logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD2000JB-00REA0 nie działa po awarii zasilacza - co sprawdzić?

Viktor1 24 Mar 2012 03:21 2350 16
  • #1 10713108
    Viktor1
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Dostałem ten dysk od znajomej u której przestał on pracować po awari zasilacza i płyty głównej.
    Poszła do sklepu w którym go kupiła i niestety przedasawiła całą sprawę o awari.
    Dysku nie przyjęli chociaż był na gwarancji, nie wdawała się w dalszą dyskusję i zniechęcona zrezygnowała.
    Żadnych uszkodzeń wizualnych na płytce elektroniki nie widać, po podłączeniu dysk całkowicie milczy, nie kręci oraz nie jest widoczny w biosie.
    Po prostu trup.
    Aby się upewnić że to elektronika to przełożyłem elektronikę z innego dysku (ta sama marka WD,inny model oraz pojemność ale płytki elektroniki gabarytowo identyczne), dysk ruszył tylko oczywiste że z rozpoznaniem wyszły banialuki.
    Ale mam pewność że od strony machanicznej prawdopodobnie jest sprawny.
    Poczytałem kilka tematów i co się okazało że to co myślałem że może być przyczyną tego na płytce nie ma tzn. tonsili.
    Zwarć pomiędzy masą -> 5V i 12V nie ma.
    Tak jak pisałem wcześniej elektronika w stanie wizualnym idealna.

Może ktoś naprowadzi mnie gdzie szukać usterki bo może to jakaś drobnostka.
    Jak by nie było 200GB nie chodzi piechotą a zwłaszcza że dysk u niej przepracował nie całe pół roku od zakupu.
    Rok produkcji dysku koniec 2006 roku, kupiła go we wrześniu 2007 i od awari cały czas leżał w szufladzie w opakowaniu.

Dysk WD2000JB-00REA0 nie działa po awarii zasilacza - co sprawdzić? Dysk WD2000JB-00REA0 nie działa po awarii zasilacza - co sprawdzić?
  • #2 10713150
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Sprawdź D3, D4. Grzeje się U1? Zawsze możesz przerzucić U12 na sprawną PCB.
  • #3 10714069
    Viktor1
    Poziom 17  
    Po podłączeniu dysku nic się na płytce nie grzeje, temperatura pokojowa.
    Tak samo po podłączeniu samej elektroniki wszystkie elementy w temperaturze pokojowej, jedynie kostka pamięci zimna.
    Diody do sprawdzenia odlutowałem z jednej strony od pcb, sprawdziłem też tą na samym dole pod którą pisze D2.

Miernik ustawiony w pozycji testu diód:
    D2 -> pokazuje w jedna stronę wartość 131
    D3 -> pokazuje w jedna stronę wartość 133
    D4 -> pokazuje w jedna stronę wartość 130

W tej samej pozycji miernika sprawdzałem punkty lutownicze na pcb tych diód, elektrody miernika zamieniałem sprawdzając te miejsca:
    D2 -> nic nie wskazuje
    D3 -> 328
    D4 -> nic nie wskazuje

Ustawiłem miernik na 200 Ohm i również zamieniając miejscami elektrody sprawdzałem te punkty na pcb:
    D2 -> nic nie wskazuje
    D3 -> 190 Ohm
    D4 -> nic nie wskazuje

Dysk WD2000JB-00REA0 nie działa po awarii zasilacza - co sprawdzić? Dysk WD2000JB-00REA0 nie działa po awarii zasilacza - co sprawdzić?

O zamianie elektroniki (trzeba ją zdobyć) i podmianie ROM-u również myślałem ale najpierw chcę to sprawdzić bez tej opcji.
    Może się uda bo moim zdaniem gdzieś napięcie nie dochodzi.
  • #4 10721019
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    diody nie powinny mieć zwarcia D2 i D4 nie powinny mieć zwarcia . Czy na zasilaniu jest zwarcie ? (między 5 a masą i 12 a masą ?)
  • #5 10721388
    Viktor1
    Poziom 17  
    migol21 napisał:
    Czy na zasilaniu jest zwarcie ? (między 5 a masą i 12 a masą ?)

Witam kolegę, nie ma zwarć napisałem już o tym wcześniej.
    A te diody nie wydają się na uszkodzone, w jedną stronę kompletnie nic a w drugą wskazują to co napisałem.
    Chyba że te wartości co pokazało na mierniku świadczą o ich uszkodzeniu ale nie sądzę.

Chyba je ponownie przylutuję i zmierzę na nich napięcia z obu ich stron po podłączeniu zasilania.
    Wcześniej to zrobiłem ale nie zapamiętałem tych wskazań, mierzyłem między masą (-) a ich punktami lutowania z odu stron.

Co o tym sądzisz ?
  • #6 10721430
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Dysk w ogóle nie kręci ?

Gdzie są Diody D5 i D6 ? Co z R75 (zerowy) jeszcze jeden koło napisu L9?

Przypuszczalnie mógł paść układ sterujący silnikiem.
  • #7 10721579
    Viktor1
    Poziom 17  
    migol21 napisał:
    Dysk w ogóle nie kręci ?

Nie, wogóle nie startuje.

Viktor1 napisał:
    Aby się upewnić że to elektronika to przełożyłem elektronikę z innego dysku (ta sama marka WD,inny model oraz pojemność ale płytki elektroniki gabarytowo identyczne), dysk ruszył tylko oczywiste że z rozpoznaniem wyszły banialuki.

migol21 napisał:
    Gdzie są Diody D5 i D6 ?

Nie było ich wogóle, czytałem w innych tematach ze te diody(tonsil) nie zawsze są stosowane.

migol21 napisał:
    Co z R75 (zerowy) jeszcze jeden koło napisu L9?

Miernik ustawiony w pozycji 200 i wskazania na obydwu 00.2

Wartość tych elementów porównuję na identycznych które są na płytce od innego sprawnego dysku (WD1600JS), tą właśnie elektronikę umieściłem w tym dysku z tematu i dysk ruszył i został wykryty lecz wyszły jakies banialuki co do modelu-> jakies krzaki.
    Dalej asekuracyjnie nie sprawdzałem.

Dodano po 4 [godziny] 55 [minuty]:

A jaką ewentualnie elektroniką mogę tą obecną zastąpić.
    Z tego co się zorientowałem w podobnych tematach można ją spokojnie zastąpić od innych modeli gdzie zamiast REA (WD2000JB-00REA0) pisze coś innego.
    Tylko co, ktoś pomoże ?
  • #8 10724204
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Elektronika uszkodzona. Prawdopodobnie tak jak pisałem układ sterowania silnikiem.
    Po przełożeniu na nową trzeba przelutować ROM.
  • #9 10724684
    Viktor1
    Poziom 17  
    Jak napisałem wcześniej o ROM-ie wiem tylko teraz proszę o pomoc w znalezieniu zamiennika elektroniki.
  • #11 10725123
    Viktor1
    Poziom 17  
    Dodałem jeszcze fotkę naklejki na dysku, na pozostałych fotkach dokładnie widać numery na naklejkach i samego numeru wytrawionego na pcb.
    O który dokładnie numer chodzi ?
  • #13 10725637
    waldek69
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Mam identyczny dysk z badami. 100% sprawna elektronika. jeżeli bardzo potrzebujesz podam link do aukcji.

• #14 10725834
    Viktor1
    Poziom 17  
    waldek69 jestem zainteresowany, mogę prosić o wyraźną fotkę z numerem elektroniki bo ta którą zamieściłeś jest sam Wiesz jaka.
    Musi się zgadzać ten numer zaznaczony w ramce.

Dodano po 9 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie do kolegi migol21.
    Przed chwilą rozmawiałem z osobą która pracuje w serwisie komputerowym która powiedziała mi że zamiennika elektroniki należy szukać przede wszystkim po jej numerze a reszta jest mniej ważna, oczywiście zamiana ROM-u musi być.
    Czy to prawda ?
  • #16 10726764
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Odpowiedź miałeś tu : Twój WD2000JB-00REA0
    np. WD1600JB-00REA0 z pcb xxxx-xx1292-xxxx

Cytat:
    Takie elektroniki pasuja:
    WD1600JB-00REA0 ->
    WDx00xB- xxJJAx, xxJJCx, xxJHAx, xxJHCx, xxJKCx, xxKFAx, xxRDAx, xxREAx
    pcb xxxx-xx1292-xxx, xxxx-1314-xxx
    Konieczne bedzie przelutowanie rom

Oraz
    Cytat:
    Proszę nigdy nie stosować elektroniki 2060-701292-xxx zamiast elektroniki 2060-701314-xxx i odwrotnie!!!
    Elektroniki te pomimo dużego podobieństwa (takie same układy scalone) nie mogą być stosowane zamiennie!!!
    Powód tego jest jeden, ale chyba będzie on dla wszystkich oczywisty.
    W tych elektronikach inaczej są wyprowadzone sygnały (napięcia zasilające) na złączu J1 - złącze HDA
  • #17 10727087
    Viktor1
    Poziom 17  
    A, już wiem, dziękuję za pomoc, wiem czego szukać :D .
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD2000JB-00REA0 przestał działać po awarii zasilacza i płyty głównej. Użytkownik zauważył, że dysk nie jest widoczny w BIOSie, nie kręci się i nie wydaje dźwięków. Po wymianie elektroniki z innego dysku (WD1600JS) dysk ruszył, ale z błędnym rozpoznaniem. Użytkownik sprawdził diody na PCB, ale nie wykazały one zwarć. Wskazano, że uszkodzony może być układ sterujący silnikiem. Użytkownik poszukuje zamiennika elektroniki, zwracając uwagę na konieczność przelutowania ROM-u. W dyskusji podano numer PCB 2061-701292-C00 oraz sugestie dotyczące zamienników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA