logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia X3 - Błąd przy wgrywaniu softu, komunikat o złych blokach NAND

MartinK115 21 Mar 2012 15:06 2153 8
REKLAMA
  • #1 10703615
    MartinK115
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Jestem początkującym elektronikiem.Mam mały problem jak by można przypuszczać z
    Nokią X3.Telefon przy próbie wlączenia wyświetla tylko na moment napis nokia po czym gaśnie i znowu już tylko wyświetli biały ekran aż w końcu wyłaczy się całkowicie.Można być pewnym że to może być soft.Podkreślam że telefon nie był ani zalany ani uderzony a taśma dobra, poprostu sie wyłaczył. Więc zabrałem się do wgrywania nowego softu.Podczas wgrywania phoenixem w pewnym momencie komunikacja się przerywa i wyświetla taką uwagę:
    Asic CMT: Programming data sent: 100%
    Programming complete
    WARNING: Asic CMT: NAND status reported bad blocks
    Asic CMT: programming succeeded
    Asic CMT: Verifying communication to device...
    Waiting for communication response: 25...
    Co radzicie w takiej sytułacji radzicie?Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10703637
    jayu0
    Poziom 37  
    Ocena: 141
    Spróbować z opcją dead USB a jak nie to zrobić to fbus`em i którymś z boxów. :D
  • REKLAMA
  • #3 10703694
    MartinK115
    Poziom 10  
    Tak był na opcji dead. To czy została jeszcze jakaś opcja domowym sposobem czy został już tylko box?
  • #4 10703702
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Tylko box, o ile nie masz uszkodzonej płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #5 10704810
    MartinK115
    Poziom 10  
    Skoro już spomniano o fbus. To chciałbym się zapytać czy jest jeszcze taka możliwość wgrania softa w tej noki do portu szeregowego RS232 bez użycia boxa i czy jest taka możliwość?Mam do dyspozycji takie piny.
    Nokia X3 - Błąd przy wgrywaniu softu, komunikat o złych blokach NAND
  • #6 10704861
    jayu0
    Poziom 37  
    Ocena: 141
    Absolutnie nie ma takiej opcji :D
  • REKLAMA
  • #7 10706655
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 824
    A jaką wersje softa wrzucasz ?? Wrzuć najwyższą jaka istnieje 7.16. Pobierz NaviFirm
  • #8 10745287
    MartinK115
    Poziom 10  
    Tak, także próbowałem na najnowszym sofcie ale niestety i to nie przyniosło oczekiwanych skutków.
  • #9 10745414
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Tak jak napisałem parę postów wyżej.
    Jeśli wgrywanie SW przez boxa nic nie daje to uszkodzona płyta: procesor, GAZOO, sama płyta w sobie ( uszkodzenie warstw ).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telefonem Nokia X3, który po włączeniu wyświetla tylko logo Nokia, a następnie biały ekran i się wyłącza. Podejrzewa, że problem może być związany z oprogramowaniem, ponieważ telefon nie był uszkodzony ani zalany. Podczas próby wgrania nowego softu za pomocą programu Phoenix, pojawia się komunikat o złych blokach NAND. Użytkownicy sugerują, aby spróbować opcji dead USB lub użyć boxa do programowania, jednak jeden z uczestników dyskusji stwierdza, że jeśli wgrywanie oprogramowania przez boxa nie przynosi efektów, może to wskazywać na uszkodzenie płyty głównej. Użytkownik pyta również o możliwość wgrania softu przez port szeregowy RS232, na co otrzymuje odpowiedź, że taka opcja nie istnieje. Wskazano również, aby spróbować wgrać najnowszą wersję oprogramowania 7.16.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA