logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy SII - dotyk nie działa po zalaniu wodą, co zrobić?

kkonradd 21 Mar 2012 19:16 3353 8
REKLAMA
  • #1 10704561
    kkonradd
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Witam,

Galaxy SII zalał mi sie woda. Po zalaniu wyciagnalem telefon jak najszybciej z wody, wyłączyłem go i wyjalem baterie i zostawiłem na 3 dni do osuszenia na regale. Sprobowalem go wlaczyc, telefon wlaczyl sie glosnik zadzialal ale niestety dotyk nie dziala. Czy to moze byc byc wina samego dotyku czy jakiegos styku na plycie. Zastanawiam sie co robic, czy udawac glupa i oddac telefon na gwarancje (czasami uwzgledniaja) czy kapac go w specjalnych wanienkach a moze kabinowac zeby znajomy zalatwial naprawe od razu w serwisie na lewo. A moze jeszcze inne jakies sugestie. Kupno dotyku odpada na ta chwile.

Pozdrawiam

Proszę poprawić pisownię. Po napisaniu postu wystarczy kliknąć Pisownia i ewentualnie poprawić błędy jeżeli one są, czy to stanowi aż taki problem? tino2003
  • REKLAMA
  • #2 10704579
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Gwarancję i tak Ci anulują.
    Telefon po zalaniu należało natychmiast rozebrać, wymyć płytę w izopropanolu, przeczyścić.
    W twoim przypadku należy płytę wykapać, wyczyścić, obejrzeć najlepiej pod mikroskopem.
    Jeśli dotyk nie działa należy sprawdzić złącze oraz podstawić inny.
  • #3 10704597
    mundek223
    Poziom 29  
    Ocena: 102
    Możliwe że trochę wody zostało gdzieś przy złączu i jest zwarcie jak oddasz na gwarancje to się poznają.
  • REKLAMA
  • #4 10711180
    emis1502
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Zgadzam sie z kolegami możesz tylko teraz na własna rękę naprawić z tym że do płukania przydała by się wanienka ultra dźwiękowa tak dla lepszego efektu. Kolejną rzeczą to jest to że prąd zwarcia mógł uszkodzić sterownik dotyku nie wiem jak to wygląda i gdzie to jest w SGS2 ale ja widziałem kiedyś taką usterkę w SG ACE po zalaniu.
  • #5 10743606
    kkonradd
    Poziom 13  
    A jak myslicie, zeby kupic pekniety wyswietlacz i przelozyc z niego dotyk do mojego tel. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). jever 23
  • #6 10743626
    mefistofilos
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Zycze powodzenia w przeklejaniu digitizera w tym modelu :D

Zamiast bladzic po allegro i szukac czesci zamiennych, moze najpierw rozkrecisz telefon i zobaczysz co sie z plyta dzieje? Skoro chcesz pomocy, zastosuj sie do rad kolegow wypowiadajacych sie wczesniej.
  • REKLAMA
  • #7 10743729
    kkonradd
    Poziom 13  
    Sam nic nie zrobie, oddam go koledze ktory pracuje w samsungu on tam ma kogos kto spróbuje cos z nim zrobic. A zapytałem się poprostu bo dzis przypadkowo trafiłem na ta aukcje.
  • REKLAMA
  • #8 10743748
    mefistofilos
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Sam w domowych warunkach bez doswiadczenia nie wymienisz digitizera . Kolejna kwestia jest to, ze tak jak koledzy pisali wyzej korozja osiadla na plycie i robi zamieszanie. Jezeli telefon daje jakiekolwiek oznaki zycia, oddaj go temu koledze i niech go naprawi. Jak go dluzej potrzymasz bez robienia czegokolwiek, i ( o zgrozo ) z bateria w srodku to bedziesz mogl go co najwyzej dziecku do zabawy oddac.
  • #9 10804054
    kkonradd
    Poziom 13  
    Jestem juz na dobrej drodze do naprawienia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Samsung Galaxy SII, który został zalany wodą. Po wyjęciu z wody i osuszeniu, telefon włącza się, ale dotyk nie działa. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być zwarcie spowodowane pozostałą wodą lub uszkodzenie złącza dotykowego. Rekomendacje obejmują rozebranie telefonu, czyszczenie płyty głównej w izopropanolu oraz sprawdzenie złącza. Wskazano również na możliwość oddania telefonu do serwisu, gdzie znajomy użytkownika mógłby pomóc w naprawie. Użytkownik rozważał również zakup uszkodzonego wyświetlacza w celu wymiany digitizera, jednak podkreślono, że bez doświadczenia nie jest to zalecane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA