byłem wcześniej przekonany, że trzeba użyć większej siły niż normalna praca silnika. A tutaj sprawa okazała się prosta. Trzeba silniczek przekręcić, tak,żeby zgrubienie trzpienia wyszło przez otwór. :)
    2. Nowa obudowa od węższej strony jest inaczej zbudowana i ktoś może przez chwilę pomyśleć, że jest od innego modelu.
    Ta mniejsza uszczelka na obudowie powinna znaleźć się we wgłębieniu. Co jest narysowane w instrukcji.
    3. Początkowo, nowa obudowa nie chciała wejść w całość zaworu kiedy były na niej założone uszczelki. Nie wiem czemu - bez uszczelek wchodziła bez problemu, potem założyłem tę większa, weszła z lekkim oporem. A potem dołożyłem i tę mniejszą.. i o dziwo, weszło wszystko poprawnie.
    4. W nowym komplecie zastosowano inne gniazdo silnika więc do kompletu dołożona została przejściówka.
    5. W moim piecu występuje ta dłuższa wersja trzpienia, więc jeżeli ktoś tego szuka w wersji krótkiej to mam do oddania. Bez oringów jednak.
  • #16 18981012
    Przemo29078
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich Panowie gdzie można nabyć oring o nr 0020159422
  • #17 19766868
    wojtihr
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam podobny problem.
    Po awarii sieci wodociągowej wystąpił ten robiłem. Być może przypadek.
    C.O. grzeje c.w.u nie załączy się.
    Czy może mi ktoś odpowiedzieć czy po wymontowaniu tego silniczka krokowego on powinien pracować swobodnie ??? Tzn czy da się do w palcach obrócić przesunąć czy zasada działania jest inna.
    Albo z innej strony jak sprawdzić czy jest dobry czy akurat to jego wina.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum omawiają problem z zacinającym się zaworem trójdrogowym w kotłach Saunier Duval Semia oraz Isotwin Condens. Główne przyczyny to zużycie oringów, które można wymienić, oraz zanieczyszczenia w obiegu wody. Wymiana oringów, szczególnie dużego oringu 0020159422, jest kluczowa dla przywrócenia prawidłowego działania. Użytkownicy dzielą się metodami czyszczenia, w tym użyciem płynów takich jak Fernox, oraz wskazówkami dotyczącymi demontażu silnika krokowego i zaworu. Problemy z ciśnieniem i błędami, takimi jak F09, również są poruszane, co sugeruje, że mogą być związane z zaworem trójdrożnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA